設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 如果我提供校機服務,以私人名意幫網友(可以正式推出)@#1

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

校機服務應該可以O係六月尾到七月頭正式出台, 詳情如下:-

校機內容:
1. 先會用colorimeter + ColorHCFR 軟件幫你部顯示器度一次現時嘅數據,
睇O下同colorHCFR嘅標準接唔接近
2. 如果有需要會幫你調教畫面, 包括 Gamma, contrast, brightness, color temp. 同色域色等, 睇O下用colorHCFR標準校出嚟嘅效果是否滿意
3. 有興趣嘅, 我會一邊做調教, 一邊將我所知嘅同各位交流交流

服務時段
每一至兩個星期一次, 時間一般會係星期一至五嘅晚上七點到十點到, 所需時間約兩三個鐘

注意事項
1. 本人並不是專業校機人員只係一個對畫面調校有興趣嘅業餘人士, 所有知識都係從網上學得
並無修讀任何相關課程, 因此,可能各位對相關嘅知識比我多, 此舉只為可以實淺自己嘅所知O係不同嘅機種上
2. 我只能夠儘量將顯示器調校至標準或接近標準(要視符每部顯示器嘅能力). 而所謂嘅標準只係以我個colorimeter+ColorHCFR度出嚟, 可能相比O的貴價colorimeter會有差異都唔定
3. 標準唔等同你一定會喜歡, 因為現時嘅顯示器嘅色域一般高於標準, 而我就係要將佢限制於標準內, 所以記得先記/影低你現時嘅setting, 萬一我校完你唔滿意都可以reset返佢
4. 因為我唔係專業人士, 我無可能對所有顯示器嘅menu都一清二楚, 為節省時間, 希望各會員先清楚自己部顯示器可調校嘅項目同位置.
5. 如無必要, 我係唔會入factory menu調校
6. 不會收取任何費用
7. 本人保留最後是否提供服務的權利

如果各位夠胆畀我掂你部心愛嘅機嘅朋友,
請述明

1). 地區
2). 顯示器: 投影機/ LCDTV/Plasma 牌子 XXXX model XXXX
3). Player: Blu-ray/DVD/HD media player XXXX model XXXX

Benq W5000/W20000 TviX M6500-A用戶享有第一僾先權,
投影機用戶有第二優先權(只因投影機被受外在環境影響比電視的多)
第三考慮因質為地區

呢排cal機cal得性起, 我正構思緊提供調校畫面同基本音效服務
對象係入門玩家(高階玩家校機一定好過我)
因為小弟並無任何相關專業資格
而經驗尚淺(甚至係無), 加上小弟純為興趣
所以費用方面..........................全免
係唔會收取任何形式嘅費用(車馬費或茶錢等)
我口渴時畀杯水我飲就ok
但鋻於小弟唔會收費用或利益, 所以都會有限制
如:器材為Benq W5000/W20000會有優先(因為自己係用家, 會有把握O的)
調校投影機會優先(因為投影機被不同家居環境的影響比電視大).
我亦保証唔到cal出嚟嘅效果會比default好或者靚到出晒汁,
而服務只限76post高級會員或以上...等等

一切重O係構思階段, 而小弟呢兩三個月都要準備考試,
最快會O係六月中到開始.......

唔知各位夠唔夠胆畀我攪你部機呢?

評分

參與人數 12威望 +53 收起 理由
諸星當 + 1
鐵心心 + 10
Ken704 + 5
maner394 + 2
245141525 + 8 76須要你~!
BeiBei + 3
HP2210 + 4
hintel + 2
trango + 4 出心出力
stanley2468 + 1 good job
mankoo + 8
lkljason + 5 無私既精神

查看全部評分

Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

第一個報名.但我係電......電視機

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

好見意, 我不怕但我得42py800

進階玩家

QQ

珠三角唔知系唔系你的作战半径之内呢?
皇帝位 074.jpg
benq w5000
denon 3808
pioneer 05FD ps3
m&k lcr750X3 ss550X2 surt55X2 VX1250X2

星級玩家

Supprt!! 但我得X300A

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

無私既精神,值得支持!
不過我唔係投影或者benq既玩家啊

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

多謝咁多位嘅信任.電視又好.投影機又好,都無所謂
只係我相信投影機出嚟嘅效果會有明顯嘅分別, 而依家嘅電視setting已經好準
但只要你夠胆畀我校(攪)你部機, 我都會好樂意
不過真係要過多兩三個月先有時間(我話考試, 唔係考ISF/THX唔好誤會)
我亦會襯呢段時間惡補一下知識, 同O係屋企做下實習
到正式實行時會再有詳細資料

keanureeves 兄

見到你嘅setting (W5000 + MK 7.1 System + 獨立房),
真情係我嘅dream.....我真係好想上門參觀你咁正嘅showroom
可惜時間上未必就到,
加上見到keanureeves兄部三槍機, 就知道你係固中高手
我又點咁班門弄斧呀!
但如果keanureeves對調校W5000有興趣
keanureeves兄不妨send PM甚至打電話畀我交流指教一下我呢個後輩
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

呢排cal機cal得性起, 我正構思緊提供調校畫面同基本音效服務
對象係入門玩家(高階玩家校機一定好過我)
因為小弟並無任何相關專業資格
而經驗尚淺(甚至係無), 加上小弟純為興趣
所以費用方面........................ ...
chhanthony 發表於 2009-3-19 10:27

不如找人合作、影影相調下聲,當作76攪家訪服務!

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

不如當作攪家訪服務
maner394 發表於 2009-3-19 11:39

不如當作攪家訪服務 + 放毒大會 一定會中
自己套setup一定最清楚

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

不如當作攪家訪服務 + 放毒大會 一定會中
自己套setup一定最清楚
hintel 發表於 2009-3-19 11:43

X2買料連安裝