設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 211EL34

[喇叭組合] Zu Definition Full Range 全頻.

進階玩家

chengvin 發表於 2014-3-27 09:17
Ching,知吳知幾多$。我見好多全頻得一個單元再外加號角,民只黎雙十單元睇到都流哂水。 ...

之前我自己想買的Zu Superfly 定價三皮,但一定有折,呢一對應該六皮以內,目前代理另有一對馬莎拉蒂藍色現貨.

其實以Zu呢類廠商,以最大資源用於產品質量的細品牌,相比其他所謂大牌子大陸OEM貨仔總公司在外國門高狗大,用於Marketing既資源多過產品,Zu收咁既價而以現在Hi-Fi既付出同貨質計,都算超值交貨.

全頻要平均而飽滿,個人認為真係十寸單元最理想.

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

211EL34 發表於 2014-3-26 23:08
雖然我唔係女仔,但係我真係幾鐘意玩蛋機,至於忠實fans,就真係未必係,我自己用既膽機,現有四部,但得 ...

Ching新買果對係ref.3?

進階玩家

lampard 發表於 2014-3-27 20:34
Ching新買果對係ref.3?

係呀,買左對3A,由於我個人喜好佢熱情開揚又係書架又可以睇戲,
至於Zu Superfly就精緻冷靜聲底,聴音樂就好正,末必可以睇戲,而夠力個對有四個超低Woofer既 Definition,就超出我本身筆直加上大對(相對於我個廳).

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

211EL34 發表於 2014-3-27 21:34
係呀,買左對3A,由於我個人喜好佢熱情開揚又係書架又可以睇戲,
至於Zu Superfly就精緻冷靜聲底,聴音樂就好 ...

哈哈,Ching 我喺膽皇見過你,唔知重以為你係寫手!
呢對definition上次去蛋王時未有機會聽到,今日剛去聽完,密度高而且內置Amp玩超低,真係好掂,可惜屋企放唔落!

進階玩家

lampard 發表於 2014-3-27 21:44
呢對definition上次去蛋王時未有機會聽到,今日剛去 ...

我唔係寫手呀,我都想呀起碼有水收.

其實對Zu真係唔差,好合我心水,可惜我都係放唔洛.

至於放得洛既Superfly,同我對3A各有千秋,聲底近似但取向不同,
真係視乎你個人喜好,同聼什麼.

進階玩家

lampard 發表於 2014-3-27 21:44
呢對definition上次去蛋王時未有機會聽到,今日剛去 ...

上次真係失望,本身經開上去發下,一見有新野返以為有得聽,典知美國佬寄小件搞到你我同當時在場D人失望.

你今日聼完有冇想整返對??一定好過你對ATC20喎,我都有對PMC TB2i,好想轉玩全頻.

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

211EL34 兄不是寫/打手. 呢個我可以做証.
我因為想買 ref.3A, 知道他入手了, PM他, 他不厭其煩咁同我講 ref.3A的特色, 也由頭到尾講佢買這 ref.3A BS 的經過. 之後佢意猶未盡, 同我講埋呢對 Zu 的故事.
如果他是寫/打手, 不用花個幾兩個鐘同我講咁耐, 直接叫我上網睇佢寫文就可以啦.

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

211EL34 發表於 2014-3-27 22:19
上次真係失望,本身經開上去發下,一見有新野返以為有得聽,典知美國佬寄小件搞到你我同當時在場D人失望.

...

Ching, 我而家好滿足㗎啦,知足常樂呀!
不過昨天上蛋王時,mark哥話會陸續返多幾款Zu嘅喇叭!

進階玩家

lampard 發表於 2014-3-28 09:19
Ching, 我而家好滿足㗎啦,知足常樂呀!
不過昨天上蛋王時,mark哥話會陸續返多幾款Zu嘅喇叭! ...

ATC/PMC之類夾你套 Rouge 夠力,都好好玩.

係呀!!佢地會返其他Zu的型號,

其實要啦!!玩石機既話可以用靈敏度低到 8x db既喇叭,但係用膽機就最理想用90db或以上的喇叭.

進階玩家

kenneth_obee 發表於 2014-3-28 07:50
211EL34 兄不是寫/打手. 呢個我可以做証.
我因為想買 ref.3A, 知道他入手了, PM他, 他不厭其煩咁同我講 ref ...

感謝你信任!

其實大家可能用同一類而有著近相同的要求,而小弟親身體驗,純粹與同好分享而已.

自細老爸跟聽膽機,又天朗又丹拿,推輓,單端又前後,到我近年又學下玩,推輓夠力夾PMC同Dynaudio都幾好.

直至入兩部單端,一部211一部6L6,經隔離33膽Peter指引,Horn同全頻乃一好配合,之後上HitAudio聽對Zu Superfly,有100db靈敏度又

全頻,心思思買多對,一心推輓用PMC,單端夾Zu全頻,可惜提醒起家中有兩大狗,不能放四隻喇叭而減少左佢地在屋活動空間,雖然我又

天台又露台,但長毛狗白天要長留在冷氣indoor.

之後HitAudio呀Mark哥推介我ref.3A,我聽過之後被佢熱情開揚吸引又係書架可以容易擺位,但又有座位鬆容及力度,第二日已買左.

唯一同我對PMC功能重複左,所以要捨棄對PMC.

但近日聽完對Definition之後又心思思,睇下遲些返既型號有冇大細合我的,再考慮買多對,最多要聴先擺出黎.

喇叭同機一樣,一套邊夠聴多類型音樂架.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
obee + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分