設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

一日滿足兩個小願望 ... 之二連新手初體驗

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
同樣抑壓好耐想出機既我因為之前部 mp3 打開個缺口,忍唔到 la ...

單反對我並不陌生,從小 uncle 已經教我玩菲林機,後來佢升級仲送左部我比我,大過左工作常又不時接觸到影相、拍片,基本概念係有 (平時指指點點叫人就易,自己黎真係要操操先),奈何自己識幾招皮毛;見身邊太多人身中其毒,且越毒越深 (你睇呀邊個版主就知   ~ 呀邊個邊個,快對好入坐 ),加上現在機價實在太大眾化,我細佬從來唔玩相機、什麼影音器材都唔好、唔識、無興趣學,都竟然係往年入手部 500D!  今年佢加國結婚 ~ 仲話座遊輪,叫我喜歡就幫手影 snap,你話係唔係又比多過值口我自己!

千揀萬揀,就揀左以下機種 ...

7D Full Set.jpg
呢套機首要滿足自己少少要求、又唔想咁快比自己值口唔夠用想升級、又叫做可以比到老板玩 (佢自己話玩,咁重 <比 500D 重> 睇佢玩幾耐 )。

百記出唔算太平,但都唔貴! 因為有個死黨係個到做,佢次次都會出盡所有平得既方法平、送到幾多就送,幾多幾平唔好講 ... 總知自己 ok 就得。

技術唔會有,而且部機都好多野搞 (一個月到都唔知學唔學得切),不過都比幾張測試想大家參考,真係超劣作黎,唔好打頭打面 ,唔係唔靚仔 出席細佬既婚禮

15-85 0001.jpg
- 話晒都係影音網版管,處身下海 (我講部 7D 連 Kit 連卡) 第一張試相當然要同影音有關,呢張 Kit 鏡 EF-S 15-85 IS USM 影

50 f1-4 001.jpg
- 呢張都係 Kit 鏡 EF-S 15-85 IS USM 影,平時都唔覺咁多塵,仲失禮過唔識影

50 f1-4 002.jpg

50 f1-4 003.jpg
- 定焦 EF 50m f/1.4 USM 影

55-250 001.jpg

55-250 002.jpg
- 呢兩張用 EFS 55-250mm f/4-5.6 IS 係成四十樓左高用盡距離影
- 唔知點解好似好灰,等我研究搞邊科先

其二既小願 ~ 廢話連篇新手初體驗望報告就完,等我玩熟,有似樣既相見得人先再係到同大家吹過。如果上面既相太影響呢版既版友,拖低大家水準的話,版主門唔晒怕,即管出手 ~ 哈!

未睇其一既小願望係乜,可到以下網址睇睇就知 ... 當中既相都係部 7D Kit 鏡影!
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=32514&extra=page%3D1

評分

參與人數 5威望 +41 收起 理由
lemonstar + 10 一步到位!
cthong + 5 恭喜師兄
mankoo米高 + 10 等你好耐喇!
avmilk + 10
ricoy288 + 6 恭喜恭喜有新玩具.

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

坐頭位睇相,Sandisk 幾$??

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

街標價 $1,500 左右 ... 我當然唔洗
BTW, 個 model 幾靚

坐頭位睇相,Sandisk 幾$??
law1987 發表於 2010-3-11 03:39

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

街標價 $1,500 左右 ... 我當然唔洗   
BTW, 個 model 幾靚  

...
wil-wil 發表於 2010-3-11 04:56 AM

model : http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=3376

我之前諗過買佢, 之後買左SanDisk Extreme® CompactFlash® 60MB/s 32GB         $1,260,
唔知用係7D, Extreme®同 ExtremePRO®分別大唔大呢?

http://www.jumbo-computer.com/pricelist.asp
[CF] Sandisk 16G ExtremePRO Compact Flash 90MB/s          HK$ 1,399.00

http://www.robgalbraith.com/bins ... d_type=CompactFlash

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

一入手就高檔機種犀利犀利

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

張咭好野嚟喎
恭喜wil 兄!以後就要出多d相啦!

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

勁啊,一次過狂掃係好正的

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜wil 兄...原來你住我個區.
呢個月影多D, 了解吓部機...好快就熟手.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好多新玩具呀!!  
wil兄, 被你影到我屋企添!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

7D呀...................................好吸引呀!!! 點解你地個個都咁有錢架~~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.