設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] 入手一晚Sorry S790報告(31-5-2012追加S790裸照)

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

尋晚入手...今日出返個報告先

4K升頻功能
可能有朋友起初同我有相同想法,就係即使無4K TV/4K投投
都會開個4K功能o黎試o下對畫質有無幫助,不過係唔得o既
因為4K功能只有"自動/關",即係部機要Sense到有4K設備先會輸出4K訊號

雙HDMI影音分家
喱樣我暫時用唔著,但係我都睇過部機o既設定
係可以設定HDMI 1出畫,HDMI 2出聲
但係設定入面只有喱項選擇
即係唔可以自行選擇那組HDMI出畫/聲
至於可唔可以兩組HDMI同時出聲畫我亦無試過
亦唔知可唔可以HDMI 1同時出聲畫比TV,而HDMI 2出聲比AMP
因為我只需要用1組HDMI,而HDMI 2係有貼紙封住,所以我無埋佢

開機 & 讀碟速度
由Standby mode至出現Home menu(關閉快速啟動功能)
由入碟至出現Paramount畫面(老變 2)
兩者大概都係25-30秒

畫質
93感覺上比S790 Sharp D但S790 Noise少D
最後我搵到原因→SBM(平滑漸進視訊功能)
SBM比我感覺同執相軟件差唔多,會令畫面較滑較少Noise
就咁睇好似弊多於利,但又唔需要咁擔心
因為SBM唔會執到D人變晒橡膠人(有執開相o既朋友應該明我講咩)
對畫面細緻度亦唔會有太大影響
關左之後畫面銳利度會提高少少,但Noise又多少少
不過即使關左SBM,感覺上畫面好似都係93利少少
但係93始終無o係我屋企出現過,無法用相同/自己器材作比較,可能無法作準

同門兄弟比試(S350 vs S380 vs S790)
唔使講S380最先出局
S350+團購古河314Ag-II電源線畫面最Sharp
但係就有一種輕微剪貼感,Noise亦較多
S790畫面較滑,Noise較少
色彩可能係電源線關係S350較鮮少少,但係分別唔係好大
但係細緻度S790又有少少領先
可能今次Sorry係針對畫面細緻度&畫面平滑度下過心機
所以都叫做攞到兩者之間o既平衡

總結
如果現時用緊一D平價入門級BDP(例如S380/同級機種)
呢2000多元o既升級費絕對值
因為我肯定閣下可以睇到分別
但係如果閣下現時已經用緊一D比較進階級機種(例如93/651)
除非對4K有需要,否則無需換機
雖然我覺得S790畫面已經唔錯,但係要取代93/651就應該未得
我亦好老實咁講,S790唔係神話,但的確係一部平價高質機
係相同預算之內(2000多元),買得過...值...........

30-5-2012追加補充

雙HDMI輸出
o係喱個post o既回覆當中,已經有C兄(alpop 兄)提到HDMI 1&2係可以同時輸出聲畫o既

畫面調教
S790於視訊設定內(自訂1 & 自訂2)
提供左銳利度(重新製作紋理)/對比/亮度/顏色/Noise處理等多項調教
經調教後~對畫面的確有正面效果(當然要睇你點調教啦)

DVD畫質
Sorry S790對於DVD升頻都算做得唔錯,尤其對於Noise處理一項
用S790播DVD,會覺得畫面乾淨左,但亦保留到一定細緻度
雖然唔算好驚喜,但係的確有進步

CD音質
由於我只用兩聲道(我無AV AMP),試聲當然用CD啦
講真~無驚喜,但當然亦比S380好,同S380比人聲較出,分析力/分隔度亦較好
簡單D講:以2000多元U盤計~算係咁啦(不過不失,算交到功課咁啦)
講真~聽CD一向都唔係Sorry BDP強項
如果真係對聽歌有要求,起碼都要加部DAC/用返真正CDP啦

PS.
由於只係入手兩日,太仔細o既報告真係出唔到
但希望我喱編報告仍然可以幫到想入手S790的C兄們啦...

31-5-2012追加S790裸照

今次我唔打算出DIY換電源線POST...因為S790真係幾難拆(唔係想像中咁易)
本身頂蓋設計已經夠刁鑽...一唔小心頂蓋按鍵全部報廢(到時真係全靠遙控)
我唔想累到各C兄...所以我唔打算話比大家知點拆...sorry...

奉勸各位都係唔好打算幫S790換電源線啦...
如各C兄自行幫S790拆殼...引至任何損失...請自行承擔所有風險...

評分

參與人數 36威望 +310 金錢 +10 收起 理由
bigair + 10 用家心得
sunny + 10
darren14 + 10
samnet1 + 8
beginners + 1
jonahung + 10
len1978 + 3 感謝分享
audia + 10
pinkspider + 10
depeche_lam + 5
circleli + 10
keith688 + 10 報告詳盡.低讚!
digiman + 1
rlwk2009 + 10
落雨路 + 10
simonaceman + 10
hatori + 10
tennishk + 10 非常好的報告。
mchim3010 + 10
fuman0123 + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

報告詳盡........真係堅,好有用!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 2# jt24

thx......

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
幾抵玩..............

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好有參考價值
睇黎暫時雙hdmi output 都可能係佢性價比最高
己所不欲勿施於人
各有前因莫羡人

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

好有參考價值
睇黎暫時雙hdmi output 都可能係佢性價比最高
沙煞比 發表於 2012-5-29 10:42

喱樣就要其他C兄試o下先知...因為我真係用唔著...

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
sunny + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

暫時唔洗換機

銀級玩家

if sony s790 compare with pioneer bdp lx55, which one is better (both have 2 hdmi outputs and valed under 3k)

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

雙HDMI的first choice

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 6# ilavbnm

其實最重要係輸出既效果.......有雙output 係對玩投投既師兄較重視既......上得黎都唔知幾時被毒玩埋投投
叮噹兄都應該開始考慮架
己所不欲勿施於人
各有前因莫羡人