設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[活動] [版主藍光小評] 《蠻荒奇緣》 ( Year One) 藍光碟

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

# 使用硬件:
TV: PIONEER 428XG
AMP: PIONEER LX71
喇叭: 5.1
(前置)MK LCR-750
(中置)MK LCR-750 T
(後置)scandyna micropod 黑色
SUBWOOFER: M&K KX-12

影像SETTING:D65色溫、2.2GAMMA、HD-709色域、電影MODE
#

片名:The Year One  (行/中文)

內容:9分 [十分有趣好笑]
  本電影為一部喜劇作品,故事背景設定在舊約聖經的年代,但我感覺電影充滿濃厚的現代感,表演風格大膽,故事說Zed(傑克布萊克飾)與Oh(麥可塞拉飾)因為過度懶散而被部落流放,他們在遠古時代的漫遊之旅,最後成了一場搞笑荒誕的史詩之旅,諸多「聖經舊約」裡的著名場景,其中當然包含大量的笑位,但很多都是成人的笑話,如果想一家大細去觀看的你就需留意了,但內容方面而言,有時會太過天馬行空同過份脫離現實的,如看作一部為娛樂輕鬆一下的電影,這會比較合適。

畫面:9.5分 [絕佳]
  估不到本作的畫面如此出眾,其中16:9無黑邊的設定已令人高興,而且我在一開始觀看後就給其高質素的畫面吸引,人的膚色十分自然像真,連細微的頭髮也一根一根可看得十分之清楚,整體的影像十分高銳利度,光感十分好,對比色彩的表現令人著迷,而本片是暖色調向的,但黃黃的調子上也沒有令人感覺過火的用色,而是一層一層的表現出其物件層次,本作真是少見的高質影像BLU-RAY來。

音效:7.0分 [完全沒有特別感覺]
  我覺得比7分已經比較高了,因為本作是劇情向的作品,音效不突出是當然的,所以我比高了一點分給它。說回本片的音效方面,用上DolbyTrueHD5.1的本作,是完全沒有感覺到環繞音效的出現,而整體九成的聲音也只是人聲,不過人聲方面也是有不錯的效果,清楚的對白和音量也是賣點,整體而言你不必在意本作的音效表現。

評分

參與人數 6威望 +60 收起 理由
rboys + 10
lkljason + 10
chhanthony + 10
hintel + 10
wil-wil + 10
Ken704 + 10

查看全部評分

MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

心心兄會唔會2手放出嚟,因為我都想睇嚟笑下,不過如果以正價買又好似唔值
Sony VPL-VW550ES  + OS SEP-080HM-MRW1
Pioneer 500A
Lygndorf MP50 + Krell S1500
Pioneer LX800
Dynaudio Contour S1.4 +SC + SR
老秦 BQ3115D
Sine 60A

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

心心兄會唔會2手放出嚟,因為我都想睇嚟笑下,不過如果以正價買又好似唔值
MarkMak 發表於 2009-11-4 16:10

唔會有2手放 SORRY
因為隻碟係代理借出的
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

估唔到畫面甘好!!! 多謝鐵心心兄既分享Report!

1萬

鉑金玩家

估唔到畫面甘好!!! 多謝鐵心心兄既分享Report!
Ken704 發表於 2009-11-4 16:20

畫面真係好掂

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

呢套imdb評分都幾低下,雖然有Jack Black,但唔多鐘意嗰條o靚仔做!!!

1萬

鉑金玩家

不過套野幾好笑

鉑金玩家

Michael Cera幾電車男FEEL,不過際遇及艷遇俱佳,港男恨唔來,不過我覺得距點都順眼過條師奶煲夫!

進階玩家

michael cera係咪the girl next door裡面好大碌o個個?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

SUPERBAD 個男仔
????