設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: steve_salsa

[喇叭組合] 20K Amp + Bookshelf Speaker 推介

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

kenneth_obee 發表於 2014-5-7 09:44
TAD 300
R33 有人放緊. 這喇叭十分中性, 也很高靈敏度:
http://www.review33.com/2ndhand/forum_message.ph ...

「交易完成」了。 唔通樓主買咗?
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

nicknick 發表於 2014-5-7 22:31
「交易完成」了。 唔通樓主買咗?

真的唔知呢. 但TAD300係好野, 我上過去這賣家度聽.

銀級玩家

Thx all CHING for the advice.

After a series of listening finally find the right style in atohm sirocco 1.0. For the AMP, I find the entry level YBA Wa 202 somehow matches better than Atoll 100. So finally go for atohm sirocco 1.0 + YBA WA 202 combo with almost budget.  

Now happy waiting.....

銀級玩家

其實小弟都是新手, 聽了幾個英國 speaker 如 Castle, Spendor 等發覺偏重中低頻, 學友變左老牛聲, 覺得不合自己風格

另有一些如 Martin Logan 人聲出, 離箱等幾好, 不過低頻不足,……

另Focal aria 906 低頻OK, 但通透度有些不足

Elac高中低都幾好, 不過知道難推好, 和少少 over-budget (btw, 個中年 sales知我新手不斷說很易推, 一定冇問題, 又話代理好少減價今天最後一日等,…. 在互聯網發達的今天原來還有這些過時推銷手法…..:<)

最後在牛羊這組合基本聲音高中低都ok, 沒有上述的問題, 和合 budget 所以 go ahead.

不過部 YBA WA202 好似冇乜人用, 可能是太入門級關係, 不過感覺聽感上較 Atoll in 100好 (很主觀, 如有 CHING 比較過 YBA/Atoll 可分享一下), 又不夠 budget 上YBA A100, 所以 ok收貨了…

進階玩家

steve_salsa 發表於 2014-5-8 11:10
其實小弟都是新手, 聽了幾個英國 speaker 如 Castle, Spendor 等發覺偏重中低頻, 學友變左老牛聲, 覺得不合 ...

我聽atoll 同YBA atoll 感覺能量強啲 YBA就輕盈啲 對付大食喇叭以a100同in200比較 力水in200會著數啲 不過味道 一定YBA完勝
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

Thx CHING.....may be it's the YBA 味道 that attract me....

黃金玩家

rayhei 發表於 2014-5-8 12:26
我聽atoll 同YBA atoll 感覺能量強啲 YBA就輕盈啲 對付大食喇叭以a100同in200比較 力水in200會著數啲 不 ...

進階玩家

steve_salsa 發表於 2014-5-8 11:10
其實小弟都是新手, 聽了幾個英國 speaker 如 Castle, Spendor 等發覺偏重中低頻, 學友變左老牛聲, 覺得不合 ...

Ching, 恭喜哂!我都揾緊我人生第一套兩聲道組合。我想問ching呢套組合,你估聽玉置浩二得唔得?其餘我主要聽張學友,黃凱芹等。另外可否pm我價錢?thank you

進階玩家

chris125 發表於 2014-5-8 20:02
Ching, 恭喜哂!我都揾緊我人生第一套兩聲道組合。我想問ching呢套組合,你估聽玉置浩二得唔得?其餘我主 ...

上去試聽下 老闆好好人 有問必答 最緊要你預算幾多佢比預算內既野你聽 唔會硬推貴價既

高級玩家

小弟有部 naim nait 5si 放緊
用得兩個月左右,新淨
有意pm我
DAC: Chord QuteHD+LPS
Int. AMP: Krell S550i
Speaker: ATC SCM7+FD2
Surround Pre-AMP: Nuforce AVP-18
7ch Power AMP: AudioLab 8200x7
Surround SPK: Monito