設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電腦硬件] 砌HTPC諗到頭都痕埋,師兄們請幫下眼

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

由於小弟個廳玩左音響,唯有在睡房中玩下睇戲,唔會打機,要求出到true HD 畫質同聲效即可,唔駛3D,亦因為地方淺窄,只能用套似樣小小嘅Logitech 5.1電腦speaker, 用不到AV amp, Mon就會用Samsung 24" LED, 之前自己上網整左個list但似乎不切實際。
CPU: AMD A8-3850
Display card: sapphire hd 6670 1G DDR5
Sound card: creative xi-Fi xtream
Ram: Kingston 4G DDR3 x 2
BD: Samsund Blu Ray combo
Hard disk: Hitachi 1TB 7200RPM
牛:GTR 550W
底板: 插得曬d野就得。
我都知上面d料有不少對HTPC來講有點多餘,但唔太熟電腦所以請各位指教一下。
預算四千幾至五千左右(當然越平越好),價錢不包括Mon,喇叭,裝工及Windows。
希望以AMD及ATI為主(平d嘛^^)

進階玩家

推推先,thanks

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Logitech 5.1電腦speaker 係2.0 扮5.1,定真5.1?

得logitech 5.1,用底版得啦,唔駛用soundcard,亦無必要解 true hd

進階玩家

回復 3# 阿定

應該係真5.1,試聽過係有surround 定位效果,當然同正宗家庭影院有距離。先唔該師兄意見。

星級玩家

CPU: AMD A8-3850 (其實一般AMD幾百蚊既U都夠玩,因為睇戲解碼係由顯示卡負責)
Display card: sapphire hd 6670 1G DDR5 (ONBOARD既內置都已經足夠出 1080p,純為睇戲可以唔洗買)
Sound card: creative xi-Fi xtream (只要你個logitech有光纖或同軸輸入,咁你就可以買塊有呢兩種輸出既板就可以做到5.1輸出)
Ram: Kingston 4G DDR3 x 2 (ram呢方面而家咁平,買一條4G夠玩有餘)
BD: Samsund Blu Ray combo (你如果只係為睇BD而唔係燒既話,李ON係一個唔錯既CHOICE,約320)
Hard disk: Hitachi 1TB 7200RPM (HD總之唔好買GREEN版本,基本上都可以)
牛:GTR 550W (牛就唔好買呢隻,買ANTEC啦)

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
mcleo + 6

查看全部評分

進階玩家

回復 5# smalltaste

辛苦曬你呀師兄,很好的建議!

星級玩家

師兄我比你一個建議啦!

CPU: INTEL i5-2400 (4 cores at 3.1GHZ)
MB : Gigabyte GA-H61M-USB3-B3
Display card: Onboard (Intel HD2000)
Sound card: Onkyo SE-90
Ram: Kingston 4G DDR3 x 2
BD: Lg/Samsung
Hard disk: WD 1TB Green
PSU:Antec 380W
CAS 新手一名, 多多指教!

進階玩家

回復 7# andrew225

師兄,SE90 我都有張,出到5.1嗎?另外再想問下邊款電腦喇叭有光纖或同軸in呢?

星級玩家

回復 8# mcleo

SE-90 當然出到啦! 你要電腦音箱有 Optical IN, Logitech Z-5500 可能是你那一杯茶
CAS 新手一名, 多多指教!

進階玩家

回復 9# andrew225

唔講都唔知,又慳幾百蚊^^