設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] 幫05FD換下隻SD卡

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

第一步當然係拆開部05FD,不過因為要拆走DAC塊板,之後再拆視頻晶片組的電路出黎,但注意因為HDMI的位置有一粒羅絲是需要用很細少的十字羅絲批去除掉的。
到見到視頻晶片組的電路時,就會見到上圖的SD卡位。

之後都係甩羅絲,再把電路拉起一下,這樣就可以抽出舊有的SD卡,本身05FD的SD卡是PANASONIC的256MB,不過事實上你比05FD用4GB定256MB,其實都不太影響,重點是你張卡讀入速度要夠快。

不過唔好唔記得把本身05FD所用的SD卡插入PC,因為要BACK UP返入面個檔案,再過落新卡度。

上圖就是卡內本身的檔案,容量為1.4MB,SD卡格式是FAT。

我自己準備左的新卡是PANASONIC的4GB,是CLASS 4  一秒20MB/S。當然搵張CLASS 6最好啦。

之後緊係插返入去啦。

我見有時間,貼埋近期POST76好多C兄都有玩的磨沙紙大法,希望有少少改善。

SD卡結果:開機差不多,LOAD碟速度快左20%左右。按制反應快同順左,BD Menu也反應快左。

磨沙紙大法結果:

聽CD,一開聲聽歌感覺同之前好唔同.....
好似食左兩碗豬油咁.....好慢好慢聲@_@
,人聲正,再聽真覺得雖然人聲慢左有感情左,不過背樂好似冇之前咁出(慢左??柔左??),
而且低頻好似量少左。但過左兩天RUN IN後竟然快返到同正常時差不多,低頻也回復返,但結像同定力也好左,係少左雜訊,聲音突出左。

播BD就真係勁,個畫面D色好突出好實好正,雜訊好少,好立體。景深一流,不過又有可能岩岩我部BD機RUN IN返,所以感覺大。

而BD音效方面,分析力,空間感,定位也好左,不過我又覺得太乾淨,但係AV立場上,應該係好事掛。

評分

參與人數 5威望 +21 收起 理由
mic_28tp + 2
siuwing + 3
ryanenen + 3 Thanks sharing
raymond430 + 5 helpful report
hkp1196 + 8

查看全部評分

MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

GOOD REPORT!!!

THANKS YOUR SHARE

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章

心兄:
近來成日同部05FD拆骨做手術喎...

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Detail report, thank you

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

心哥:部 51 可唔可以咁玩法呢?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

鐵心心CHING, 部BDP可以SUPPORT到class 6嗎? backup D files淨係就咁抄過去就得, 唔駛用ghost嗎?

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

第一步當然係拆開部05FD,不過因為要拆走DAC塊板,之後再拆視頻晶片組的電路出黎,但注意因為HDMI的位置 ...
鐵心心 發表於 2010-6-20 01:47

ching,你用幾多號沙紙呀!我都想試吓!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ching,你用幾多號沙紙呀!我都想試吓!
fm31331 發表於 2010-6-20 10:40

我用1000號
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

鐵心心CHING, 部BDP可以SUPPORT到class 6嗎? backup D files淨係就咁抄過去就得, 唔駛用ghost嗎? ...
PP-HK 發表於 2010-6-20 10:38

用到class 6,而D檔案就咁抄過去OK了

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

心哥:部 51 可唔可以咁玩法呢?
peter99 發表於 2010-6-20 09:57

應該可以架

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?