設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 豪無深度的Onkyo 607 版聚後感 上集

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

廢話唔多講,要睇相去番大會專用帖子睇吧,有睇過阿定分享文章朋友,應該知道我寫野係好主觀,如果你係想睇專業評測,一大推數據的,以下內容絕對不適合你!

首先,今次版聚的主角係 Onkyo 607,小弟之前一直用緊Onkyo 605,當607係美國開售後,就賣左605,一直在等607行貨,可惜最後都係等佢唔到,所以買左其它AMP,今次有機會比我親身感受Onkyo 607,實在非常難得,未見 Onkyo 607 之前,佢最吸引我就係 607 有 倍線1080i 的功能,呢個功能對於會抽時間玩 Wii 的我,十分之有用,雖知道DVD可以買內置1080P輸出,又或用 PS3 的 倍線功能,但 Wii 呢類只有 480P 的遊戲機,就只能靠 AV AMP 先做到倍線,之前605 倍線 Wii 到 720P 時我已經發覺畫面有所進步,可惜就是只支持 4:3 ,無 16:9 功能,非常可惜!而607另一個吸引我的地方,就係前1後5的HDMI輸入端子,先講數量,後面5個相信足夠我未來所需,一部PS3、一部XBOX360、一部BDP、一部機頂盒,一部PC,正常生活,我個人覺得最少要有4組,現在有六組,前置的HDMI,更加可以比你日後數碼相機同數碼攝錄機即時接駁之用,今次Onkyo可說是真正了解用家的需要

好啦,上面的資料基本上唔去版聚都知的,唔多講啦,講講今次主打的Pro Logic IIz吧,相信好多人地方明明有限,5.1已經足夠,但成日想整埋7.1的吧,無論你目標係為型,人有我有都好,7.1呢個數字對於已經有5.1 或已經接觸過5.1的朋友應該都有吸引力吧!今次Pro Logic IIz 比我感覺係把原本7.1的前三後四,改為前五後二,兩隻前置正上方再加多兩隻衛星,前五後二做出來的層次感,以我今次版聚坐得比較後來講,你會聽到前面好遠的聲音同前面唔係好遠的聲音係唔同的,簡單d講,你會分到對面馬路有人講野,同你前面的人講野,係有距離上的分別的,再進一步的感受,就係由遠至近的感覺啦,相信配合埋晝面,你睇睇下戲,晝面突然有野飛埋來,配上Pro Logic IIz,你應該會好低能地係屋企做出閃開的動作,而坐得比較前的版友所講,落雨聲從上而下都會聽得出,呢d都係Pro Logic IIz先做到的效果吧,雖然我坐得後,完全感受唔到,再有機會,我一定會早d入場,揀番個皇帝位再試! 講到呢度,提提大家, Pro Ligic IIz 唔係 Onkyo 獨家的,聽完唔駛即刻 Fade Out 其它牌子鎖定購買 Onkyo 607,始終作為抽唔中 Onkyo 係版聚期間送出的 Blu-Ray 試機碟的我來講,實在係有責任提醒大家其它牌子都有Pro Logic IIz 的!

好啦,我地回頭講番 Onkyo 607 呢部機吧,版聚時我地見到,一部 Onkyo 607可以推得到7隻B&W,力水夠,相信唔駛比咩數據大家吧,我可以誇張d 講一句,如果你停留係低階AMP係唔夠力的遠古時代,我可以話你知,Onkyo 607 夠晒大部分版友用有多的了,除非你屋企接受過更上一層樓訪問,又或者你家的Speaker係講緊十幾萬一隻,間影音房大過正常人的廳,否則買部 Onkyo 607 已經好夠力,咁當然,你想要更細膩的聲音,低階的Onkyo 607絕對唔夠你用,呢個亦係一個事實,今次好多版友都對Onkyo AMP 改觀,入面有Onkyo老用戶,亦有其它品牌的用家,都對Onkyo 607有正面的評價,以一個唔係人人有禮物收,大部分人都空手而回來講,係好難得評價係一面倒的正面的!

我地來講番標題吧,豪無深度的意思,當然唔係講 Onkyo 607 的聲底同功效啦,係講緊佢的體積,深度比以往 Onkyo 605 比,少左好多,跟據Onkyo負責人所講,線路重新排位,所以慳回不少空間,呢一Part對於香港人的地櫃只用來放影音設備來講,係一大喜訊,今時今日 LCDTV就算唔上牆,放地櫃上面都唔會佔你好大地方,越深的地櫃就越阻地方,當電視唔再影響地櫃的深度的年代來講,AMP 的深度就好決定你的地櫃有幾深,地櫃少一寸,等同果廳多一寸,從地產角度計,Onkyo 607 可以幫你提升左你間屋的實用率,實在值得一讚!至於部機熱唔熱,我只能答你係今次版聚的冷氣房入面,我答你唔熱,你都唔會信吧,不過用手去碰,事實亦唔會覺得佢暖,相信實際係家居環境都唔會熱得去邊,而且學Onkyo負責人所講,你有幾何見有人部AMP係熱過頭熱壞的!

至於Onkyo 607 係打機方面,小弟被放上XBOX 360的 SF4 任人魚肉的情況下,負責人都試過轉換過幾次 Game Mode 比大家試聽,如果我無記錯的話,Onkyo 今次係為左打機設置左幾個Mode的,其中有為RPG、格鬥及FPS、Rock(Rock Bank Music果類)、運動(NBA2K、FIFA、WE之類),在這我就唔多講啦,因為版聚只係試左兩場SF4,而且大家都好熱鬧,都聽唔到d咩出來,而未來的日子我應該再有機會係另一個場合試到Onkyo 607 配搭 XBOX306 的,所以就留待下集再講吧!

注:本文謝絕轉貼,版權屬本人阿定所有,未得同意轉貼,視同盜文!

評分

參與人數 30威望 +116 收起 理由
kwchow08 + 1
kennykky + 2
alexivy + 1
小瑟 + 10
timmywan + 1
samson2948 + 1
kelvincps2005 + 5
粟米湯 + 1
chrisfd7695 + 2
HP2210 + 3
claero + 1 nice report.
matta722 + 1 精品文章
雷因 + 10
ssss41357 + 10
jessica + 1
ckman0302 + 1
raycheng77 + 1
girbaud + 1
iceberg99 + 1
Roy + 10

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

沙發留給唔知有無的下集用!

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
radhk + 10
ssss41357 + 10 比左分先,唔好唔出~~~ XDDD

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

講得好詳細.....

下次記住帶埋個私家joystick黎..唔好再讓round... (講笑)

行動組版主

好慘,360果掣真係唔適合打SF4,雖然我相信換左joystick都唔會贏到,但起碼唔會唔知自己係度做咩

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

打 SF4 只用 JOYPAD .... 好難啵 , 真係會乜都出唔到 ~
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

講得好詳細.....

下次記住帶埋個私家joystick黎..唔好再讓round... (講笑)
forumboy 發表於 2009-6-12 10:38

好詳細清楚佈告

高級玩家

好詳細呀, 睇完就好似自己都有親臨現場既感覺

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

阿定兄寫得好!

快o的出埋下集啦

Btw, 你 Wii 入 amp 係用色差線入?

我都打算 wii 入 amp 倍大 1080~~~~
TV: Samsung 850 46"
Player: PS3
Amp: Yamaha RX-V863
前置: KEF Cresta 30
中置: Celestion F35C
後置: Mission EH3S
低音: Danmax DM-Sub10B

行動組版主

阿定兄寫得好!

快o的出埋下集啦

Btw, 你 Wii 入 amp 係用色差線入?

我都打算 wii 入 amp 倍大 1080~~~~
raycheng77 發表於 2009-6-12 11:15

係呀,仲換左 MONSTER CABLE 添,呵呵!

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

好詳細report, 而且可以見到阿定兄真人(我都是你啲信徒)
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A