supergundam 發表於 2009-10-19 20:31

B&W 800系 喇叭特性一問

如題投票( 聽歌 睇戲 各一票), 問一問 B&W 800系聽歌睇戲之特性, 因有人話 B&W 800系 是 Stereo 喇叭, 不適合用於睇戲,
如配合適當器材(前級+後級+ Subwoofer), 是否兩者皆能?

請列出B&W 800系之相應器材(如Stereo Amp or AV Amp)

kingleecm 發表於 2009-10-19 20:42

樓主 :

唔怕得罪講句 ... 你咁樣問落去唔係辦法架

每個牌子 / 系列 / 型號都有唔同特性 ( 實有人 讚 同 彈 )

只要係你 budget 內覺得啱既就去馬啦 ( 之後可以慢慢 upgrade )

如果唔係 ... 你唔係玩影音 ... 係影音玩你

sorry 唔啱聽唔好嬲

{:6_136:}

googleli 發表於 2009-10-19 21:45

其實我未買之前都好似樓主咁響度狂問,
但最後發覺始終係要自己去聽, 才知道自己想要什麼
其實我諗樓主都已經去過B&W
我諗現在樓主要再做的係去多一次
唔好理佢up乜
總之試晒8系和CM,
聽到o岩心水為止
咁就可以買到自己喜歡的東西.

supergundam 發表於 2009-10-19 21:47

andy 兄,我都明白,不過音響既野,小弟愚見都親耳聽好過問..
我地鐘意8系, 梗係講到8系天上有,地下無啦,但有人一樣可以彈到佢一蚊都唔值,
每個人心目中把呎都唔同,問完其實無乜結果的.
樓主, 如有得罪,請勿見怪. ...
cyberken 發表於 2009-10-19 21:25 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

哈哈, Ken兄不用怕, 討論區給予人言論自由, 可發表各種不同意見, 喜歡可讚, 不喜可罵或視而不見如Andy所言, 現在十五十六, 由十年前買Sony AV Amp + Heco 5.1(新手), 到而家有自己屋企, 想買一套好的喇叭, 本人鍾愛B&W外形+聲, 但Sales的言論話有booming及浪費套喇叭, 令本人下不了決心, 其實本人想買804s, 有什麼Amp可發揮它, 睇戲+聽歌

googleli 發表於 2009-10-19 21:53

哈哈, Ken兄不用怕, 討論區給予人言論自由, 可發表各種不同意見, 喜歡可讚, 不喜可罵或視而不見如Andy所言, 現在十五十六, 由十年前買Sony AV Amp + Heco 5.1(新手), 到而家有自己屋企, 想買一套好的喇叭, 本人鍾 ...
supergundam 發表於 2009-10-19 21:47 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

如果你有好的subwoofer就將低頻交晒俾佢吧, 我間房仔放咁大壇野都可以做到好少boom...

devilfeifei 發表於 2009-10-19 21:55

我自己就好鍾意,不過自己去聽最好{:6_183:}

Sai-Lo 發表於 2009-10-19 22:51

I'm not sure whether it's insulting or make anyone unhappy. a 10x10x10 environment is inadequate for 804s to stretch his legs. 805 will definitely be enough.

another problem is to use AV amp to drive 804s. I've commented in the past....there's only sound, but no music. It's a waste of time and money to pair an AV amp to 804s. It's only like "show off" rather than enjoy music/av.

Finally. to ask whether "which speaker has the highest C/P" is meaningless. One have to really listen to different brand and different speakers before one can finally decide. It's totally different from computer hardware where one can benchmark.

MR.HO 發表於 2009-10-19 22:55

得罪講句,用AV Amp就唔好用B&W 800系喇叭啦,完全都唔係嗰啲嘢,浪費咗對喇叭{:6_194:}

買under 8系啦{:6_211:}

講錯請諒
tailulu 發表於 2009-10-19 22:19 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
{:6_193:} {:6_193:} {:6_193:} 有見地

Sai-Lo 發表於 2009-10-19 22:58

one of the possible solution is AV amp -> Pass lab pre-> pass lab power -> 804s.

otherwise don't even consider......

kennnnnn 發表於 2009-10-19 23:00

得罪講句,用AV Amp就唔好用B&W 800系喇叭啦,完全都唔係嗰啲嘢,浪費咗對喇叭{:6_194:}

買under 8系啦{:6_211:}

講錯請諒
tailulu 發表於 2009-10-19 22:19 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
有見地{:6_193:}
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: B&W 800系 喇叭特性一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。