設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

我的高級影院與溫馨的家 - 舊料更新(UPDATE P1, P7)

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

雖然器材同CHING 們 D 入門級器材仲有好大距離, 但對我黎講已經非常高級, 仲有就係BOSS 既支持.
去相先, 各位請多多指教

AV amp - Onkyo 608

用佐應該有十年既CDP - Onkyo CR-305X

高清藍光播放器 - Philips BDP-7500

電視 - Sony KDL40W5500

質素一D 都唔差既十仔 - Mirage MM-6

後置喇叭 - Mirage MX

中置喇叭 - KEF Q600c

前置喇叭 - KEF Q700

很有新年氣氛的器材全家福

多謝哂CHING 們欣賞, 大家睇完都知道仲有好多問題同埋改進空間, 我會用心去改善的.

Update: 12/2/2011

經過KING SIR 同 JACKIEWAKUSOME CHING 既意見, 終於作出佐少少關於擺位既改善喇, 去相~~~~

清佐左手面雜物, CDP 放番係左面.

AMP 就唔使再有機阻住佢通風喇!

多謝CHING 們既意見.

Update 20/2/2011

少少upgrade~~

就係...得番個袋?

只係急不及待, 連相都未影, 就用佐喇 -- PELAB AS POWER CORD

換線之後, 即刻試睇UNSTOPPABLE, 嘩, 連木耳都聽到, 個BASS 個量大佐咁多既!!!!
果然PC 對器材既影響好大喎!!!
仲要THX 康師父既線加POST76 既團購!!!
Update 21/5/2011

過佐三個月, 又UPDATE喇, 其實中間都有團購ORTOFON 電源線, 不過又係唔記得影相.

今次UPGRADE 對我黎講又係好誇張, 就係由ONKYO 608 UP 去 MARANTZ SR7005.

力量, 分析力, SURROUND 都有完全唔同既表現, 連D BASS 都強佐好多, 呢部馬仔的確正!

~~~~~
UPDATE 28/10/2011
其實八月已經出佐DIY POST, 不過POST 番張相過黎, 順便堆堆POST.

~~~~~
UPDATE 29/10/2011
又有舊相UPDATE 喇!!

首先係PF30

跟住係全家福!!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 15威望 +89 收起 理由
leung1912 + 10
manKi + 10
mimi + 5
kenlabs + 5 马仔好正!
sclendan + 10 好好好整齊呀!
Big_McIn + 3
rasheed + 5
KING + 10 好企理
wrxgc8 + 5
chhanthony + 2
samuelhin + 3
fuman0123 + 5
mcc123 + 5
leo25 + 5
ricoy288 + 6

查看全部評分

Marantz SR7005
Philips BDP-7500
KEF Q700
KEF Q600c
Mirage MX 5.1
請參觀-> 我的家庭影院

專業玩家

Good!!!!!!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

good! 幾好丫。

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# alfredmyc

你滿意對Q700嗎?新年快樂,師兄。
有無報告呢?

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

good! 幾好丫。
wickymok 發表於 2011-2-7 21:57

Good!!!!!!
ericlio 發表於 2011-2-7 21:53

多謝哂呀. CHING 們.
KEF Q700
KEF Q600c

新仔玩家

does MM6 have a good performance in such big area??

進階玩家

very nice ar! I am just wondering if your TV position is too high...
3DTV: Panasonic P42GT20H (Nano 305)  
AMP: Pioneer VSX-1020 (MAS 50A HP)
BDP: Panasonic DMP-BDT300
F: Roger CS9
C: Bose VCS10
S: AR
SB: Atlantic 153c
FH: MB Quart 460
PB: Belkin Pure AV PF-30

黃金玩家

回復 4# hung91

報告我就唔緊講, 我都仲係新手, 不過好明顯既係個BASS 唔錯, 定位都好清晰, 音樂感唔錯, 但因為我用AV AMP 聽歌, 所以好難講聽歌方面得唔得, 但係SHOWROOM 試聽JAZZ 既時候感覺幾好. 我淨識得講咁多咋.
KEF Q700
KEF Q600c

黃金玩家

回復 6# smallfatsheep

我唔知MM-8 質素係點, 但隻MM-6 個量感都幾強, 上次睇BATMAN 2, 連SOFA 都震埋, 但佢當然唔係D 會打心口既種類啦.

根據呢度D CHING 講, MM-6 應該係潛得唔夠深囉.
KEF Q700
KEF Q600c

黃金玩家

回復 7# calvin629

因為裝修既時候冇詳細研究, 又要就番張飯檯既高度, 所以部電視就SET 係呢個位喇...
KEF Q700
KEF Q600c