設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] 終於都diy第一線 - ViaBlue X-25

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

又睇又問又搞又吹, 終於都做人生第一條diy線, 本來去ssp高x買料o個陣係諗住做條oyaide 2.0 (驚2.6超硬). 去到高x老闆勁推呢條德國製既viablue x-25, 佢話無2.0咁硬, 而且我又記得king sir同9爺都推過呢條線, 橫掂價錢又唔係差好遠, show黑卡又有得平10皮(都要!%)/呎), 結果就決定呢條喇. 買埋wattgate冷凍尾頭同紅色mk醫院英式插頭(又係無ms英式插頭, 賣晒!), 再加埋熱縮膠同網(我知好多ching都話落網無咁好, 不過貪靚, 況且如果真係好差咪拆咗佢), 就開波喇.

工欲善其事, 必先利其器, 架生都預埋一大堆, 仲有個熱風鎗無影到.

今次既主角, viablue x-25 5呎+wattgate冷凍尾頭+紅色mk醫院英式插頭.

入網, 開第一層皮.

開第二皮, 見到線喇.

入熱縮膠.

插落wattgate冷凍尾頭, 難度唔高, 不過第一次搞, 到呢個工序都差唔多一個鐘.

唉...呢個mk頭, 見到都驚...白色塊膠唔要.

同樣咁開線, 不過銀色網就要卷埋, 連黃綠色一齊入

睇到呢度好似好輕鬆咁, 其實已經過咗兩個幾鐘, 以為搞掂, 但大家留意下我開第一層皮唔夠多, 結果太粗, 個mk蓋入唔返落去...最後都係放棄...

搵日去高x買個wattgate 5266i 冷凍美式插頭, 仲比老闆笑我連viablue都入唔到mk頭...美頭當然係容易好多好多啦.

搞咁耐, 終於完成!

最緊要梗係要check check佢, 唔係燒機就大鑊...

其實搞咁多嘢都係為咗做條pc比佢...mts-6...

雖然過程都唔容易, 不過幾好玩, 而且插咗條viablue比mts-6之後, 我個a3x o的低頻多咗力同多咗勁, 同埋分析好咗清晰咗, 不過等run-in再睇吓佢點先. 高x老闆就話viablue用o係tv最明顯, 不過我部philips 22" mon宜家都用緊Ortofon 3900 Silver, 得閒先換嚟試.

各位ching大佬, 交咗功課比大家睇喇(尤其是king sir同9爺, 仲有jt24兄), 多謝觀賞及歡迎指教!!

評分

參與人數 18威望 +154 收起 理由
kungfutown5 + 10
KUNGKUNG + 5
nakatajackson + 1 learn something from you, thanks
itoy2008 + 10 V nice!
pinkspider + 9
bb132008 + 9 好詳盡
rlwk2009 + 10 手工一流
小瑟 + 10
liclic + 1
leo25 + 10
jt24 + 10 一定要加分啦!
edison133 + 9 Good try!
KING + 10 好企理
minimoai + 10
Vader + 10 恭喜恭喜
lego_cyris + 10 正,又學到野
edlsang + 10
臭鼬鼠 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

好手功、搞到我心郁郁添

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching 圖文並某.........

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

非常好,恭喜恭喜

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

正,又學到野

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

好手功、搞到我心郁郁添
臭鼬鼠 發表於 2011-6-23 00:41

手功好就唔會入唔到個mk頭啦, ching唔好笑我喇...
等我得閒o的, 搵o的再幼身o的既pc, 當做實習搞埋個mk頭比部電腦用都好!

2萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching, 黑色wattgate冷凍尾頭幾錢呀?

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

整得好企理!

3萬

白鑽玩家

Ching, 黑色wattgate冷凍尾頭幾錢呀?
minimoai 發表於 2011-6-23 08:25

尾頭320i - !(*
美插5266I - !(%

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

但你呢條線係比拖板用?
行單唔夠力水個喎!
同埋比拖板用會唔會冷聲左呢?你仲落埋網添!
我覺得行單比訊源用最好。
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"