設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: davidngkwok

[喇叭組合] Speaker 位置,角度

黃金玩家

HenryHou1 發表於 2015-1-16 10:18
咁你係時候搞搞佢喇

我喇叭背後離牆已經 1.x 呎啦!
又試過 toe 唔 toe in 都係咁!

聽 pop 或者 Jazz 都 ok !
一聽大棚野+人聲,好似 les miserables 個類型,就人聲細聲,背景樂器更細+層次唔分明!

搞到每之都要開大聲的!但一大聲左就人聲清楚,但背樂都係炒埋一碟!

所以咪話想諗金仔+直上 ref 5 囉!(根本ls50 都無咁多個單元,點可以同時清楚出到咁多樂器+人聲喎!)

再者我部馬仔。。。

黃金玩家

blackcolor 發表於 2015-1-16 14:28

出唔到咁多樂器同人聲係擴音機唔夠力既跡象
唔係"ls50 都無咁多個單元"既問題
我之前已經講過,你根本未喺你屋企見識過LS50威猛既一面,因為你都無俾過飽飯佢食

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 你又岩者

查看全部評分

黃金玩家

HenryHou1 發表於 2015-1-16 14:35
我之 ...

即係可以先試金仔?

但係部 cdp 呢?解碼、分析可能都唔夠班喎!

即係又要一套西裝!一闊十大啦!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

blackcolor 發表於 2015-1-16 14:28

搭咀,你屋企有無做吸音之類?有無用喇叭架及落釘?個 PLAYER/DAC 有無落釘?
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

黃金玩家

blackcolor 發表於 2015-1-16 14:41
即係可以先試金仔?

假如你換咗喇叭先,除非新喇叭非常易推又好過LS50好多
你多數又係一定要換AMP
咁點解唔只換一次AMP去發揮好對LS50先呢﹖佢其實真係食得起好既power,唔會失禮
Source可以遲啲先講,無乜dependency,但係垃圾入垃圾出呢個道理就永遠唔會變
呢條係不歸路,你可以唔行,但係一行就要行落去囉

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
momolee + 10 + 10 用家心得
小寶老豆 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

HenryHou1 發表於 2015-1-16 14:49
咁點解唔只換一 ...

呢個係一個循環...   

換喇叭 -> 換機 -> 換線 ...  -> 換喇叭 -> 換機 -> 換線 ...   

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
momolee + 10 + 10 絕對認同
blackcolor + 10 + 10 絕對認同
HenryHou1 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

PhantomGTR 發表於 2015-1-16 14:48
搭咀,你屋企有無做吸音之類?有無用喇叭架及落釘?個 PLAYER/DAC 有無落釘? ...

師兄,我無做隔音或咩吸音野呀!

不過喇叭落左 soildsteel 腳+ Oyaide 釘!

Cdp + amp 就放係 taoc rack ! ( 買左山本木頭未試呀!不過都係 cheap 野 ja ! )

有咩意見分享下師兄?

黃金玩家

HenryHou1 發表於 2015-1-16 14:49
咁點解唔只換一 ...

即係如果換鈴就要換呔、再要 low 低再改避震!再要留意 fender 個 gap 位同 side skirt...............啦!

沒完沒了!不歸路!

黃金玩家

jackt 發表於 2015-1-16 16:07
呢個係一個循環...   

換喇叭 -> 換機 -> 換線 ...  -> 換喇叭 -> 換機 -> 換線 ...   {:6_24 ...

沒完沒了。。。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

HenryHou1 發表於 2015-1-16 14:35
我之 ...

我又唔覺LS50 出唔哂D 樂器聲既問題,不過我又唔係金耳朵
反而我覺得唔夠矛和,有D硬聲,呢個我諗係喇叭問題無得搞