設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Post76 2011年度十大遊戲選舉 (結果公佈~2011年度十大遊戲誕生!)

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

投票結果公佈

由提名到投票,約兩個月嘅「Post76 2011年度十大遊戲選舉」終於結束,多謝各位版友嘅傾力支持。既然已經投完票,各位當然係好心急想知道投票結果,但喺公佈十大遊戲之前,先黎一個本次活動報告先。今次有參與投票嘅Ching有16個,投票總數達61張。其中兩隻選前被睇好嘅遊戲Uncharted 3﹑Batman及「年年有份」嘅MW3都取得8票最高票數。其中MW3同BF3競爭非常激烈,但最後BF3仍然以1票之差敗給MW3。至於X360年度大作GEOW3則以6票排於第5位,而第6﹑第7位分別讓給同樣取得4票嘅好評作品Crysis 2及Portal 2。Gundam Extreme VS﹑Dead Space 2及Metal Gear Solid HD Collection亦都皆以3票佔據最後三位。雖然今屆無須「補選」,但Dark Souls﹑Mario Kart 3DS及Elder Scrolls V三款遊戲只差1票就可以爭奪尾三位置,十分可惜。

今次活動可以順利完成,有賴Ching嘅支持,特別係小瑟兄,本人真係發夢估唔到活動會上到BLOG。老實講,由12月尾開始到今日,由提名到投票,參與嘅Ching相比影音區/攝影區實在唔算多,但以本區黎講已經算係唔錯嘅數字,而且好幾位元老及版主都有參與/支持。不過本人承認今次活動仍然有好多值得改善嘅地方,例如某提名/投票指引。下年如果有機會再搞的話一定會為各位提供一個更好嘅選舉。最後再一次多謝各位支持^^

*有參與到投票活動嘅版友注意,所有加分將於今明兩日內全數派發,如果閣下發現星期三晚上11點前都收不到的話請與本人聯絡~THX^^

Post76 2011年度十大遊戲(點擊大圖)

Portal 2.jpg

入圍名單:
Uncharted 3 Drake's Deception | 平台: PS3 | 開發: Naught Dog | 發行: SCE

teddyng637:「無論畫功、電影感、人物細緻都勝過上1、2集, 是超水準之作, 由其係最後一場激戰, 另我有好深刻印象。」

Batman: Arkham City | 平台: PC/PS3/X360 | 開發: Rocksteady Studios | 發行: Warner Bros

marcolau:「今集batman似乎同上集差唔多?!,其實系統明顯進化不少,尤其打鬥部分更加做到以一敵幾十之效果,相對地反應亦取決於半秒之差,實是act game迷愛好者必玩之作。」

Dark Souls | 平台: PS3/X360 | 開發: From Software | 發行: Bandai Namco Games

大佬John:「係著重官能、爽快、隻隻game引領住玩家黎行, 強調故事性, 電影感 既年代, Dark Souls提醒201x年既人, 以前D人係點玩Game.」

Battlefield 3 | 平台: PC/PS3/X360 | 開發: DICE | 發行: EA

RiceR9:「由始至終, 網上對戰先係bf系列精髓所在,不論物理,畫面,遊戲性都係遊戲界中頂尖位置!它提供既遊戲原素亦係同類game最多!!亦看出開發商對此game既誠意十足!!」

Call of Duty: Modern Warfare 3 | 平台: PC/PS3/X360 | 開發: Infinity Ward/Sledgehammer Games
| 發行: Activision

Zack_A:「老實講,除左故事吸引同長期fans 之外,沒有什麼好.畫面一般,音響更一般. 不過故事方面的確一讚.」

Mario Kart 3DS | 平台: 3DS | 開發: Retro Studios | 發行: Nintendo

阿定:「3D的視點感覺非常震撼,熟悉的玩法容易上手,加上今集才有的儲COINS換Parts,增加持續可玩的推動力,線上對戰非常爽快,而且追加到線上全8人對戰,於手提機來講,能做到家用機上網對戰的快感,實在不易」

Elder Scrolls V: Skyrim | 平台: PC/PS3/X360 | 開發: Bethesda Game Studios | 發行: Bethesda Softworks

Crysis 2 | 平台: PC/PS3/X360 | 開發: Crytek | 發行: EA

@肥狗仔@:「C2嘅出現標誌著Crytek擺脫「畫面」嘅束博,並放棄咗sandbox遊戲嘅自由度,將一個單線遊戲流程打造成一個長10小時嘅完整科幻歷險。」

Portal 2 | 平台: PC/PS3/X360 | 開發: Valve Software | 發行: Valve Software

marcolau:「雖然我唔滿意其解謎過於簡單,但無可否認CO-OP部分仍然係無械可擊。另外其抵死對白亦另人留下深刻印象,就連爆機字幕時的對白亦令人會心微笑。」

Ms. Splosion Man | 平台: X360 | 開發: Twisted Pixel Games | 發行: Microsoft Game Studios

marcolau:「此作不在乎畫面,內容豐富、精彩、抵死.....。我只能講句︰『一隻超難玩的動作遊戲。』」

Gundam Extreme VS | 平台: PS3 | 開發: Bandai Namco Games | 發行: Bandai Namco Games

Dead Space 2 | 平台: PC/PS3/X360 | 開發: Visceral Games | 發行: EA

EVE ONLINE (2011 Expansion - Crucible) | 平台: PC | 開發: CCP | 發行: Simon & Schuster

Lester:「我自問打機打左30年,呢隻係我玩過最正既game。」

Gears of War 3 | 平台: X360 | 開發: Epic Games | 發行: Microsoft Game Studios

Metal Gear Solid HD Collection | 平台: PS3/X360 | 開發: Bluepoint Games | 發行: Konami

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
lkljason + 10
Ken704 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

提名示範:(只供參考之用~非入圍名單)

1. Uncharted 3 Drake's Deception 遊戲平台: PS3
客觀上黎講,UC3仍未可以達到2代嘅高度,但就係本人最喜歡嘅一集。更人性化嘅故事﹑更純熟嘅電影手法,更出色嘅畫面都注定本作成為本年度最佳動作遊戲。

2. Batman: Arkham City 遊戲平台: PC
當哩款黑馬續作公佈嘅時候,就已經注定佢會成功。而事實上,BAC除咗續承前作嘅優秀並加以強化之外,超大型嘅地圖亦都令本作有成為sandbox嘅潛力,整體收集元素及支線任務非常豐富。但最吸引人嘅仍然係拳拳到肉嘅打鬥及緊張刺激嘅暗殺系統。

3. Crysis 2 遊戲平台: PC
C2嘅出現標誌著Crytek擺脫「畫面」嘅束博,並放棄咗sandbox遊戲嘅自由度,將一個單線遊戲流程打造成一個長10小時嘅完整科幻歷險。如果你係《Half-Life 2》嘅粉絲的話,咁本作應該係今年最合你口味嘅FPS佳作。

4. Battlefield 3 遊戲平台: PC
雖然BF3嘅單機模式純屬不幸嘅存在,但以同類遊戲黎講,其多人對戰體驗仍然係至今最出色嘅。特別係《重返卡肯》哩個資料片簡直秒殺咗BF3本身。

評分

參與人數 2威望 +18 金錢 +10 收起 理由
Ken704 + 10 + 10
kalok6 + 8

查看全部評分

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ

我揀 "Uncharted 3 Drake's Deception" 遊戲平台 : PS3, 因為今集 "Uncharted 3 Drake's Deception" 無論畫功、電影感、人物細緻都勝過上1、2集, 是超水準之作, 由其係最後一場激戰, 另我有好深刻印象, 再加上Uncharted 3 Boxset 非常細緻,包括公仔、皮帶扣、介子吊飾,另加面板, 所以我會投佢一票○

[YoutubeHD]DHHcM6aHPnE[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]T7v-6FeRYeg[/YoutubeHD]

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
@肥狗仔@ + 8 感謝支持^^

查看全部評分

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我選Battlefield 3,
雖然我無玩過單機部份, 但我覺得依部份唔太重要!
因為由始至終, 網上對戰先係bf系列精髓所在,
不論物理,畫面,遊戲性都係遊戲界中頂尖位置!
它提供既遊戲原素亦係同類game最多!!
亦看出開發商對此game既誠意十足!!
如果可以...我會話, Battlefield系列是最佳戰爭遊戲!!

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
@肥狗仔@ + 6 感謝支持^^

查看全部評分

黃金玩家

感謝參與~但2樓果個純粹只係示範點樣提名遊戲而已~唔係入圍名單~ 所以可以提名多幾款自己心水嘅遊戲~早排見你地討論嘅Dark Soul﹑batman﹑無雙都可以哦~1樓有活動規則~

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 5# @肥狗仔@

我當參加左架啦

黃金玩家

回復  @肥狗仔@

我當參加左架啦
RiceR9 發表於 2011-12-29 11:52

慢慢唸下啦 ~仲有成個月先截數^^

星級玩家

有2隻心水

第一隻係COD:MW3
老實講,除左故事吸引同長期fans 之外,沒有什麼好.
畫面一般,音響更一般. 不過故事方面的確一讚.
多人對戰,weapons 算平衡.有不少人投訴sniper 無得玩,地利益曬衝鋒槍..不過我都係用sniper係TDM 都有17kills

第2隻係mario kart 3ds
3D 玩法.賽道好像同上次差不多,不過策略都係唔同.
同fans關係!

評分

參與人數 2威望 +15 收起 理由
@肥狗仔@ + 7
kalok6 + 8

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Batman arkham city
遊戲平台: PC/PS3/XBOX360
畫面及音效已經似乎冇野好講,
今集batman似乎同上集差唔多?!,其實系統明顯進化不少,
尤其打鬥部分更加做到以一敵幾十之效果,相對地反應亦取決於半秒之差,實是act game迷愛好者必玩之作。

Portal 2
遊戲平台: PC/PS3/XBOX360
雖然我唔滿意其解謎過於簡單,但無可否認CO-OP部分仍然係無械可擊。
另外其抵死對白亦另人留下深刻印象,就連爆機字幕時的對白亦令人會心微笑。

Ms Splosion man
遊戲平台: XBOX360
此作不在乎畫面,內容豐富、精彩、抵死.....。
我只能講句︰「一隻超難玩的動作遊戲。」
我見到多人上集未爆機已經放棄,上集唔係因為做過$16咁平,我諗好多人都敬而遠之,其實Splosion man系列要被選為十大其實好難,只純粹推介一吓。
可恨仍未有人願意陪我打CO-OP......

評分

參與人數 2威望 +15 收起 理由
@肥狗仔@ + 7 感謝支持^^
kalok6 + 8

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

我推Dark Souls(PS3/XBOX360),UnCharted3(PS3),MW3(PS3/XBOX360),上古Ⅴ(PS3/XBOX360)

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
@肥狗仔@ + 5 感謝支持^^

查看全部評分