設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[活動] [版主藍光小評及投票] post76x得利優先試:地球毀滅密碼Blu-ray

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

片名 : 地球毀滅密碼 ( Knowing )
導演 :《智能叛變》亞歴士布雅士
演員 : 尼古拉斯基治
語言 : 英語 DTS-HD Master Audio 5.1
片長 : 121分鐘
容量 : BD50 /  編碼 : AVC  /  發行 : 得利影視 /  零售價 : HKD239.00

故事質數 : 6分
畫面質數 : 8分
音效質數 : 9分
(  10分為滿分 )

50年前, 一個小女孩將寫滿一堆數字既紙條放左落時間錦囊, 點知依張紙條落
左係尼古拉斯基治個仔手上, 由基治飾演既John開始發覺一D大災難既時間
與依堆數字有關. 為左自己個仔, 為左人類,究竟佢可唔可以拯救到地球呢!

首先我真係唔信依套戲出自曾拍智能叛變既導演Alex Proyas.
內容上無”明日之後”豐富, 配樂有D似”Signs”但營造唔到那種迫力.
舖排上有D悶,但整體上比”地球停轉日”好.

可喜既係絕對係一隻近期比較出色既試機碟, 如果下次再有post76 Blu-ray選舉,依套入圍應該唔難. 而且仲特登同得利攪優先試,比會員感受一下威力. 如飛機失事撞落人公路和地鐵出軌個2段真係帶比我無比震憾.再加上臨完場時個幕地球浩劫, D特技又一流. 建議唔好太夜睇, 否則管理員上黎塭你就名唔好啦.
今次依隻藍光碟只有英語 DTS-HD Master Audio 5.1可以選擇, 數據上可以更
X中火力處理音質同畫質既表現. 當然以上2方面都無令我失望. 新片容量
用上36.5GB加AVC編碼. 字幕有中文和英文提供.但不是粵語個隻.

特別收錄方面, 全片片段均以HD拍攝, 除了導演講評沒有中文字幕, 其餘兩個主題都有中,英字幕提供 ( 合共約有30分鐘 ) , 片中有
提及關於飛機失事個場拍攝過程,想知多D? 就要慢慢睇啦!
﹣導演亞歴士布雅士隨片講評
﹣Knowing All – The making of a Futuristic Thriller 地球毀滅密碼製作特輯
﹣Visions of the Apocalypse (啟示錄的預知)

試聲片段

**Ch. 6   00:38:00 – 00:41:10   飛機失事撞落人公路

Ch. 7      00:46:00 – 00:48:03  森林大火

**Ch. 9    01:00:00 – 01:02:21  地鐵出軌

**Ch. 16     01:53:30 – 01:54:34  地界未日大爆炸

昨晚既藍光影碟優先試之地球毀滅密碼既聚會,發現好多會員都係第一次參加, 當中亦見好多新手, 當播完以上片段, 大家都好勇躍發問.
氣氛都非常好. 係度真係要多謝得利同Onkyo既協助及小瑟,其他版主既努力. 趁今次机會不如我地投下以上4段邊part最印象深刻.
單選投票, 共有 17 人參與投票
76.47% (13)
0.00% (0)
23.53% (4)
0.00% (0)
您所在的用戶組沒有投票權限

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我投飛機失事撞落人公路. 短短3分鐘,印象幾心刻

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

飛機失事撞落人公路, 飛機未到落雨果段響今晚個場真係聽到d雨聲響上面落落黎, 炒落地個吓個現場感好真實, 好有壓迫感, 之後再有幾吓爆炸聲定位都好好, 真係好配合個畫面...

另外,地鐵出軌都好正, 架車剷埋月台d人荒亡逃命我都想避開走埋一份

支持ken兄做今次片既推介, 做得幾好

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

飛機失事撞落人公路 d 聲真係好勁,
勁到有d怕. 好有臨場災難 feel
又撞機, 又行雷, 遇難既人叫救命

1萬

三潮玩家

飛機失事撞落人公路 d 聲真係好勁,
勁到有d怕. 好有臨場災難 feel
又撞機, 又行雷, 遇難既人叫救命
mtvbb 發表於 2009-7-14 01:26

我係前面,毛管直埋

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我係前面,毛管直埋
Ken704 發表於 2009-7-14 01:31

d 音量, 真係勁到如果我係屋企睇真係怕會同d 喇叭 講bye bye

進階玩家

我都係投第一段...
落雨果段真係好得 ... 因為落雨o既時候, sub仔應該無乜供奉o既, 所以 PLIIz 做出o黎o既effect 真係好簡單咁樣話o左俾你知 --- 你已經淋濕晒 la ... haha

"地界未日大爆炸" lee 段, 我都幾鍾意o架 ... 爆出o黎個幾下, 都幾有壓迫感...

進階玩家

(1) 由畫面右上角開始睇飛機失事撞落公路呢段非常好! 配合埋607嘅Dolby PLIIz 3D聲效, 的確聽到飛機打斜角埋緊嚟嘅現場感, 正! (註: 多謝熊貓當晚講解, 令我聽得到咁正嘅聲效!)
(2) 某超級版主當晚提到兩樣嘢, 一係畫面色彩似Mel Gibson主演嘅Signs, 由於我無睇過, 所以比較唔到! 二係從聲效上聽唔聽到D動物由森林逃走嘅腳蹄聲, 我當晚坐前二行, 好集中聽, 都聽唔到好實嘅腳蹄聲, 可能俾火燒樹木嘅聲蓋過咗 ...
(3) 小弟可能睇過D地鐵劇情 (如 Speed, Die Hard 3, The Jackal, Final Destination 3), 從視覺上今我無特別感覺, 反而聲效真係好勁, 可以比較番飛機失事嗰段, 係另一種聽覺享受!
(4) 個人認為呢段劇情同聲效都不及(1)&(3)嚟得震撼!
所以, 小弟投"飛機失事撞落公路", 謝謝!
撒亞昌

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

飛機失事 同 地鐵出軌 我都覺得好正!

飛機失事 -- 同上面d師兄講o既一樣, PLIIz 拉闊左個現場感,
同埋d人逃走時俾爆炸o既火吞噬, 好勁.
地鐵出軌 -- 睇到我想一齊跑...

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

外星人接細路嗰段既低頻冇記錯應該係幾勁架

另外自己就幾鍾意呢套movie, story 幾緊張, 會想追住睇
ending也特別.