設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 老實話, 同ZX1比AK240其實只值8000

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

老實話, 同ZX1比AK240其實只值8000, 就算加埋佢既輕便性, 最多比多兩千。

作為一個用家, 我覺得AK240既性價比不足, 依個係事實。
不過小弟出街鐘意兩手FING FING, 而且ZX1比較偏向某一種風格, 而小弟比較雜食, 所以係無其他選擇底下, 我入手左。
正如之前文章所講, 買左, 係肉痛多於後悔。

不過今日, 由日本訂返黎既平衡線到左。大約2800港幣。
依2800到底值唔值呢?

照舊, 無煲過, 唔識日文所以唔知條線咩材料, 不過知都無用我唔識分。
唔識分高中低頻, 以下只係感覺, 仲要係只基於SE846既感覺。

之前我用緊原廠線既時候, AK240比我既感覺係聽歌。即係就係聽歌, 隻歌播出黎, 好清楚, 無大缺點, 無大特點, 聲係我聽過既機中算最好既一部, (依到容許我加插其他意見, 我認為佢整體質素同sony既d100, HIFIMAN既802同級, 只不過我較鐘意AK240既調音) 但係未到如癡如醉。

作為無知市民, D人同我講話SHURE條原廠線廢, 咁我就去試下搵下有無其他耳機線試下, 係誤打誤撞下買左條CARDAS線, 唔知咩黎, 不過係真係好聽左, 整體清析左, 聽王苑之高音無再無氣無力,D BASE無話只係係對面街跳下跳下就算, 依家過返黎係我隔離, 不過同時間人聲後左幾步, 聽歌既樂趣大左, 條線2000蚊, 我認為略貴不過還可以接受。但係對於AK240既功力, 並唔覺得有咩提升, 反而只係覺得隻846勁秋左。

今日條日本仔線到左, 急不及待用C4爆開個箱, 再手起刀落一野隊落隻耳到, 條線個分叉位都未整好, 就咁卡住係我個鼻哥上面。

依2800值唔值?

值! 部AK240個身價由本身既6000+2000, 身價即時暴漲多5000。
雖然都係性價比低, 但係就無之前咁Q低。

我唔識講質素, 簡單D講, 由本身你好明顯知道自己用緊入耳耳機聽歌, 突然間, 所有野竟然出現係你面前, 成個畫面3d晒, 未至於現場咁誇張, 但係同非平衡相比, 分別之大就真係有d誇張, base亦由係輕輕帶過變到依家打心口,

無可否認, AK240係要玩平衡, 你唔玩, 部野可以話完全唔值依個價。
我心目中唔合格既ak240, 係平衡既幫助底下, 升左一級 - 合格。

條線紫色係未好靚呢??

2014-03-07 20.29.30.jpg
WIKI上面話:
中國傳統紫色代表尊貴,如北京故宮又稱「紫禁城」,亦有所謂「紫氣東來」。

但係我一係google search 紫色, 就見到以下既字

紫色代表變態!!!!!!!!!???????
2014-03-07 20.30.26.jpg

評分

參與人數 6威望 +108 金錢 +100 收起 理由
zentoss + 3 精彩報告
@肥狗仔@ + 40 + 40 精彩報告
mkjeffc + 5 精彩報告
h0200231 + 10 + 10
斯路 + 10 + 10 又好睇又好笑
hiyori + 40 + 40 精彩報告

查看全部評分

科林玩家

咁即係值13000
睇標題俾你呃哂

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,你條線係網上訂?淨係聽你講都流哂口水,我條535琴日放鬼左,依家等緊部zx1到貨,就去試846,試岩就買,我想問846你買左幾錢,知唔知邊度買最平,依家用緊條幾百蚊的sony 耳機,挨住,依家淨係拎黎插住隻耳仔,因為習慣左,其實都幾辛苦
(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

mansk2012 發表於 2014-3-7 21:58
咁即係值13000
睇標題俾你呃哂

又唔算係.....係8000+5000-2800, 條線都要錢, 要買左條2800淨係得佢先用得既線先升多5000, 如果佢本身送條線就值13000哪

專業玩家

kelvinlai928 發表於 2014-3-7 22:04
師兄,你條線係網上訂?淨係聽你講都流哂口水,我條535琴日放鬼左,依家等緊部zx1到貨,就去試846,試岩就買 ...

我無識人平呀, 我都無格價, 7800買左返黎之後先見d人話出面有得平........頂.......
846某程度上同535好似, 所以唔洗擔心, 你鐘意535就一定會愛上846

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

甜鬆潤 發表於 2014-3-7 22:09
我無識人平呀, 我都無格價, 7800買左返黎之後先見d人話出面有得平........頂.......
846某程度上同535好 ...

係吖,我見Mk 星x 賣67xx 但唔知其他有沒平啲

科林玩家

67XX 應該最有得平嫁{:9_435:}

黃金玩家

原來是說線.....比你吓親我.....我今天ZX1新機落地,不過感覺D底音好死重,請問吾知道用下會否好D?
我是用ZX1直推W4R,音品什麼的我完全沒有開,檔案是16和24bit的flac

黃金玩家

換咗2.5mm線, bass打心口   
你呢個聽感真係J死人

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

dezispop 發表於 2014-3-7 22:18
換咗2.5mm線, bass打心口      
你呢個聽感真係J死人  {:1_ ...

毒死人