gamma 發表於 2023-5-21 21:57

從去戲院睇戲至TV/Projectors的迷思

話說買玩具有幾張免費戲飛, 於是就去不同戲院睇咗幾套戲

1. 荃灣 - Super Mario Brothers, 一開場,吓,唔係化,d PQ,
2. emax - guardians of the Galaxy (atmos), sound stage OK但係好似天空Channel唔係好覺有聲,仲有啲黑位好灰
3. 旺角 - 鬼變家人, 聲有驚喜,但黑位都係唔得,套戲反而幾好睇
4. 旺角 - too fast Too Furious (atmos) - 呢間係四個之中最好,但比起屋企部qd-oled, 還是有一段期距離.

比起我上一次去戲院睇戲(好耐之前), 而家已經冇咗24 FPS 個種閃閃吓,畫面非常穩定, 有進步,至於好多師兄講嘅戲院咁,我覺得除咗screen大, screen->座位有段距離, 個感覺同屋企我覺得始終都有分別,但係TV呢幾年,(尤其是有HDR) 畫質進步了好多,我個人更加鍾意(唔係買花撐花香),

利申: 小弟冇睇過旗艦級Projectors,唔知畫質有幾靚

Kowloonman 發表於 2023-5-22 09:05

我覺得戲院投影機一啲啲,有啲黑位都唔錯,有時要睇吓部戲本身個黑位靚唔靚,有啲戲既暗場本身就差,就算屋企用OLED睇都係唔黑.想追求戲院睇黑位又好可以去用LED屏幕既戲院.自發光原理同OLED一樣,亮度更加有優勢.
聲我覺得戲院贏晒,唔計戲院調得唔好,多數人屋企都細又唔夠四正,夾硬塞晒啲喇叭入去,聽到天花有聲已經好滿足,戲院真係可以聽到唔同喇叭發聲位置.先決條件係要坐皇帝位.
高級家用投影機黑位唔輸OLED的,數據上應做唔到全黑,實際睇唔會有覺得灰既問題.

gamma 發表於 2023-5-22 09:43

Kowloonman 發表於 2023-5-22 09:05
我覺得戲院投影機一啲啲,有啲黑位都唔錯,有時要睇吓部戲本身個黑位靚唔靚,有啲戲既暗場本身就差,就算屋企用 ...

聲100%同意, 屋企真係做唔到嗰sound stage

題外話,我就係因為睇Too Fast Too Furious頭場皇帝位, 隔籬位先生有cut, 傳染咗俾我, 好彩朝早cut咗幾聲之後冇事...呢排好多人病,大家小心身體

成龍大哥 發表於 2023-5-22 22:41

題外話,我就係因為睇Too Fast Too Furious頭場皇帝位, 隔籬 ...

佢有冇戴口罩?{:1_352:}

rach 發表於 2023-5-23 00:23

基本上如果你屋企有部4k hdr大電視, 都可以ko大部份戲院銀幕☺️

依家揀戲院主要都係聲行先😎

Happy89 發表於 2023-5-23 06:54

有地方願花錢,家庭影院聲畫都可以做到好好。但條件不許可,就只有選擇戲院了。

Overnite007 發表於 2023-5-23 07:59

題外話,我就係因為睇Too Fast Too Furious頭場皇帝位, 隔籬 ...

我在戲院睇戲嘅經驗剛好相反,D聲效好差。
好似之前睇嘅最高的槍貳和新超人,唔好講soundstage,連低音都欠奉。D飛機引擎聲唔知去左邊,非常失望。

gamma 發表於 2023-5-23 08:07

成龍大哥 發表於 2023-5-22 22:41
佢有冇戴口罩?

好似冇,我自己都冇{:6_122:}

iversonhui 發表於 2023-5-23 08:09

gamma 發表於 2023-5-23 08:07
好似冇,我自己都冇

呢排好多人中,安全起見,戴返好啲。

iversonhui 發表於 2023-5-23 08:12

Overnite007 發表於 2023-5-23 07:59
我在戲院睇戲嘅經驗剛好相反,D聲效好差。
好似之前睇嘅最高的槍貳和新超人,唔好講soundstage,連低音都 ...

每間戲院都唔同,感受都唔一樣。我都試過呢個情況,只可以話有d戲院真係唔係好得
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 從去戲院睇戲至TV/Projectors的迷思

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。