設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: davidngkwok

[喇叭組合] Speaker 位置,角度

黃金玩家

miata 發表於 2015-1-15 02:01
請問LS50可否當mon咁set?
例如那種45度toe in.

LS50既高頻擴散角度係唔錯既
除非你對喇叭擺得好闊,否則都唔太需要toe in
太多toe in除咗高音會過多你會聽得唔舒服,音場亦會變形
用最少既toe in試到個人聲結像係中間又結實就可以喇

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

miata 發表於 2015-1-15 02:01
請問LS50可否當mon咁set?
例如那種45度toe in.

小弟係 LS50 前用家,玩了差不多兩年。係小弟個斗室中,我初頭都以為要 toe in,但移前移後又 toe in 試極都唔對路。因為有 focus 但呢聲唔自然,或好有壓逼感等等都好難攪。唯有死死地氣拎返隻 "XLO/ REFERENCE RECORDINGS TEST & BURN-IN CD" http://referencerecordings.com/sample.asp 出嚟。

佢入面 Track 2 , 3 係 in phase 同 out phase mono track,用嚟幫你 set 位用。佢建議用 out phase track 去 set,先要自己移個喇叭,目的係做到 out phase track 既音效越空洞,越散越無 focus 最好。然後用返 in phase track 去試返有幾 focus。咁就易好多。

結果呢兩年試嚟試去,由頭到尾都係唔 toe in,同背後離牆多一些,塞棉最好。你試試看。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

銀級玩家

Kef r700算唔算擴散型?

黃金玩家

cheungmeimei 發表於 2015-1-15 11:11
Kef r700算唔算擴散型?

都算既,不過你可以試下toe唔toe in既分別
如果你要較大既toe in 先有個細又focus既嘴型咁就要諗下係咪有啲高音不足既問題喇

科林玩家

HenryHou1 發表於 2015-1-15 11:17
如果你要較大既toe in 先有個細又focus既嘴型咁就要諗下係咪有 ...

謝謝師兄回覆

我的LS50買回來run in 的時候放了在房同細amp共用,覺得好像對一般廣東歌聽多左好多層次和感情但播classical 唔得。

但放在客廳後,之前的好處好似完全消失了。
將兩隻放近好似好D,但好似無曬個性。點toe, 放前放後都唔得。後來便放在一邊了

是否ls50 在細面積會適合D呢?

黃金玩家

miata 發表於 2015-1-15 16:26
謝謝師兄回覆

我的LS50買回來run in 的時候放了在房同細amp共用,覺得好像對一般廣東歌聽多左好多層次和 ...

好處消失既意思係﹖
講返啲老生常談,LS50其實可以幾大咬,如果餵得飽佢要填滿2-300尺既地方都唔係大問題
如果擴音機既力度唔夠咁唯有擺埋少少等中間啲嘢唔好咁空虛,但係呢個係治標唔治本既方法
俾多啲力去推LS50係一定有回報既

銀級玩家

HenryHou1 發表於 2015-1-15 11:17
如果你要較大既toe in 先有個細又focus既嘴型咁就要諗下係咪有 ...

謝謝師兄

黃金玩家

bigair 發表於 2014-5-14 20:14
一定要跟現場環境去調,每個人都可能唔同

首領講得好準確!

我呢的新手都係咁樣諗!

不過試過 toe-in 唔同角度, toe 唔 toe in 都發現分別唔太大! (可能我套野太 cheap 啦!無得救!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

blackcolor 發表於 2015-1-15 20:02
首領講得好準確!

嘩.....唔好叫我首領,我都係學緊野咋

其實坐前d同後d都會唔同聲喎
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

黃金玩家

blackcolor 發表於 2015-1-15 20:02
首領講得好準確!

咁你係時候搞搞佢喇