設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] [偷步試玩] LCD X + Conductor 試玩報告

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

首先感謝 ECT 借出這套價值不菲的組合,造福了小弟和版友的耳朵

這次主角分別是 Burson 最新的頂級一體 amp+dac: Conductor 還有Audeze 的新嘗試 LCD-X.

說起 Burson, Buraon 的產品總是有着精練的外表, 厚實的外殼給人實在感覺. 小弟從未擁有過一站 Burson 的耳擴, 只從網上聽聞過, 好像 burson 和深海的耳機相性很不錯,配搭平板耳機的用家也不在小數. 經過這次試玩,小弟對 Burson 也改觀了不少.

Conductor 是一部非常有份量的枱機,甚至代理還一再跟小弟說很重的,要小心拿 (笑. 雖然這樣想豪無根據,但由我拿到手的一刻起,我也在想,呀,咁重咁大份再加埋銀色樸素外型,這一定是一枱音色直白型,力大無窮十分爽快的耳擴.但當我一聽, 咦............

温柔 硬漢
要我形容 conductor 的話,我想這應該幾貼切了. 說是硬漢,是因為他的外表. 而温柔從何而來? 當然是他的內涵 (聲音)了.

作為一部一體機, Conductor 擁有很多的輸入方式,我主要以 同 CEC TL51x 的同軸作測試,亦有試過以 usb 作 CAS. 說回聲音, Conductor 擁有一把還算耐聽的聲音, bass 不算快收快過的類型, 而是軟綿綿的, 不會令人很快變得疲累. 要應付搖滾或金屬可能未必太得心應手, 但流行曲的話是可以的, 不用太擔心. 而中頻方面, 人聲是較遠一點的,而且聲音亦不是強調線條感的類型, 仔細一聽也可以感受到聲音中的細節. 基本上 conductor 是有着一把耐聽的聲音, 不過可能有人會對 conductor 於高頻中一小個頻段的一點認為強調過頭了. 相信已 conductor 的推力,要應付市場上的耳筒是不難的,再加上其豐富的功能,應該不少版友的系統中也有容下 conductor 的空間的.另外順帶一提, conductor 會比較適合推高阻的耳筒, 例如 hd600/800 等會比鐵三角的發揮好很多.

接下來的另一位 "重量級 "主角 LCD-X 來了. LCD-X 除左價錢係重量級之外,佢真係好重架 @@ 從備受好評的 LCD 2 到了 LCD 3 再到了現在的 LCD X/XC ,看到 Audeze 一直堅持把平板的力量發揮到極致. 平板耳機大食就出哂名,就算係 conductor 都要扭到十一點先搞得掂 X.

講明先,今次依個報告,我應該會幾偏心.因為依個 conductor + LCD-X出到一種小弟最中意既聲 ...... LCD-X 竟然有少少少少少少似靜電?!?! (咁啱小弟屋企套靜電又有少少問題所以 lcd-x 對我黎講真係好好既替換品 XDDD)

LCD-X 最令小弟驚喜既係佢開揚既高頻,這亦是 LCD-X 和靜電耳機最接近的地方. 這特別種高頻本來我以為是靜電的專利,想不到在平板中也能找到,尤其 Audeze 之前的產品不是走這種路線的. 若以 LCD-X 來和 STAX 的靜電系統比較, Stax 的高頻會顯得更透明和伸廷感更好,但 X 既然身為一對平板,能出到這種夢幻般的感覺我絕對收貨. 收惠於這種高頻, X 對於一些於中高頻加了很重 reverb 的歌曲很有優勢.另外X傾向推身背景制做出很貼身的感覺. 這種感覺是好是壞非常個人. 小弟自己就不太喜歡, 尤其 X 的聲音雖然很貼身包圍感也不錯,但卻不太會感到壓迫,而且亦感覺不到音場的界限,交響樂的話分離度還可以,樂器間的空氣感也可以感受到. 我想 audeze 絕對有能力把聲音推後一點點又維持聲音的質素的,不過這只是小弟的喜好吧.

LCD-X 本身是一隻非常雜食的耳機. 他的中頻對比之下對喜歡人聲的師兄來說可能會有點 laid back, 若播放古典結他, LCD-X 的表現亦很流暢. 另外 LCD-X 的的低頻本身也比較軟,若主力聽搖滾便不太推薦了, 尤其低音於 impact 的力度不算強,basshead肯定不會滿足的了(burson 也是低頻比較軟的原因吧).  但若是流行曲的話我認為是沒有問題的. 因為 X 的聲音出奇地爽快和硬朗, 泛音亦收得比較快. 若以大動態的歌曲來測話瞬態會顯得不夠乾淨線條也可以更加利落. 不過以一隻雜食型的耳筒來說我不認為這算是一個大問題
.

簡單來說這個三萬元的組合我認為是可以接受. 單論聲音我認為是近期來說一個不錯的組合,比差不多價位的 HDVD800 + HD700/800 更合我的口味,各方面也做到不錯的水平, 起碼買了回家我認為是不太需要大搞也可以用來"見客"的. 不過要注意的是 LCD-X 非常重磅,長時間佩戴未必人人受得了, 有興趣入手的話一定要試清楚. 我的建議是起碼試半小時.

評分

參與人數 6威望 +95 金錢 +100 收起 理由
hiyori + 50 + 50 精彩報告
thisismyname + 10 + 10 精彩報告
PCMM1 + 5 + 10 精彩報告
甜鬆潤 + 10 + 10 精彩報告
黑翼菜鳥 + 10 + 10 精彩報告
斯路 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

總受

星級玩家

新仔玩家

睇黎相當吸引,而且要暖機,睇黎LCD-X都係唔野少。比較埋身既調音,有輕微似靜電既開揚感,但係未能夠控制大動態.. hmm 唔知配上其他耳擴會唔會有唔同呢?

有機會真係想試晒LCD-2/3/X/XC

新仔玩家

版主大大今次有無用張敬軒D歌黎做測試歌曲?
聽感如何呢?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

呢舊野幾屈機, 外國評價系同007平手甚至有過之,  有部分仲誇張到話追近009; 上述comments都系入手左後等耳機期間逛網睇到, 其實原來打算入手507同727組合... 而家甘睇平手507吾難, 加上比静電易打理吾冼成日驚壞已經賺左;
靜電飄逸不食人間煙火既聲音只此一家, 我當然知道, 009同orpheus我有聽過架

專業玩家

聽聞lcd-x同prime都係絕配,剛好小弟有prime,認真期待呀jason兄

專業玩家

mu997uppy 發表於 2014-5-3 11:28
聽感如何呢?

版大你都咁串,係未想比版大封你acc?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好似幾有趣
不過, 有d貴同重= =
屋企都幾多野玩(/聽), 暫時唔考慮住
明日を掴むために !

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

mu997uppy 發表於 2014-5-3 11:28
聽感如何呢?

冇喎,冇用張敬軒既歌添
總受

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2014-5-3 07:06
睇黎相當吸引,而且要暖機,睇黎LCD-X都係唔野少。比較埋身既調音,有輕微似靜電既開揚感,但係未能夠控制 ...

我有試過用LCD x配luxman da100架
不過luxman都係夾 ath 多d
總受

星級玩家

jasone_ti 發表於 2014-5-4 10:44
我有試過用LCD x配luxman da100架
不過luxman都係夾 ath 多d

da100推701都唔錯
不過都係拎黎推ad10過癮
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?