設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: davidngkwok

[喇叭組合] Speaker 位置,角度

專業玩家

Parco 發表於 2014-5-15 18:36
其實唔係唔 toe 好過 toe,而係 toe in 對民用系統來講作用無咁大,因為你地喇叭出聲角度唔同,因為我地  ...

小弟係用genelec speaker但後面係玻璃窗,想問吓即係monitor speaker後面加擴散板係無作用?thx

進階玩家

zoneaudio 發表於 2014-5-19 12:06
睇咗原來是PM0.5,
好像是近場來啊.......
低音真係好勁,D中音唔夠出,

師兄果對 woofer driver 係咪只係得 6.5 吋? 咁無埋由 bass 會講到你咁誇張喎

如果係近場的話咁 6.5 吋又的確係大左小小,因為做 mixing 聽既 near field 通常都係 4-5吋左右,一般都係果對 yamaha 或者 4吋 fostex 仔,用遠大 mon 做 mixing 除非聽得好慣好熟,熟到好似自己親生仔或者自己養大既寵物咁,否則大mon 做 mixing 會比較易撞板,客有機會會返轉頭要求你翻執。不過可能你用既近 mon 同我地的近 mon 作用又有D唔同。

其實師兄除左你自己覺得對箱 bass 過重之外,有無諗過有機會可能係同你 mon 前面檯面有諧震反射,好似係 studio 既 console desk  咁問咁,或者你房間內有無任何物件,家具門窗或者牆身結構係同佢係某一個低頻率度會產生左 resonance?通常你播到果個頻率先會特別響特別嘈雜,好似成間房都跟住一齊響既咁,產生諧震共鳴。

不過,我見師兄你對 mon 好似同檯面之間無腳,會唔會呢度先係最大問題呢?因為咁樣面貼面係好易同接觸既檯面產生諧震互動,箱底共鳴會令你張檯產生諧震,張檯的諧震又會令你箱底產生另種諧震,不斷惡性循環,產生又肥大,又濛又嘈的 bass 你係完全唔知佢彈緊乜 key 的,所以要解決呢個問題的最好辧法就係要落釘腳,將佢地同檯面之間的震動幾乎完全隔開,咁你 bass 又會自然又清楚 detail,不過由於你果對係 mon,而唔係玩味 hifi,所以最好要落金屬腳,仲要越硬越好,基本起碼銅釘都合格,有不鏽鋼釘就更加 very good

仲有如果箱體太過晃動的話,咁就要考慮下好似我咁盡量搵D重物去壓定D佢,不過 active mon 有埋後級重量係入面,一般好少話會明顯晃動,不過 active mon 有個難題就係好難做電源優化或升級去進一步降低內阻。
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

rgv70ps 發表於 2014-5-19 12:51
小弟係用genelec speaker但後面係玻璃窗,想問吓即係monitor speaker後面加擴散板係無作用?thx ...

你係講箱既背面定皇帝位背面先?
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

專業玩家

Parco 發表於 2014-5-19 12:59
你係講箱既背面定皇帝位背面先?

我講喇叭後面,之前聽D Ching 講話喇叭後面係玻璃就因為玻璃唔夠硬會唔夠低音。

星級玩家

Parco 發表於 2014-5-19 12:58
師兄果對 woofer driver 係咪只係得 6.5 吋? 咁無埋由 bass 會講到你咁誇張喎  

如果係近場的 ...

唔該晒,等我加番墊腳先^^

進階玩家

rgv70ps 發表於 2014-5-19 17:15
我講喇叭後面,之前聽D Ching 講話喇叭後面係玻璃就因為玻璃唔夠硬會唔夠低音。 ...

Genelec 好難會無低音,大把 studio 用 Gelenec 背後根本就係厚厚的棉,如果真係 bass 唔夠的話,我估係因為你可能有器材食唔起對 genelec,除非你對 genelec 真係太細 size (例如 4 吋或細過 4 吋)

不過 active mon 有一個唔好處就係要改電源會好果難,或者可能需要加一D peak 電俾佢,降低一點內阻。

專業玩家

Parco 發表於 2014-5-19 17:26
Genelec 好難會無低音,大把 studio 用 Gelenec 背後根本就係厚厚的棉,如果真係 bass 唔夠的話,我估係 ...

我係用1031a 有八吋低音,之前覺得低音唔夠,又見到有ching話喇叭後面係玻璃就會無嘜低音,就去買左泡沫擴散板,加左好似無嘜分别,對喇叭用開雞線換左對靚d電源線俾對喇叭现在低音有力完全兩回事,睇到你話moniter speaker 聲音主要向前,想問吓如果moniter speaker後面加擴散板無嘜用,就想拆左去。

進階玩家

rgv70ps 發表於 2014-5-19 22:04
我係用1031a 有八吋低音,之前覺得低音唔夠,又見到有ching話喇叭後面係玻璃就會無嘜低音,就去買左泡沫 ...

如果師兄你可以有張相睇下現時既擺法都最好

不過其實我覺得 mon 既 bass 夠唔夠其實反而關器材、電源或線材事多一D,例如訊源唔得,或者電源唔夠 "peak guaranteed" 令 peak 電流唔夠而導致內阻唔夠低影響力水,前級唔係 pro 機,或者線材唔掂等等因素,仲呢對箱師兄你有無用腳?

最大問題係 active 箱唔可以好似我咁幫後級 換/加 cap array,如果師兄你D器材電源中的 DC 部份可以加到類似呢一類水塘陣的話,你的 bass 肯定爆到七彩飛起 (不過當然漫長的配對 % 功夫又係另一回事)

如果無玩得咁誇的話,學小弟咁十粒八粒咁 parallel array 都已經非常有力 (當然我後級的 BHC 都已經經過精挑細選逐粒度咁搵到全部誤差細過 5% 的)

未知如果師兄你連 signal 線材都換返一D pro grade 既線例如 Canare 或者 gotham 會否好力一點

其實如果真係要好肯定對箱有無指向性的話,都可以用耳仔係佢播歌時,係個箱的前後左右位置各聽一次比較一下音量差距分別,
又或者用個 meter 係佢播歌時,度下個箱的前後左右位置 dB level 有幾大分別,都大概都有眉目知道對箱的指向性有幾集中

仲有由於 mon 係頻響平直,所以佢既 "勁 bass" 通常都係 for 一D潛得比較深既 bass,而唔係好似一般玩味 hifi 咁比較浮面一點的 mid-bass 就開始飆

其實講音場 focus 程度的話:studio mon > hifi speakers > PA speakers (line array 除外)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

可參考Cardas 或 Focal  網址

科林玩家

tst123 發表於 2014-5-25 17:15
可參考Cardas 或 Focal  網址

請問LS50可否當mon咁set?
例如那種45度toe in.