設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[多機種] 大叔強勢回歸《Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist》試玩會後感

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

由Ubisoft發行,Tom Clancy王牌間諜遊戲最新力作《Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist》將於8月20日推出。距離發售日仲有一個星期,@肥狗仔@早前就代表Post76出席咗由Ubisoft舉辦的遊戲試玩會,有幸搶先一步玩到本作的雙人合作模式。

《Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist》故事延續《Conviction》的發展,講述系列主角Sam Fisher帶領新成立的第四梯隊,到世界各地阻止恐怖組織實行攻擊美國設施的”黑名單”計劃。在試玩會開始之前,應邀到場露兩手的人氣女槍神Kali為在場人士,即場演示了遊戲其中一關。有關試玩全程約長十五分鐘,為9月5日推出的中文版本(英文版將於本月20號上架)。

這個單人遊戲關卡屬於遊戲中後期情節,玩家要控制Sam Fisher潛入最終BOSS的秘密基地。《Blacklist》承繼前作經過革新的系統,以爽快暗殺及潛入為主打。在蹲伏狀態下不會發出腳步聲,配合”lock on”系統,玩家能夠一次過將3至4名被標記的敵人同時擊倒。不過若果你認為本作純粹是個畫面強化版本咁就大錯特錯。《Blacklist》在前作的系統基礎下新增了不少既好玩又有趣的新元素。

在Kali的演示下,我地嘅Sam哥重新著上佢件潛水服style戰衣,身手亦敏捷咗。今集玩家可以好似《刺客教條》咁樣進行攀爬動作,以到達目的地或者其他隱閉嘅地方。由於試玩關卡禁止玩家觸發警報,所以Kali都玩得步步為營,避免俾敵人發現。進入下水道後,開始會有新加入的狗隻敵人。佢地行動迅速,即使Kali已經提早拎出電系榴彈,但仍然被多隻雙眼發光的巨犬得逞(> <)。進入基地內部,玩家開始可以明刀明槍與敵人駁火,哩度我地見到喺Sam曾經停留過嘅地方會出現一個透明分身。冇錯,《Conviction》引入的誘敵系統仍然發揮著功效。只要玩家在某個位置吸引敵人火力,並迅速離開,便會釋放分身,令敵人短時間內誤以為分身就係Sam本人。

本作有個明顯不同之處,就係重新應用三管燈的夜視與熱能探測功能。喺前作,即使恐怖份子忘記交電費,場景再黑玩家仍然可以通過”黑白對比”畫面清楚觀察場內的一草一木。而黎到《Blacklist》,Sam Fisher的視力出現衰退情況,遇見漆黑一片的環境必須打開夜視鏡探路。當然,上集的睇穿牆利器” 聲納感應”功能依舊存在。夜視鏡的回歸,可能為系列忠實玩家帶來少少美好回憶,至於同樣係新加入嘅近戰刀仔,Kali並冇太多機會去示範罷了…(影音室內亦擺放咗隻Kinect,玩家可以用語音下達各種指令(限X360版),但可能因為怕尷尬,最後都係得個擺字。)

目標達成後,Sam哥吸入毒氣暈倒過去,醒返嘅時候已經落入BOSS手中。演示最後講到同屬第四梯隊的Briggs破窗而入救出Sam,而BOSS則趁機逃走。值得一提是中文版本連遊戲中的巨型文字提示都會進行漢化,效果十分醒目。識中文嘅人好難會唔清楚任務目標。

單機演示結束後,下一個環節就係雙人合作模式。Kali會邀請在場嘅記者朋友同佢進行雙人合作遊戲。不過喺開始之前,Kali都順便介紹一吓《Blacklist》另一個特色 — 基地升級功能。第四梯隊之所以能在短時間內穿梭世界各地,全賴其實際上係一架空中霸王的移動基地。本作中,任務與任務之間都有一段過渡情節。期間就好像RPG遊戲一樣,玩家控制Sam哥在飛行中的基地內四處遊走,並可以與不同人物進行對話。亦可以在大地圖上實時選擇玩單人任務,多人遊戲或者是合作模式。基地都唔係得個睇字,玩家喺任務中所賺取嘅積分可以用作基地升級,例如將監牢設備食宿質素提升,被囚人士感到滿意,繼而為玩家提供更多黑市武器。聽起黎好天方夜譚,可能哩啲就係美國向恐怖份子談判嘅方式吧。

講到升級,Sam的武器及裝備當然走唔甩。今集槍以外包括角色能力﹑特殊武器等等都能夠升LV。Kali補充到,玩家殺敵嘅方式同當時使用嘅武器都會影響所賺取分數嘅多少。換句口說,如果想買更多武器,玩家必須使出更多元的殺人技量。

當日嘅雙人合作用咗一個比賽形式黎進行。只要挑戰者殺人殺得多過Kali就會得到香港冇得賣的Sam Fisher手辨一隻,輸咗都會有三管燈造型手錶一隻。聽到輸咗都有野送,向來貪小便宜嘅@肥狗仔@立即以驚人速度舉起雙手身先士卒挑戰哩位傳說中嘅爆頭女神。最後果然行先死先,過程就…唉…唔開心嘅事我唔會記住。

先不論本人嘅技術有幾差,這個雙人合作模式和前作的還是有點不同。首先玩家所使用的人物為Sam和Briggs。而有關任務雖然有一定主題,就是圍繞著第4梯隊的支線任務,但基本上和主線任務冇咩劇情關連。情況就好似《Halo 4》的斯巴達模式一樣。 另外今集既收錄了一貫的合作清場任務,又新增了類似持久戰的任務。然而玩家要與戰友迎戰一波波的敵人,絕非易事,事關今集白天場景大增,利用黑位穩藏自己在哩類場景已經行唔通。而敵人亦非近視的,所以一不小心真係會名副其實俾成村人圍。

要避免成為累街坊果個,玩家之間的合作至關重要。例如走位,開槍時間等等。特別係敵人驚覺中伏時身體會大幅度移位,如果攻擊時間唔同步,咁就好容易會有悲劇發生,事關玩家嘅血量都唔多,平均中五槍就中進入垂死狀態,要等隊友過黎做人工呼吸(講笑)復活。而當天我與HKCC版大雙打嘅時候往往就會發生其中一個玩家(通常係我)死喺冇雷公咁遠,而另一個玩家連自己都顧唔惦,就算走得切過去都好大機會雙雙倒地。可見構通嘅重要性比起前作更加高。

儘管試玩嘅時間唔長,但極其豐富嘅內容已經從中滲透出來。事實上,同時擁有單人/多人/合作模式過往只有《Chaos Theory》一集做到。今集《Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist》再次黎個重鎚出擊,以系列最強作嘅姿態登陸哩個大作雲集之年,不論係咪系列支持者都唔應該錯過。喺度再提大家一次,本作嘅中文版本將於9月5日推出。而英文版就會提早喺8月20日登陸PC/PS3/X360及WiiU平台。

當日嘅戰利品^^

評分

參與人數 6威望 +80 金錢 +28 收起 理由
jayzhk + 10
DVD迷 + 10 + 10
ryanytwong + 10 + 10 精彩報告
SonSon + 30
FKC_Tony_1024 + 8 + 8 精彩報告
lkljason + 12

查看全部評分

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
好期待

進階玩家

你就好啦,有得去試玩會
我等唔切,訂咗英文版
check pm
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

想當年只係玩過rainbow six 咋

黃金玩家

壞人黃

76 榮譽慈善家勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

詳盡報告

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝各位Ching加分~今集感覺挑戰性會大幅提高,但若果你仲期待遊戲會走返1至3代的style就好大機會失望。

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

新手會唔會難上手?之前隻hd版玩左一陣就無再玩了

黃金玩家

lkljason 發表於 2013-8-18 01:36
新手會唔會難上手?之前隻hd版玩左一陣就無再玩了

HD合集收錄左1至3代。最初幾集個gameplay係設計成"避開敵人",並加入唔同rules,例如有腳步聲,殺人減分等等。去到《Conviction》以至今集《Blacklist》就被設計成暗殺清場。包括行路無聲,殺人lock on。所以如果話HD版比今集難度高我比較同意,因為當年隻game就要好似蛇叔咁打,俾人發現收皮率超高。但本作根本上就有好多殺人設計,清場總容易過潛入,不論係明殺定暗殺。

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2013-8-18 10:36
HD合集收錄左1至3代。最初幾集個gameplay係設計成"避開敵人",並加入唔同rules,例如有腳步聲,殺人減分 ...

明白!咁睇黎可以一玩喎!Thanks肥狗兄

星級玩家

最愛睇戲,打機

76-FC 藍寶石勲章

我等中文版