設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: davidngkwok

[喇叭組合] Speaker 位置,角度

進階玩家

ANWKLO 發表於 2014-5-15 07:29
根據該位大師的說法:

"如果兩個喇叭相隔的呎吋( 假設 5 呎), 是長於... 兩個喇的中間點, 以直線至黃帝 ...

其實唔係唔 toe 好過 toe,而係 toe in 對民用系統來講作用無咁大,因為你地喇叭出聲角度唔同,因為我地 mon 既聲永遠只會向前直射,所以一定要 toe in 盡先有十足音場,亦效果好大分別。

而一般 hifi 喇叭出聲都係擴散式,好似 tim sir 果類咁,箱體前後左右都會有聲擴散出來,所以點解成日都會話你地 hifi 要靠後牆反射營造音場,但 mon 係唔使,因為佢箱體背後就根本無乜聲,只有前有聲,後方幾乎係靜晒音,聽落好似好神奇,其實我自己都覺得神,不過現實聽到係咁你又吹佢唔脹果下好野。

問題係 hifi 規格無咁劃一,套套的擴散方向 pattern 都唔同,向前向左右向後分別擴散左幾多,套套都唔同,所以要 toe in 幾多先有最好音場效果,只係一種調味,套套都唔同,我未聽過你套野的特性跟本無法知道要 toe in 幾多。

不過 mon 既規格就比較工業化劃一,所以 toe in 方法都比較劃一。
其實 studio mon 同 PA mon 都有分別,studio mon 永遠只會向前成一直線咁打聲,乜聲都只會有一個方向,但 PA 因為要俾眾多在席觀眾聽,佢地都係只會係前方先有聲,但係個 angle 就大好多,呈扇狀角度打聲,咁就可以盡量覆蓋到最多聽眾。

studio toe in 方法:先用尺度好固定搵位,即係兩個音箱的距離直線要同皇帝位的面向方向成兩個 90 度垂直,再以皇帝位面向角度向前劃一條中線,穿過兩箱距離線,搵到一粒中央交匯點,再用呢一點來調整兩箱距離中心點的距離都要均等一樣,咁兩箱位置就會對稱,toe in 就會等腰。固定好擺位之後再要調整 toe in 角度,係每一邊的高音單元之上都要貼實一塊化妝鏡,再慢慢調扭旋轉角度,直至你坐係皇帝位能各自係果兩塊鏡之中都能正面正中望到自己本人副尊容為止,即係正面鏡反射,咁你既 studio toe in 先叫合格。
唔係D咩奇技,個個做 Studio 既人都一定會識。係基本功。

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
HenryYuan + 3 + 3 絕對認同

查看全部評分

有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

ANWKLO 發表於 2014-5-14 23:39
http://post76.hk/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=27236&pid=434942&fromuid=13014  ...

good index!
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Parco 發表於 2014-5-15 18:36
其實唔係唔 toe 好過 toe,而係 toe in 對民用系統來講作用無咁大,因為你地喇叭出聲角度唔同,因為我地  ...

"toe in 對民用系統來講作用無咁大"{:9_419:}

之前就係toe in了15~18度, 系統有些偏光亮, 之後唔toe in, 同時把喇少少仰後, 調整前釘腳高過後釘腳少少 (係廠方喇叭設計師的建議), 巳經把問題解決了
Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

但如有一邊係近牆,嗰邊既反射聲就會較強,咁該邊喇叭tone in 角度就會不同於另一邊?
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

黃金玩家

lamhokin 發表於 2014-5-17 11:22
但如有一邊係近牆,嗰邊既反射聲就會較強,咁該邊喇叭tone in 角度就會不同於另一邊? ...

小弟有一邊係半邊近牆, 該邊喇叭唔tone in都無問題, 但如有成邊係近牆就唔知啦{:9_419:}

M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)

進階玩家

我的樹皮喇叭, Dali廠家说:并不需要toe-in, 因为廣散性的设计

不同的設計, toe-in的需要是不同
需要跟現場環境去調 toe-in
配對環境是重要

星級玩家

Parco 發表於 2014-5-15 18:36
其實唔係唔 toe 好過 toe,而係 toe in 對民用系統來講作用無咁大,因為你地喇叭出聲角度唔同,因為我地  ...

唔怪得我琴面對cheap mon.d聲唔係咁好,學到嘢,攪攪先^^

星級玩家

既然有人提到ADUIOPHYSIC,
小弟作為用家就插兩句.

小弟以前用THIEL,
THIEL啦媽叫人唔好TOE-IN的.
唔TOE-IN的話,
個音場好開揚好闊好深穿場而出,
最重要係寬鬆自然.

小弟也試過TOE-IN對THIEL啦媽,
定位係好左,
但大部份樂器只在喇叭之間,
音場窄左,
聲音冇0甘自然.
點解0甘講?

小弟聽古典音樂多,
成隊ORCHRESTRA係晒對喇叭之間,
你話呢?

不過,用AUDIOPHYSIC又係另一回事.
TOE-IN係好D既.

其實唔同DESIGNER做個CABINET(箱)既時候已經考慮左某D FACTORS,
第一步肯定係睇MANUAL.

係唔知各下耹聽環境下,
小弟只會SUGGEST各下咩擺法都試下.
DIY Dual Mono Balanced R-2R DAC
DIY Low Noise Balanced Preamp
DIY 200W Mono Blocks
Audio Physic Tempo 25
DIY Balanced Transformers
AKM based Audio Analyzer

專業玩家

ANWKLO 發表於 2014-5-17 11:55
小弟有一邊係半邊近牆, 該邊喇叭唔tone in都無問題, 但如有成邊係近牆就唔知啦

...

我同你的右邊係一樣
但我左邊係窗台
AV: Marantz SR7007 / Marantz UD5007
2CH: Luxman 505ux / Cambridge 840C
Speaker:  KEF R500 / R200 / C1
Sub-Woofer: Velodyne EQ-MAX 10

黃金玩家

davidngkwok 發表於 2014-5-17 16:54
我同你的右邊係一樣
但我左邊係窗台

那麼窗台要落布薕減少反射