設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 我的 dacMagic 初體驗 ... 不太公平的小測試

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

除左工作接觸過以外,真係從未係試過自己用 dac 既器材,仲要係屋企慢慢玩! 記然入左手又同老板講係借黎做測試,所以決心想認真咁做次較客觀既 A/B 比拼!
但一開波就遇到難題 ...

手頭上未用既同軸線材唔多夠,又唔想抆抆插插其它線材,即是做唔到以 CD/DVD 機黎玩,即刻想到呢部機係主打 digital ,咁就決定用 wav/flc/wma/mp3 黎試,找黎部 creative zen micro 。問題又出現 ~ 今次係 mini USB 頭去大扁頭入唔到 dac,搵晒全屋終於搵到個轉頭,正當以為開得工測試,就到部 portable player 播到歌但出唔到聲比部 dacMagic,holly cow!!! 搞邊科 ~ 試機都咁難!? 最後唯有出此下策,一個較唔公平但做到既方法:

Case 1
music@nas ---網絡線---> Denon 3808a ---delta 喇叭/woofer 線--->
MA RS1 + Wharfedale Powercube 8+

Case 2
music@nas ---網絡線--->  PS3 ---光纖線---> dacMagic ---光纖線---> Denon 3808a ---delta 喇叭/woofer 線---> MA RS1 + Wharfedale Powercube 8+

測試數碼格式歌曲:
1. 我的回憶不是我的.mp3          (~ 128kbps)
2. 如風.wma                           (AV Show 2008 版 ~ 320kbps)
3. 龍騰虎躍.wma ~ 測試敲擊樂  (AV Show 2008 版 ~ 320kbps)
4. Nocturne.wma                    (Secret Garden ~ 320kbps)
5. 也曾相識.mp3                      (~ 320kbps)
6 . 其它流行曲

* 因為 flc 格的式係 ps3 不能播放、wav 又係 Denon 不能解讀,所以最後揀黎
   mp3 + wma

Denon 3808A setup:
1. 開左 Restorer HD
    呢個功能提升壓縮音頻質素而設的 Compress Audio Restorer,為高低伸延
    感作擴大壓縮聲音的毛燥感也可減低了

2. AL24
    AL24 Processing 是 DENON 公司專有的模擬波形再生技術,現在 DENON 又
    對它進行了改進,以支援採樣頻率為 192 kHz的 DVD-Audio。這種新技術稱為
    AL24 Processing Plus,可以徹底抑制對 LPCM 信號進行 D/A 轉換時所產生
    的量化雜訊,從而可以使低電平信號更加清晰,表現出音樂中所有的微妙細節
    。在 high-end 級的型號中,所有聲道都配備了 AL24 Processing Plus。

3. 音量全程 keep 住 -23 (舉個例 Denon 機 -23 比 -15 細聲)

4. woofer 全程調較一半音量

---------------------------------------------------

測試後個人分享:
1. 雖然用大家音量已經 set 同一 level,但有用 dacMagic 既 Case 2 音量明顯大
    聲好多,我試個將 case1 調較到 -13 至 -15 先約莫等如 case 2,但呢個時後
    歌亦聽到拆左聲。

2. 明顯有用 dacMagic 既 Case 2 情況,音場係闊左、伸延感大好多、音樂感
    重左,人聲都甜左、無咁死板、高音出左好多,呢幾點同上次雷因安排係試音
    室情況相同。

3. Bass 同樣黎得結實有力,但就同上次係試音室好大分別,上次聽車站老夏把聲
    經 dacMagic 之後無咁出,bass 都輕晒,真係費解。但一提係個次用
    cambridge cd player 播 cd 黎試。有機會要問火機借隻碟或相關數碼檔黎
    測多次。

之後其實都有繼續聽其它歌曲,大致感覺都如事,只係未有線材駁部 DVD/CD 黎試,其實紅白線都有,不過自己又想買左線再試。當然大家又會問點解唔抄落部 portable HD 咁直接 plug 落去試唔洗隔左部 PS3,其實都係一個懶字,太心急想立即試到個感覺,其實係知到可以點搞,但就係連係 nas 抄過去都無做費事等。

總結:
以上因為個人因素未做到較全面及公平既測試,但都可以肯定咁話比大家知,出黎既感覺都有好明顯既提升,聽歌黎講 ~ 好似套機突然開散聲咁 。如果大家係鍾意聽歌,習慣聽數碼檔既音樂、習慣用 DVD/Blu-Ray Player 當 CD Player 黎用,呢部 dacMagic 絕對係入手提升音階既首選 ... 或從 AV 環境走向兩聲道世界既踏腳石,但如果已有選購 CD player 既念頭,就要睇你所選既級別型號,同家中既音響設備!

評分

參與人數 9威望 +43 收起 理由
aegysd + 6
mankoo + 6
mas_cat + 1
avgirl + 1
maner394 + 2
Ken704 + 6
lskthomas + 1 精彩文章
hintel + 10
ming + 10

查看全部評分

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

勁到 無野好講

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

wil-wil 乜你入左咩... 我仲以為你買cd 機添...anyway, 我仲未去攞機...哈

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我地 50/50 猶疑不決既 ... 比雷因大師呢位東邪一發功就中晒招 !
有機會想借你個隻車站 ... 同你一齊試聽過那個版本感受多次 ~ 數碼檔都可以!

wil-wil 乜你入左咩... 我仲以為你買cd 機添...anyway, 我仲未去攞機...哈
火機 發表於 2009-7-14 15:39

星級玩家

我地 50/50 猶疑不決既 ... 比雷因大師呢位東邪一發功就中晒招 !
有機會想借你個隻車站 ... 同你一齊試聽過那個版本感受多次 ~ 數碼樓都可以!

...
wil-wil 發表於 2009-7-14 15:42

唔駛煩啦... 唔介意的話, 我即頭burn 隻俾你啦, 唔駛借完又要還. 你唔介意就得啦

1萬

副版管

many thanks .... !

唔駛煩啦... 唔介意的話, 我即頭burn 隻俾你啦, 唔駛借完又要還. 你唔介意就得啦
火機 發表於 2009-7-14 15:50

星級玩家

我burn 定, 過開黎打俾我啦...
我都好心急攞...不過未有時間...

1萬

副版管

我好彩少少,雷因大師昨晚速遞到會場比小弟。

我burn 定, 過開黎打俾我啦...
我都好心急攞...不過未有時間...
火機 發表於 2009-7-14 16:06

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

WIL-WIL兄都開始走上
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我昨日試過用部cheap teac 的cd player經toslink入dacmagic, 效果都十分明顯。都駁咗落ps3度, 但未試。