設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Jadis

[CAS音響] 好少試這些電腦牌的DAC ...

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  tomtomsuccess

我估計唔用個part可以空,不過未試過.
nhl22 發表於 2012-4-8 13:34

我就五敢搏啦

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 140# tomtomsuccess

我之前都參考過呢D文章覺得不錯

http://triple-xyz.blogspot.com/2009/05/op.html

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  tomtomsuccess

我之前都參考過呢D文章覺得不錯
davidwutk 發表於 2012-4-8 15:35

呢度可以參考
http://h1.hkepc.com/forum/viewth ... page%3D1&page=6

科林玩家

D opamp 位可以留空嗎?

- 發送自我的 iPhone
tomtomsuccess 發表於 2012-4-8 13:20

小弟都好想知這問題…
因為部份 D opamp 若果用唔著
可免則免,避免耗電影響 DAC 效果

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  davidwutk

I cannot find 49720 at digitkey or rs. how much is it normally?
tomtomsuccess 發表於 2012-4-7 01:14

Hkexx 團購中價格俾以往平一半,哇,如果唔系入哂,我都想買呀

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好少試這些電腦牌的DAC ...

今日係馬爺度欏咗返屋企玩,連埋條威馬USB 線。呀!馬爺冇俾到條黑雞USB我,等我搵返條順手做埋USB AB TEST.

部DAC聲底同STX 差唔多,走清爽路線。但DAC 靜D. 唔啱聽,換opamp先。

因手頭得2粒MUSE02,, 隊去2號位試下先。

聲暖厚返少少,順耳啦。

其實講真,同,STX 分別唔大,但越聽越順耳。 聽返兩曰先用返STX. 如果到時感覺唔良好,我就知又係時候跌錢啦。

tomtomsuccess 發表於 2012-4-7 00:42

今日要還返部機俾威馬兄, 但出門之前俾人ORDER 咗tidy up my area.
HEHE. 俾我發現咗一條中古光纖線 和一條中古RCA.

緊係又要試機啦.
用條RCA 當同軸由STX 出ONE 試一試.
D聲同USB有唔同WO. 速度快咗, 分析力高咗, 冇咗暖但少少矇嘅感覺, 可能係JITTER少咗.  可惜冇靚同軸線...... 用呢條RCA當同軸不如用USB啦.

條中古光纖線, 係第一代MD機年代用500蚊買嘅, 係堅光纖, 唔係現在果D玻璃纖維呀膠呀果D線, 唔見咗好耐. 隊落去先.
嘩!點解咁架? 咁好聽嘅?  簡直你UPGRADE咗部ASUS ONE DAC去高一個GRADE一樣. 依? 光纖出到192K? HEHE, 我一早覺得果D HIFACE 冇改錯名啦. HI FACE WO, 用到你西口西面呀. 出得96K!

本來玩過就算, 但上天安排我搵返條光纖自己毒自己, 大WOK.  面青口唇白, 入晒TIM.  唔買NORTHSTAR, 就ASUS 啦. 快D去2手區CANCEL個POST, STX 唔賣啦.

拆咗部ASUS ONE, 用返STX, 又好啱聽,不過冇咗靜到黑嘅背境。Muse02 D 聲好啱聽,如果升級上 one, 又要入多2粒,好貴。

最後,提下威馬條USB, 幾舊水CP幾高,抵用。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

今日要還返部機俾威馬兄, 但出門之前俾人ORDER 咗tidy up my area.  
HEHE. ...
tomtomsuccess 發表於 2012-4-9 16:03

你試下將STX用光纖出ONE,仲犀利ar,我以家聽歌多數用DX2出光纖(VDH MKII)接One,部marantz sa15s2都係擺住係度.BTW, USB(我用wireworld ult,但我都係光纖出聲算)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 147# davidwutk

我用條STX -> 中古光纖 -> ONE, 超正.

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

tomtomsuccess 發表於 2012-4-9 17:44

你有冇留意到友台出opamp團購.是時候入D彈藥.

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

tomtomsuccess 發表於 2012-4-9 17:44

絕對認同.