gamma 發表於 2023-5-24 09:11

getter 發表於 2023-5-24 04:38
以前星影匯 CP 值高,但自從個營運權租咗比人之後,睇過兩次就放棄咗。依家去 isquare 或海運就算。

其實 ...

Oppenheimer?cast 好勁,我都好期待

海運都係我嘅童年回憶,當年去睇Independence Day, theater 縮短咗, 感覺唔同晒

跟住若干年去MegaBox喺iMax transformers, 銀幕大但係距離太近, 睇到眼花撩亂嘔咁滯

幾年前去ELEMENTS個Galaxy theater我覺得好正,不過而家broadway買咗唔知係仲O唔OK

avsuperman 發表於 2023-5-24 11:01

Bomb_Dance 發表於 2023-5-24 01:08
畫面的話,Samsung Onyx是現時最好的,畢竟是真正的LED螢幕,而不是那堆LED背光LCD,畫質不可同日而語,就 ...

好多年前慕名去沙田睇過,幾百吋的超清画面,好利好光,超大旗艦電視效果,但就無左菲林感,唔係好慣

小邪ktm 發表於 2023-5-24 13:09

avsuperman 發表於 2023-5-23 11:37
雖然有玩家庭影院,仲有玩8KTV,但入戲院係追求第一時間睇套戲,復4等大片早睇唔洗比人劇透 ...

師兄講出重點,如果戲院播舊片,我相信冇乜人有興趣!同埋入戲院係會專心D嘅,無論幾爛嘅片都會睇完先走!(江湖最後一個大佬)

iversonhui 發表於 2023-5-24 13:13

小邪ktm 發表於 2023-5-24 13:09
師兄講出重點,如果戲院播舊片,我相信冇乜人有興趣!同埋入戲院係會專心D嘅,無論幾爛嘅片都會睇完先走!(江 ...

大片係要入戲院睇先夠氣氛

andy3009 發表於 2023-5-24 13:59

Bomb_Dance 發表於 2023-5-24 01:08
畫面的話,Samsung Onyx是現時最好的,畢竟是真正的LED螢幕,而不是那堆LED背光LCD,畫質不可同日而語,就 ...

投影機貢獻超碼比番吾少電影感,我就唔多追求oled過類味精

Overnite007 發表於 2023-5-24 17:47

getter 發表於 2023-5-24 04:38
以前星影匯 CP 值高,但自從個營運權租咗比人之後,睇過兩次就放棄咗。依家去 isquare 或海運就算。

其實 ...

遲到就係好冇禮儀。
記得去睇最高的槍貳,剛播震撼的開場曲,影住航母上的飛機升降,竟然當時至有人入場,遮晒個畫面一段時間,當堂冇晒mood,頂他們的🫁。加上個間戲院冇低音,成場戲是失望而回。

Overnite007 發表於 2023-5-24 17:52

gamma 發表於 2023-5-24 09:11
Oppenheimer?cast 好勁,我都好期待

海運都係我嘅童年回憶,當年去睇Independence Day, theater 縮短 ...

我試過睇Black Adam MX4D,係張椅到搖來搖去,好似坐左兩個鐘頭過山車,真係想🤮,貼錢買難受。以後唔會再睇這類動感影院。

lulled 發表於 2023-5-24 17:57

AskaLung@FB 發表於 2023-5-23 09:32
冇錯,以前都用過oled 黑位係好靚,不過如果熄燈睇戲嘅話,tv冇返70幾吋以上,其實真係投入感唔夠高,用咗投 ...

100%認同 , 因為我都係用緊 65吋 oled , 我喺屋企放 100 吋投影睇電影 , 真係正好多 {:1_351:}

avsuperman 發表於 2023-5-24 20:46

Overnite007 發表於 2023-5-24 17:52
我試過睇Black Adam MX4D,係張椅到搖來搖去,好似坐左兩個鐘頭過山車,真係想🤮,貼錢買難受。以後唔會 ...

睇咁多套MX4D,最正係當年有C兄介紹的龍珠,打布洛尼,未停過足足搖左半個鐘,真係好似玩洗衣機,勁跨張

MDLP 發表於 2023-5-24 20:56

試過睇同一齣侏羅紀世界第1集
先去emax hse#1睇完
之後去海運睇多次
如果emax個效果等同頂級soundbar
海運戲院嘅效果大約等同電視機喇叭咁上下
而家海運套音響有冇upgrade過就唔知不過唔敢搏
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 從去戲院睇戲至TV/Projectors的迷思

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。