設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[顯示器] Help! Buy TV in China

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Any Ching can tell if I can direct plug in the cable to see HK digital TV boardcast without use the top box?

I would like to buy the bravia TV in Shenzhen...

Many thanks!!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

同 model 大陸同香港D 料都吾同, 吾好貪平呀!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

大陸買國外牌子會唔會仲貴

進階玩家

Bravia HX-920

Shenzhen: RMB 25XXX (Made in China, Chong Shan)
HONG KONG: HK 49XXX (Made in Malaysia)

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

TV tuner can be use in HK, no need top box

but need to consider warrenty problem.

進階玩家

回復 5# babuwa

Thanks Ching !!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Please check if the remote and setup menu are all shown in simple chinese
BenQ W1070/OS 80/Pioneer LX-53/Yamaha 765/Marantz SR4600/NAD 326BEE/Cayin CDT17A/OPPO 93/Philips 7300/PS3/(F)Quad12L2/(C)B&W HTM62/(S,FH)Mirage Nanosat/(SW)M&K KX12/SFH-PX

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回復 7# 611323

我剛係星期一上左去華強蘇寧買左55" 連1個3D 鏡啦. 但由於果日係假期關係, 佢地倉出唔切貨所以唔可以即日送貨到門市. 所以我就落左訂, 佢地會過2日送部機去門市, 我就星期六會去驗機, 如果check 過無事就可以安排送返香港. 蘇寧都幾好可以安排托運落香港, 價錢平D, 不過要過多1-2日先到香港, 但不過係唔包送上樓的, 但我估你俾返幾條野 D 哥仔, 佢地會肯幫你送上樓. 我就心急D想即日收機, 我估我好大機會星期六安排7人van 連人帶TV返香港屋企, 貴就貴D, 聽師兄講要$800, 但可以即日有得玩.

蘇寧有度好可以講價, 原價 RMB$25999, 我講到$23600, 即係HK$28800到, 但香港仲係賣緊$54280, 我諗香港點樣discount極都平唔到2皮有多掛, 呵呵!!!

好多人擔心保養問題. 我打過左去Sony HK維修部問過, 電話: 2833-5129

回復如下:
1。只要係sony,就會整。水貨都整。
2。淨睇唔整收600蚊。
3。睇完及整機,連人工為1280。之前600蚊已計入在內。
4。如要換零件就另計。
5。如要運回廠就要收多600蚊。

以上係以55“計. 其實如果你落返香港時有報大陸關羅左報關紙, 有事係可以運返大陸整而唔收關稅的. 不過係就麻煩要令返大陸. 所以我當你係Sony HK整, 當你好黑仔勁壞, 我相信你3年點整都整唔到2皮幾野個Diff, 如果真係黑仔到極點 LCD Panel 壞, 你買過部新model 到時都係2皮幾. 不過呢部野係Sony, 唔係大陸牌子, QC差極都有個泡.

相信大家睇完呢到大可放心啦 ;)

我呢個星期六羅機, 到時再Post多D相. 如你想知多d可以email 我 tklaw@net-yan.com :)

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Please check if the remote and setup menu are all shown in simple chinese
611323 發表於 2011-5-30 17:37

Remote 係簡體字. On Screen Menu就可以出英文或者簡體
如果你真係好介意果remote 一定要英文, 其實你可以係Sony 香港買個全能遙控器 RM-VL610, $398 only. 不過而家缺貨中. 我估你買返HX920 remote都係咁上下價, 你可以買下Sony HK價.

http://www.sonystyle.com.hk/ss/product/av/rm_vl610t.jsp

進階玩家

explorerhk ching,
正正同你一樣, 上兩個星期上深圳蘇寧問過, sales哥哥好好傾, 話常有香港人買電視落香港, 一般建議即場開機驗貨, 仲話個別牌子可以check到用過幾多小時, 可以放心係新機, 即時check 比我睇部LG點睇!
sales哥哥又話可以代叫7人車,door to door 番香港, 約800蚊, 不過要自己上門口!
師兄我都係睇中部sony 55吋hx920, 又睇緊d 60吋, 希望你一切順利, 報告造福下小弟!
努力中的新仔