設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ANWKLO

[合併式擴音機] Roksan

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 40# 米赫洛域

廠線無計

繼續報告:

褒了一個星期, 聽返之前的CD. 鉤起的結他聲鏗鏘有勁道, Cymbal聲好清翠, 小提琴聲可以好幽怨, 低頻收得實淨唔鬆散, 高音唔標, 中頻富有人情味,自然、圓潤、寬鬆,聽人聲給人一種有血有肉的真實感, 聲音的密度感很高, 聽古典爆得起來, 播大鵬管弦樂控制力幾好, 感覺推得對Roksan FR-5 座地喇叭四平八穩, 穩如泰山的感覺.

雖然M1只有85 watts/8 ohm, 電解電容只是10000uf兩隻那麼少, 350va牛, 輸出電流:50A(峰值), 阻尼係數:>140,  可是力水與控制力俱佳, 非一般85watts.

搖控個音量雖然沒有數字式 0.5, 1.0 db這麼微細, 但是唔會一下子標上標落, 係一小點, 一小點上上落落. 開一天機都唔係熱, 暖暖地.

原價$~14K , 因為出了M2, 代理清貨尾, $~10K, 算是起值  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
初步感覺: 即使開得很大聲, 也不失真、背景純淨, 黑.

雖然只有85 watts/聲道(8Ω), 控制力幾好. 聲音密度感佳, 厚但凝聚力好, 有肉的密度感體現在全頻段,高頻顯得緻密和圓滑,中頻有情感,低頻結實, 沉穩而有力. 人聲有”肉地”, 貼臉.  
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

黃金玩家

缺點係個設計好奇怪, 轉做後級要係機內部啟動 (即是沒有 av by-pass), 沒有 phono mm/mc (換機後反而耍找phono pre-amp) , 沒有兩組喇叭線output, 個外表唔係人人鍾意, 搖控cheap cheap地, 同Cyrus一模一樣, 關機後再開機會reset一次, 沒有memory, 要再次選input source.

專業玩家

回復 42# ANWKLO
To: ANWKLO師兄:

搬家搬家...

"喇叭左邊近牆還是右邊近牆, 如果左邊近牆即係右邊喇叭在廳中間"

其實...兩邊都唔算近牆 ,
典型舊居屋長型廳,

由我坐既方向向前望....
放置響右邊屬(叫)客廳既一邊, 右邊喇叭近大門門口玄關, 左邊喇叭算廳中間

希望師兄明啦

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  米赫洛域

廠線無計

繼續報告:

褒了一個星期, 聽返之前的CD. 鉤起的結他聲鏗鏘有勁道,  ...
ANWKLO 發表於 2010-12-31 20:46

阻尼係數有140都唔錯wor!!一皮有部英國amp+咁嘅用料真係抵!!

黃金玩家

回復  ANWKLO
To: ANWKLO師兄:

由於聽力太豬, 都唔太覺好尖/標,
不過, 仍然未解決到2邊聲音唔平均既問題, 硬係覺得左邊大聲過右邊, (有時播某d碟又唔覺)
唔知係喇叭擺位(始終放在響客飯廳既其中一邊)
定係部機既問題(部機又無得教左右  )

唯一清楚既係, 播大棚野真係唔係好得

p.s. 原本用開SFH 10th double run bi-wire, 最近問朋友借左敏力L1002準備試...

因為多左K2, 搞到AV陣營由7.1到5.1
--------------------------------------------------------------------------------------------
"喇叭左邊近牆還是右邊近牆, 如果左邊近牆即係右邊喇叭在廳中間"

其實...兩邊都唔算近牆 ,
典型舊居屋長型廳,

由我坐既方向向前望....
放置響右邊屬(叫)客廳既一邊, 右邊喇叭近大門門口玄關, 左邊喇叭算廳中間

希望師兄明啦
gc167 發表於 2011-1-7 16:06

有圖會清楚的

黃金玩家

回復 44# babuwa .

最後一部給我買了 以下是內地一位版主的評論:

一直以來,我對Caspian AMP的驅動力和控制力都非常有信心。兩年前,我曾問ROKSAN的創始人兼主設計師Touraj Moghaddam——為什麼不把Caspian AMP的功率設計得更大一些?對於這個問題,他是這樣回答的:要增加幾對功率管、將功率做大,從技術上來說並不是什麼難事。但要想把功率做大了,聲音又要 好聽卻很不容易,要考慮很多問題、兼顧很多方面,例如整個供電系統、驅動級都要作全盤改變,需要做精密的設計。某些大功率後級聲音生硬、粗糙,很多時候是 因為它們過多地考慮了某些方面而忽略了其他方面。據Touraj介紹,ROKSAN非常注重功放的控制能力和“有效”的驅動能力,功率的標示很嚴格,要滿 足很多苛刻的測試條件才行,和別的牌子有所不同,ROKSAN顯得比較保守。

Roksan功放在不同阻抗下,功率回應都是一致的。例如ROKSAN ST1308後級在 8歐負載下的輸出功率為130W/聲道,在4歐負載下功率就立刻上升到260W/聲道。所以,即使驅動很難推的AVALON Indra都完全沒有問題。實際上,所有ROKSAN功放都必須在苛刻條件下測試,例如對於失真的測試,一般的功放只會測試在1K Hz時半功率輸出時的失真,而且通常不會考慮相位角變化的因素。而ROKSAN功放是在相位角變化正負60度的條件下,測試在20-30K Hz這個頻段滿功率輸出時的失真。而且在如此苛刻的條件下,還要確保失真的曲線要上升得非常緩慢。所以,對於ROKSAN的功放,Touraj建議發燒友 只管把音量旋鈕擰到你所需要的響度而不必顧忌它在什麼位置。Touraj說有一次見過有發燒友把Caspian功放擰到將近5點鐘的位置,音箱已經發出巨 大的聲響了,但仍然聽不到任何失真!而在實際搭配中,我也曾根據一位元發燒友“不合乎搭配邏輯”的建議,用Caspian AMP去驅動過使用兩隻200mm低音單元的LEGACY Classic HD落地箱,當時只是抱著玩玩看的心理,想不到身形並不壯碩的“里海”功放竟然可以將CLASSIC HD推得有板有眼,自己也算跌了一回眼鏡了。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  babuwa .

最後一部給我買了 以下是內地一位版主的評論:

一直以來,我對Caspian AMP的驅動 ...
ANWKLO 發表於 2011-1-7 18:27

最後一部?

我唔信咩版主,剩係見到隻環牛都無需多講啦!! 真係估唔到M series 都會咁平,仲平過D日本機

黃金玩家

回復 47# babuwa

你可以唔信, 之不過佢真係用過器材後的評論喎, 如果唔正確, 會比人插  出了M2代理清貨尾先平

星級玩家

回復  babuwa

你可以唔信, 之不過佢真係用過器材後的評論喎, 如果唔正確, 會比人插  出了M2代理 ...
ANWKLO 發表於 2011-1-7 18:46

因為見到D用料都知Lee部係堅嘢!! 所以唔使佢講.....

黃金玩家

回復 49# babuwa

不過的水塘唔係好大 10000uf x2