設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Jazz & Classical] 我在首爾的日子 - CD篇

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

問心, 喺首爾賣cd既鋪頭真係唔多, 可能韓國人都係download歌多, 或者係啲fans先會買碟或者去cd鋪搞簽名會等等, 小弟去過最大既cd鋪都係COEX MALL既evan唱片店!

EVAN:
地鐵2號線三成站5號或6號出口, COEX MALL一直行會見到information counter, 見到counter轉右行入就會見到!

http://hi.baidu.com/sunjq1982/bl ... f6c466f724e480.html

MUSIC KOREA:
地鐵4號線明洞站6號出口, 見到nature republic橦building就係喇, 個入口係nature republic裡面, 所以你一定會經過佢同埋會比人sell你買化妝品, 都唔知係咪專登咁設計既...

http://hanlewang.com/korea_food/food_view.asp?idx=209271

其實仲有一啲cd鋪, 包括明洞地下街(連接樂天百貨)有一間, 不過個樣同信和二手鋪類似, 老闆入一陣又叫走...
喺梨大行去新村期間見一間, 不過反而無乜韓版碟, 多日版碟, 但老闆唔比我尋寶...新村行行又見一間, 呢間唔記得叫乜名乜地方, 不過都幾多碟賣!!

戰利品:

Olivia Ong -《a girl meets bossanova》, 返嚟個盒比啲行李壓爛咗...

Olivia Ong -《a girl meets bossanova II》

Winterplay -《Hot Summerplay》

Winterplay -《Touche Mon Amour》

Utada Hikaru -《Single Collection vol I》

Woong San -《Once I Loved》, 呢隻原本唔知係乜, 最後一日去evan嗰陣聽到首jazz好好聽, 問啲人話係呢隻碟, 小弟就將淨返既小小won買咗呢隻hq喇!!

各位ching如果想去首爾, 真係最好做定功課先, 一大堆韓字真係唔知佢寫乜, 啲歌手大部分係用韓文去排, 唔係英文, 搵都搵死, 小弟都係不斷問人拎比我, 當然小弟唔識韓文, 佢唔係好識英文, 都用咗好多功夫先掂...

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 18威望 +166 金錢 +30 收起 理由
tinsly + 10 + 10
bigair + 10
Einstein + 10
+ 10
KING + 10
aidan + 10 + 10
Ken704 + 10 + 10
andrew225 + 5
Tomotoshi + 10
liclic + 10
sunboy + 10 Thanks for sharing.
SonSon + 10
jt24 + 10
minimoai + 10
cookiemon + 1 Great !
alibabar + 10
4pk + 10
agic + 10

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

安your他些your

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# ykluk

同 HK 價錢分別大吾大呀 !
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原來coex 禁大間,上次無去水族館便無去到,導遊話個度d嘢貴

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復  ykluk

同 HK 價錢分別大吾大呀 !
edlsang 發表於 2011-10-7 01:02

其實都唔係差太遠, olivia ong同winterplay既都係14900won一隻, 大約hk$104, 不過係韓版, 同港版既歌有少少分別. 至於宇多田光既賣15900won, 大約hk$111, 我好似好少喺香港見到呢隻, woong san更加唔好講, 我真係本身未聽過又唔知係乜, 只係喺evan聽到就買, 佢有普通版同hq版, 我唔睇價錢就買hq, 點知原來成22000won, 成hk$154!! 唔知算唔算貴...

3萬

白鑽玩家

原來coex 禁大間,上次無去水族館便無去到,導遊話個度d嘢貴
perrybeckham 發表於 2011-10-7 01:11

evan應該算係最大架喇, 大約同isquare hmv差唔多!! 至於貴唔貴, 我諗全新既cd都差唔多, 大約都係14900won, k-pop會平啲, 有啲14000won, 11000won甚至10000won, bluray就可能唔同啲:

http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

其他既cd鋪就唔係好大...同埋要搵真係比較難, 唔似香港咁多...可能我無乜做多啲功課o卦...

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

唔使休息架你

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

thanks for report

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

比起去日本, 去韓國係惡夢!
你用英文講, 日本人唔識聽, 但都會努力幫你, 但去韓國, 識聽都唔鬼彩你! 激死!

2萬

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

,ㅘ ,ㅙ , ㅚ ,ㅞ ㅟ, ㅢ