設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[流行曲] Youtube新星鄧福如-《原來如此!! A-FÜ》(CD碟評)

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Youtube新星鄧福如-《原來如此!! A-FÜ》(CD碟評)

文 / 圖 : Ken704

鄧福如依個名可能對各位黎講都係比較陌生, 但如果上Youtube聽過佢唱外國歌手既Cover歌. 我諗一定印象難忘. 自己為例, 特別欣賞佢唱Bruno Mars既"Just The Way You Are"同"Nothing on you". 真係諗唔到一個台灣女仔可以唱到拍得住原唱甘好.

發覺佢原來一直係台灣唱片公司幫其他歌手錄Demo歌.嘩! 講真我諗個D歌手自己錄完之後都唔敢聽番Demo. 如果有一日,唱片公司推出佢一直以黎錄既Demo歌,相信可聽度同話題性肯定十分大!

入番正題先, 第一首主打歌"未填詞"聽完之後, 如果我係監制, 一定send去中華航空做廣告歌, 因個Tune同唱法比人有一種飛既感覺. 加上歌詞中的I just want to go 飛到下個綠洲 I just want to go 飛到下個宇宙.  當中A Fu唱依首歌時諗幻想既畫面係戴住Monster Headphone (我見佢十分鍾情此牌子)係鬧市中穿梭,放開心靈勇敢追夢. 依個Idea幾岩香港人, 你地睇下返工時侯幾多人帶住Headphone聽歌趕返工(揾錢)就知, 仲唔係勇敢追夢? 另外如果你鐘意聽依首歌既朋友,不妨聽下第十首既"LET GO". 係"未填詞"既英文版. 睇下可唔可以send去維珍航空呢! 話時話電台Plug埋隻"LET GO"仲好 我覺得幾易入耳呢! 唱片高層諗諗佢啦! 哈哈!

另外我幾鐘意第二首歌"聲聲慢", 聽落去好似台灣味好重, 但又加入左西方元素既一首R&B作品, 編曲亦見花左心思, 值得一聽. 而緊接住既第三首歌"一點點喜歡"則節奏明快,充滿少女活潑既一面,再加上麻吉既SUFFA客串 Rap左一段, 不其然令我諗起多年前既Mavis (小萱)呢!

最後當然唔小得第+一首A Fu一唱成名既 "Nothing on You" 既Afu版本, 用足耳力聽下佢英文咬字得唔得呢!!  有興趣送埋佢較早前係Youtube唱依首歌既視聽版比大家欣嘗下!!!
[YoutubeHD]4oPw63oVqpA&feature=related[/YoutubeHD]

唔爭在睇埋 A Fu既實力去到邊度, 你地自己話呢!

[YoutubeHD]9zVSIPN9DZE[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]uAfVxhUCDis&feature=relmfu[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]VIoBbZYF23k&feature=related[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]7KvnzAl9Dfk&feature=related[/YoutubeHD]

曲目:

01. 未填詞
02. 如果有如果
03. 一點點喜歡
04. 你好嗎 天氣好嗎
05. 聲聲慢
06. 星空戀曲 (星空戀曲遊戲主題曲)
07. 許你向我看
08. 福爾摩斯
09. 起飛
10. Let Go
11. Nothing On You

AV Blog 內容連結
http://www.post76.com/wordpress/?p=7005

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +31 收起 理由
NEO1970 + 10
Phoenix + 1 Good CD
kalok6 + 10
wil-wil + 10

查看全部評分

星級玩家

如果有如果
my favourite

有感情好開心

星級玩家

香港賣幾$ ching?

鉑金玩家

回復 3# leung3412

$95

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢隻碟我都見過幾次, 不過未o係網上聽過, 唔知得唔得.
家陣經ken哥介紹, 一陣收工o係youtube聽下先, 睇吓入唔入手...

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

呢隻有得諗喎.......

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章

好好聽呀..............

星級玩家

hifitrack 有得買la

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

正野!!!!!
我早前聽過她番唱"青花瓷" 後, 即刻變成她的fans!!!!!(響邊度買架只cd????)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔知點解第十首錄音比第一首靚好多