設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KING

[用家報告分享] 窮鬼CAS狗竇房Quad+TP60+DAC1792+M7膽前,Updata P.1 13/5

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1360# KING

成功去左換,問題解決左!
順手平平地買左條秋葉原optical試下用

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  KING

成功去左換,問題解決左!
順手平平地買左條秋葉原optical試下用 ...
RYC 發表於 2011-4-10 14:30

恭喜哂! 咁一天都光哂啦!
快d set up好佢post相上黎分享吓啦!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1361# RYC

有冇見到一d一邊圓一邊方的optical,好難找!
唔想用轉頭。。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

好啦,出下相先
岩岩新加入cas好多野唔熟,多多指教
現用緊MD-10+TP-60出quad 11L
但出喇叭果對cable,唔知有咩特色,只係比二奶sales介紹買黎用
叫sound from heaven

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
KING + 10

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

好啦,出下相先
岩岩新加入cas好多野唔熟,多多指教
現用緊MD-10+TP-60出quad 11L
但出喇叭果對cable,唔知有 ...
RYC 發表於 2011-4-10 15:03

師兄!好企理呀!
點解你自己唔開個post黎同大家分享呢!咁會多d人睇到呀!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

開新post影多幾張相

3萬

鑽石玩家

回復  KING

King Sir , 再補充一吓 : -
* 想真真正正試部 DAC1792 既 威力
* 唔好攞黎同 " 電腦 on board ...
KUNGKUNG 發表於 2011-1-22 11:50

KUNG兄!順從你意願啦!
今日”偷得浮生半日閒”,拿拿林係房搬套機出廳見吓世面先啦!

玩吓部TP60黎推座地啦,聽左一輪後完全冇問題推得頭頭是道添!不過部AMP真係好鬼重仲要係個櫃度"蚊"佢出黎添!

求其用張膠"登"仔頂住先算啦!

跟著至係要玩既主角!房部DAC同部膽CDplayer黎過P.K戰啦!呢期好多師兄都問呢個問題,
DAC好定係CDP好?我自己都攪唔清唯有黎過實戰最好啦!
Int.amp Shanling A2.1,Feverhifi DAC 1792USB
CDplayer T80se
電源線 amp用4030,CDP用Oyaide PA-23,DAC用PE Lab ST,
RCA線CDP去amp用Oyaide PA-02,DAC去amp用 Hisago 7N-Plus,同軸線CDP去DAC用XLO Ultra 4.
全部都係一個共通點係純銅線黎!
全部都冇銀既成份,聲底都係暖厚既,同埋聲係唔慢既!
拖板插位player同dac共插一隻Hubball 8300好公平啦!Amp就照舊插番381ag

試機碟就用呢兩隻普通cd黎啫唔係d貴野黎!有快有慢,

特登唔用d HQCD or K2cd.XRCD,水晶碟既!用簡單CD就最易聽啦!

玩法就係1.CDP>RCA>AMP 2. CDP同軸>DAC>RCA>AMP
1.係cdp自己解碼後去amp 2.CDP未解碼比DAC去解碼後去amp.

先聽大棚野”明哥”既”人山人海”第11首,友情歲月,呢首一開始D高低音都黎得好急好行呀!
跟住就人聲背樂一齊黎呀,好考套組合既分柝力同高低音!
由CDP RCA直出amp先試,但未聽就發覺有樣野啦,問題就係部CDP有升頻,仲係24bit/192KHz添,
部DAC得24/96 ja!牌面已經輸左一半啦!唉!好似有唔公平咁喎!哈哈!照聽啦!

跟住到CDP同軸去DAC>RCA去amp,

冇用升頻粒 SRC 燈都唔着呀!
聽完之後覺得有少少分別之喎!好!記低D感覺先!再聽埋慢歌先啦!

聽第二隻碟”天碟落地IV:”第2首”葬心”同埋”第5首”月光小夜曲”
兩首都係聽女聲同埋背境夾雜住好多樂器聲,”琴姐”呢首梗加唔駛講添啦!人聲背樂同蟲聲,套架生小D料都唔掂呀!
今次聽完真係覺得有大分別啦!
黎過總結:聽大棚野 ~ 兩部好接近,高底音兩家都交足功課,分柝力大家都好接近細節位都聽到!
樂器聲都好響亮,部DAC都有一定水準表現!
但音場闊窄就有DD分別,可能係24/192同24/96既分別都唔定,
大棚野DAC可算係有得揮吓表現好!係升頻至分到高底!
聽慢歌 ~ 一聽人聲同有深背境就明顯分到出黎!
“葬心”月光小夜曲”呢兩首明顯特出左部膽CDP既威力出黎!
由以”蔡琴”呢首添!人聲前左,背境深好立體,聽第二段人聲夾帶蟲聲,
真係好似係你頭頂上面飛離飛去一樣!
相反經DAC就做唔到呢個效果出黎,分析力係有但人聲唔夠出,
立體感同層次感輸比部膽CDP,部DAC數碼味太重啦!但音樂同節奏感都幾好!
呢一刻部DAC1792USB都仲未贏到我部T80SE既改版住!
或者聽慢歌呢part可能係輸比兩隻”西電396A方環膽”啦!哈哈!

今次比試有我同老細加埋”AV顧問”仔仔一齊聽既!哈哈!
得出黎結果正合我既取向,係廳我一路都係聽女聲人聲慢歌多既!
而擺書房套組合,T-AMP+DAC,用黎聽大棚野同快歌既!等我做起野上黎都唔會悶同眼訓嗎!
如係房再聽人聲慢歌就真係唔駛做啦!3首歌唔駛就訓著啦!

以上比試都係個人睇法,絕對係唔入流既報告黎!大家睇左得啖笑就算啦!
識少少扮代表,有錯莫怪!

評分

參與人數 4威望 +33 收起 理由
leo25 + 10 寫得好!
KUNGKUNG + 10
minimoai + 10 玩得好開心喎!!!正!!!
rhys + 3 好有心

查看全部評分

2萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

KUNG兄!順從你意願啦!
今日”偷得浮生半日閒”,拿拿林係房搬套機出廳見吓世面先啦!  ...
KING 發表於 2011-4-10 18:29

咁樣玩PK法真係正 。。。最正係可以做到係唔同環境要都唔同既野

3萬

鑽石玩家

咁樣玩PK法真係正 。。。最正係可以做到係唔同環境要都唔同既野 ...
minimoai 發表於 2011-4-10 22:55

多謝你加分先!
其實我未比試前都估到結果呀啦!不過要親耳聽過先可當真!
T80SE內置DAC係未必會羸到部DAC1792既!但改左機換左膽同接線就絕對有得揮!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

終於待到你既pk戰喇
睇完結果,我可以放心繼續用住CDP先, 唔駛諗DAC住
仲有, 等我聽晚都攞返個隻明哥CD出黎聽下"人山人海"先