設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] 全球首部 Blu-ray 3D HTPC - ASRock Vision 3D

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

全球首部 Blu-ray 3D HTPC - ASRock Vision 3D

現今社會對HTPC的要求越來越大,可惜懂得DIY HTPC的人實在不多,市面現成的HTPC一係就勁大部,一係就勁唔靚仔,你同我都會話Mac Mini靚仔,但佢唔支持Blu-Ray,效能又唔算高,搞到好多師兄都情願買部大陸製Media Player,ASRock今年特別看準高清市場,率先帶頭推出 全球首部 Blu-ray 3D HTPC - ASRock Vision 3D,今日我阿定有幸參加左佢地發表會,現在就把我所見所聞,分享給大家吧!

一入到場,就見到一大推ASRock 旗下的新版電腦 motherboard,其中句括 iTX 的底版,前置USB3.0的附件,入面有好多我都唔知咩晶片打咩晶片的新model我係腦場都未見過的,資料我就帶左番去,有興趣先同大家再介紹,始終今次主打係HTPC,唔係DIY電腦

今次搭配的係Panasonic 65" 3D電視,相信76的師兄都知係咩來,唔多介紹了,如果都係唔知的話,請親自去體驗一下,同其它牌子比,黑位同3D效果都唔係一個"勁"字可以型容

有3D電視,當然要有專用的眼鏡,同樣地呢d咁普通的野,我唔多介紹了

Vision 3D 出了兩隻色,有全黑同銀白比你揀,適合唔同喜好的朋友,我自己就喜歡黑色機,因為全鋁的機身,黑色比白色更特出

香港的版本,係用Intel Core i5-460M 處理器的,其它世界各地都係用i3的,i3同i5雖未到兩個世界,但L2 cache的分別對主機速度好緊要,呢方面香港代理安排得唔錯,4G的DDR3 Ram,可以話係最主流DIY的數量,我家用緊i5 搭配 8G DDR3 Ram都好少會用多過40%,所以4G係足夠有突的了,隨機有7200轉的500G HDD,速度上同大機無分別,如果硬要更上一層樓,因為主機可以自己更換HDD/Ram,自己換隻SSD Hard Disk或加大到8G Ram都無成問題

影音方面 有HDMI 1.4a 支持Bitstream Dolby TrueHD 同 DTS Master Audio,係,你無聽錯,Nvidia的 4系顯示晶片已經可以Bitstream 的了,呢部機用上 NVIDIA GeForce GT425M,唔止1080P 3D 全部無問題,聲效都追上正規Blu-Ray機的了

除左HDMI,仲有電腦常用的 DVI, Optical, USB 3.0, eSATA, 4 in 1 Card Reader 等等,Blu-Ray Combo 用上Slot in設計,同Mac Mini一樣,係潮物的指標

如果你仲嫌唔夠,部機仲可以用來打機的,只要配合ASRock AIWI ,就可以WiFi 連接 iPhone 或 iPod Touch 來打機,以下就是靚女model示範用iPhone4打網球啦,不過要小心成個iPhone飛埋去部3D電視就是了

iPhone App 可以係 iTunes Store 下載,有不少Facebook Game都會支持 ASRock AIWI的

講左咁耐,最重要的功能一定要介紹一下,就係 instant on 開機,裝左呢個Software,從此開機唔駛再慢慢等,有幾快講係無用的,我地有靚女Model親自示範由插線到見到Windows畫面的Video來做証吧

[YoutubeHD]d2QD6V4o1h8[/YoutubeHD]

優點:
硬件以標淮電腦層中上級,以HTPC來計,算頂級
全鋁外殼,Notebook 用CPU,有效減底熱力,無熱力自然唔會有太大聲響,同PS3 Slim相比都仲要靜
3D 效能搭配Bitstream 技術,影音發燒友都無得彈
隨機送上 PowerDVD 10 3D 版本,唔駛買又唔駛四圍找,搭配3D同Bitstream 的PowerDVD成千銀的呢
InstantOn開機搭配MCE Remote,滿足想睇就睇的屋企人,唔駛教又唔駛等
內置WiFi、USB3.0, eSATA, Gaiabyte Lan,應有盡有

缺點:
建議價格為7800(未計Windows),唔算平,只能說合理 (咁靚仔的外型加上咁輕巧的機身,如果你buy的話,呢個唔算缺點,電腦野越細越貴係定律)
由於跟機無Windows,要另外買唔係問題,無Recovery Disc才是問題,所以購買時最好問問鋪頭點幫你
宣傳中的 AIWI 遊戲有部份要另外比錢的,由於唔想誤導大家,特別當缺點提番大家

備注:
無3D電視,可以用支援3D的LCD monitor搭配 NVIDIA 3D Vision 套裝享受 3D 效果,去腦場見到有人玩緊3D 街霸4 同 Bio Hazard5 就行埋去問吧

最後,我相信我係寫漏左好多野的,所以歡迎提問,為表嫌意,送上靚女model 抱著 ASRock Vision 3D 的相比大家

評分

參與人數 3威望 +21 收起 理由
JonesChan + 10
donald614 + 1 thanks for sharing!
wil-wil + 10

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

所以你有隻3DBD

星級玩家

$7800 仲要無跟 Windows 7, AsRock 真係咁有信心?  Mac Mini 都只是5千頭又有 OSX+iLife, 3D 真係咁吸引?
CAS 新手一名, 多多指教!

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

$7800 仲要無跟 Windows 7, AsRock 真係咁有信心?  Mac Mini 都只是5千頭又有 OSX+iLife, 3D 真係咁吸引? ...
andrew225 發表於 2010-11-18 12:45

Mac Mini 係c2d,而且5k果部只係2G Ram,硬件上差太遠了,咁樣比真係唔公平!

星級玩家

C2D 未必差過 Core i5-460M 好多, 低功率的Core i5 跑分都會低一些, 而且在 HTPC 上睇戲 4GB RAM 和 2GB RAM 分別又好細, 打機不如買部 PS3/XBOX360, 而且我是在比 value, 不是比硬件, 我對於 3D 的市場定位和價值抱有懷疑者
CAS 新手一名, 多多指教!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

唔知連靚女一齊買幾呢....heheh

行動組版主

C2D 未必差過 Core i5-460M 好多, 低功率的Core i5 跑分都會低一些, 而且在 HTPC 上睇戲 4GB RAM 和 2GB RA ...
andrew225 發表於 2010-11-18 13:12

咁如果只計 HTPC ,佢果價真係算貴,不過佢仲有隻舊model,行 i3 配 DDR2 2G Ram 320G HDD GT425M Blu-Ray combo 的 ION 3D 賣緊公價3900,呢部果樣無咁型,但就同Mac Mini 比差唔多功效,不過對我自己來講,最完美都係 Mac Mini 盡快推 i3 CPU上場就最好不過啦

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

機仔細細, 又有 BITSTREAM出, 係唔錯呀,  不過個定價如果親民D就更好勒!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

備注:
無3D電視,可以用支援3D的LCD monitor搭配 NVIDIA 3D Vision 套裝享受 3D 效果,去腦場見到有人玩緊3D 街霸4 同 Bio Hazard5 就行埋去問吧
阿定 發表於 2010-11-17 17:24

定兄
用 3D Vision 的話, GT425M support 到?
另外想問問, 是否高過 120HZ 既LCD MON 就可以用到? 有無試過用喺 200HZ 既 TV 上, 做唔做到 3D 效果?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

說穿了即用 NVIDIA GeForce GT425M / 同級就可以有 3D / bitstream