設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tickle

[喇叭組合] 買ProAc 喇叭, 邊到 平, 靘, 正?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

first of all, i am not trying to defend them

but again, i have bought an av amp, a set of speakers and a sub (well under $30,000) from them 3 years ago, a pair of proac last year and a proac center last month.  they all handled by the one with hat/cap.  i didn't ask for the price but he invited me to audit the amp and speakers even the first time and then quoted me a rough price.  i paid after the second audition as he gave me a better offer.  pricewise, very reasonable.

when i bought my d18e, i first got the quote via telephone-call.  i didn't even audit them as i strongly believe what i was looking for is right.

i really don't have a clue why the service received vary so greatly.  am i just too lucky or havent experienced any "good service" before so my standard is low?
i am just a humble and skint driver

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

manblood 發表於 2014-5-9 14:36
同意好多CHING講,今時今日仲有0的咁0既吊大魚式生意手法真係好似去左深圳東門,... .........不過, ...

隧道果間MK影音仲衰啦, 問價永遠都係正價, 問有冇得平, 佢只會你話買先講個價你知, 真係唔拎錢出來都唔會知佢咩價.

我果時入米高, 都無問我咩價, 因為我之前去過試過下各型號, 話會再返來. 無神神沖入去舖就問題, 好多間都係求其答. 最好講下自己TARGET, 問下邊部好, 先再打下價. 我自己覺得.

黑鑽玩家

各位Ching我都明白, 每人係米高買嘢時的經歷不一
唔同人sell嘅方法不同, 經歷也不同
我都相信有Ching係個到買嘢時, 買得開心又愉快
唔係點會重有咁多人去幫襯

而我講嘅亦都係親身經歷, 絕無加鹽加醋
如果米高舖頭嘅人或老細, 睇到呢個post重好,
比米高老細知道原來係有一班人, 係唔接受呢種
"你話啦, 你開價啦" 呢種銷售手法
希望佢地睇到之後, 會改善吓服務態度或方法
免得好多新客包括我, 第一次想去幫襯就被嚇怕

我地AV友好得意, 幫襯開無問題會繼續幫襯的

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

manblood 發表於 2014-5-9 14:36
同意好多CHING講,今時今日仲有0的咁0既吊大魚式生意手法真係好似去左深圳東門,... .........不過, ...

C兄...做咩搵返果個 "我比人圍o既post" 出o黎...
買賣o既野...你情我願啦...無話對錯o既...接受到就得啦...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2014-5-9 18:14
C兄...做咩搵返果個 "我比人圍o既post" 出o黎...
買賣o既野...你情我願啦...無話對錯o既...接 ...

應該係我同你俾人圍
(Post76 Android 手機版送出)
CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

manblood 發表於 2014-5-9 18:53
應該係我同你俾人圍

識得買,一定係做左功課先去地庫問價,熟客平啲就一定,所以若然叫佢報個正價,不如自己行多幾轉問定價錢先去佢地度,有時仲會有意想不到既靚價添

買野除左講實力(錢)之外,有時牙力都幾重要。
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

最弊是另铺報500,佢就做499,如果另舖是報600,佢就做599,呢的叫睇人泥射,咁對一些唔知實買價朋友不公道。 重有,不是熟唔熟客問題,你知價咪做,你不知價咪比个公应折头多壹两個,等你開心吓以為自己是熟客。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

好熱鬧喎個post,其實上次落去,已經大概知道佢地個底價,我都係做sales,覺得唔妥嘅係態度,開門口做生意,係賣嘢嘛,你報乜價係你自由,開天價冇問題,但嗰句"你係唔係今日買先","你想幾多",打死都唔報價,我覺得係做臭sales呢個profession,我明白唔報價間唔中可以斬到啲唔熟嘅一頸血,做sales最高嘅,係明知你貴都願比你斬,靠嘅係專業同服務,不是要跟其他師兄爭論,只是講番嗰日經歷同自己想法

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
tickle + 10 + 10
ww1338 + 10 + 10 認同
MTX + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

在呢幾年,我每次要買野,佢都係問我開個價,
我問部安記5010,佢叫我開價,結果我走去買左Y記3020,
仲有問隻MK中置,又是咁,最後買咗EALC241,
早幾個月問威記十仔,結果買了JL-E110,
最近轉用座地喇叭,本應都想試埋D18,但佢一定又問我想幾多,
最後買了Atohm S3,不過對S3真是超超超正~~~

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

所以去代理買就最好最穩重,我部NAIM同PROAC都係威達買,貴就貴D,但係換黎既專業係用錢衡量唔到!
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA