tonywan 發表於 2019-9-8 20:20

JL subwoofer 維修問題

各位師兄好,本人有一部 JL F112低音,較早前因為抆amplify嗰條subwoofer訊號線,有雜音,我跟住熄woofer後面嘅大掣,之後駁返電冇燈著冇反應。
諗住拎出去鴨寮街畀人維修,想拆份amp出去方便D,但係去到呢個位唔識拆, 另一端好似要甩焊錫又唔想。
請指教

miipp 發表於 2020-4-28 19:43

樓主, 或其他 ching 知唔知點拆個背冚出來?

我已經甩左 16 粒螺絲 (中間六角螺絲齋轉唔郁), 背冚仍然不動如山. 唔通要開埋正面單元, 內部都要鬆 d 野? 睇圖一又唔似有咁的需要.

tonywan 發表於 2020-4-29 20:06

miipp 發表於 2020-4-28 19:43
樓主, 或其他 ching 知唔知點拆個背冚出來?

我已經甩左 16 粒螺絲 (中間六角螺絲齋轉唔郁), 背冚仍然不動 ...

只需要甩16粒螺絲 ,不過要用啲力先掹得開個背冚, 另外我之前問嘅問題已經解決咗,原來係要鬆開包住電線嘅海綿后自然會見到接駁口,我當日淨係攞個背冚出去維修

accesshk 發表於 2020-4-29 21:47

只需要甩16粒螺絲 ,不過要用啲力先掹得開個背冚, 另外我之前問嘅問題已經解決咗,原來係要鬆開包住電線 ...

師兄可否幫PM去咗邊度修理?維修費大約幾錢?
謝謝🙏

miipp 發表於 2020-4-29 23:30

只需要甩16粒螺絲 ,不過要用啲力先掹得開個背冚, 另外我之前問嘅問題已經解決咗,原來係要鬆開包住電線 ...

我知我隻點解咁難甩出來啦.

之前爛音唇時貪方便將正面單元向上擺放, 擺左幾日, 幾果成隻 sub 中間的 foam 墊將兩者痴實左. 我用埋自攻螺絲法都推唔到塊鋁板出來.

睇來真係要拆多次單元從內部推出去先得.

唉, 真係比 JL 玩殘, 用得 F11x (v1?) 預左要壞齊 amp 及音唇. 如果我隻的次序係壞 amp 先成件事會輕鬆好多{:1_255:}

miipp 發表於 2020-4-30 23:41

唔同時期的 F11x 設計有差異, 我呢隻個海棉墊與铝板之間有加黏著劑, 同電筒照內部, 見到有反光 (附圖箭嘴指住).

我拆左 F112 粒單元, 兩個男士, 一個從內部用腳堆鋁板, 另一個從後面頂住木箱, 合計超過幾十磅以上的力, 都推唔出後冚{:1_255:}

懷疑膠水因素, 用風筒吹熱塊鋁板, 再推多次, 後冚都完全唔郁{:1_248:}

16 粒螺絲睇過幾次, 1000% 唔會有鬆漏.

點解我呢隻咁奇異, 有無 ching 有其它建議?

tonywan 發表於 2020-5-2 10:01

miipp 發表於 2020-4-30 23:41
唔同時期的 F11x 設計有差異, 我呢隻個海棉墊與铝板之間有加黏著劑, 同電筒照內部, 見到有反光 (附圖箭嘴指 ...

我相信上次同你維修嗰位仁兄唔會特登用膠水黐死個背冚,我估係因為個位太fit,所以騰個背冚出嚟嘅時候夾死,應該試吓每隻角分別用力慢慢拆過背冚出嚟

kpchan12888 發表於 2023-6-4 18:55

師兄可否PM去咗邊度修理?維修費大約幾錢?
謝謝🙏

deltachu 發表於 2023-6-6 22:54

kpchan12888 發表於 2023-6-4 18:55
師兄可否PM去咗邊度修理?維修費大約幾錢?
謝謝🙏

師兄如果你有需要可以PM我可以介紹俾你,我上次車個F113去油塘D屋苑俾佢整,收咗3仟,但佢話平過代理一半,希望幫到你。

yyyymmdd 發表於 2023-11-7 07:49

tonywan 發表於 2020-5-2 10:01
我相信上次同你維修嗰位仁兄唔會特登用膠水黐死個背冚,我估係因為個位太fit,所以騰個背冚出嚟嘅時候夾 ...

我都相信應該唔會用膠水,因為音箱要密封,所以先至做到咁實
頁: [1] 2
查看完整版本: JL subwoofer 維修問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。