設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] onkyo 9.2西裝 + mk試音會後感~~

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

岩岩聽完返到屋企........返工忙左幾日都係為左今晚可以準時出席呢個試聽會, 今次同之前既試聽會最大唔同就係個個都好準時...............7:30開場我7:20到諗住都可以坐返個靚位啦, 點知.............我已經係尾2黎果個........要坐最後排既角位.........

我一入到去坐低已經聽到樓上鑽野, 係好x嘈果隻, 仲諗住死啦.........咁難得聽mk唔通要一下鑽石屎聲一下打心口???? 好彩經主辦單位介紹器材同各師兄弟自我介紹完果陣d討厭既鑽聲就停左.

好喇入正題, 第一段係試功夫熊貓大炮逃獄, 一開聲既感覺已經覺得真係不得了............係好到不得了, 分析力, 氣氛做得好好, 有種令你想睇落去既感覺, 但係因為我坐最後排, 所以會覺得sb比較大聲, 但係mk喇叭俾到各位師兄所講既"原來surround都有bass"既感覺我, 我自己響屋企就真係未試過後置有令我會注意既bass出現................而前中置既表現都幾好啦, 同一品牌一定同d surround夾得好好既, 不過坐得後就無左種d聲好出既感覺.

2隻mx-350究竟有種咩感覺呢??? 低音個量同個質都好夠, 不過講真就真係潛得唔夠深(我用svs), 而打心口種feel呢今次就唔太強烈, 黎到我個位已經開始有d朦同散, 得返d震波.....不過整體黎講都係幾乾淨既bass   .....好彩有前面班師兄幫我擋開哂d重拳, 我今次先無事ja..........

第2 part......聽演唱會.......效果我唔太滿意.......阿軒哥一開聲, 個心嘩左出黎, 把聲好乾, 挑剔d講真係聽唔入耳, 好想佢快d播完呢一part..........無錯d音係分得好清, 好乾淨, 之不過就乾淨得滯lor, 無感情, 感染唔到我一路聽落去.

第3 part - 南京南京, 呢段我響yamaha聽過, onkyo既surround真係無y記咁出色, 雖然今次夾mk d槍聲係實好多, 好有力, 但係處身戰場既臨場感比y記略遜一籌, 最明顯係臨尾有個男人大嗌, 呢到就真係得前面有聲, 後置就出回音, 但係y記度試, 係聽到把聲由前面嗌去後面既, 有種想檸轉頭睇佢嗌邊個既感覺.

第4 part - 試add on function, 就係用docking駁iphone播wma, onkyo kk播女聲, 仲諗會唔會因為岩岩演唱會係男聲所以差d呢(因為我鐘意女聲)?? 點知一開聲都係........... 無感染力.......完全吸引唔到我想聽哂首歌, 之前都聽到有師兄話"買左mk返屋企, 如果聽歌ok既, 你當佢係bonus啦, 你預佢真係用黎睇戲會好d" 呢句話真係無錯, 臨完場mk ricky都可能知道呢個問題啦, 所以自己講左mk喇叭既取向先, 難聽d講句此舉真係 ......此地無銀..........不過用mk黎睇戲真係無投訴既, 針無兩頭利, 整體過關啦.

到最後講下其他周邊既野, 之後到各位接力喇.

1. 場地 / 器材 - 無得比, 好過tst 風宅好多倍.
2. 地點 - 我港島人, 對我黎講直頭係fit
3. 試聽會氣氛 / 主持 (post 76) - 呢個唔駛講, 小瑟主持得非常好, 完全無悶場, 仲記得佢次次影大合照都會講 "高既企前面, 好高既企後面", 攪到我其他場合叫人埋位影相都抄呢句......哈哈
4. 試聽會氣氛 / 主持 (mk sound ricky) - 都唔錯, 話哂第一次見大家, 一定無我地網主咁親切, 不過都好識攪氣氛

評分

參與人數 26威望 +217 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 超正, 即時加分比師兄先!
bbsai + 3
sk555 + 2 good sharing
stanley2468 + 5
lemonstar + 1
ryanenen + 6 Good report!
daken + 2
magkids + 4
HP2210 + 10
chhanthony + 2
matta722 + 5 認同..mk聽演唱會好悶....
bigpun1975 + 3
maner394 + 10 精品文章
pepsiman + 5 雖然無去到,但都好有現場感!
rlwk2009 + 6
sunnyt + 5
yazhou + 10
micma + 2
鐵心心 + 8
Einstein + 3

查看全部評分

銀級玩家

無份

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

我坐第二行,我就覺得音壓唔係想象中敢足夠,這是我個人感覺,不過定位就真係好好!

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

咁部Onkyo PA-MC5500點呀!有冇料到呀!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

MK嘅speaker果然名不虛傳!!!! 再配合onkyo依套前後級....勁到呢!!!
Display : TH-55LX900H
AV Amp : SC-LX904
Bluray Player : BDP-LX58
4K UHD Player : DP-UB820
Front  : EVO4.2
Center : EVO4.CS
Front / Rear Height : JBL Control X
Surround : JBL Control X
SW : WH-D10

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Good show....80分, 好值得去, ONKYO前後+MK 非常滿意其AV movie 表現, 好過我預期, 算OK價位, MP3就走開la....Play 返CD前後/合併 la....Post76搞野一流, 唔該曬各版主
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問onkyo新出嘅後級, 聲低似唔似之前嘅Integra research?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我坐第二行,我就覺得音壓唔係想象中敢足夠,這是我個人感覺,不過定位就真係好好! ...
Gary33 發表於 2010-3-24 23:48

我企邊邊,音壓OK,不過SUB仔好勁...
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我坐第二行,我就覺得音壓唔係想象中敢足夠,這是我個人感覺,不過定位就真係好好! ...
Gary33 發表於 2010-3-24 23:48

我仲以為我坐得後添, 不過都無計, 個場咁多人, 個個都係吸音柱~

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

去唔到
純支持
76加油