設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] A-S2000 想配書架喇叭

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
用緊 Yamaha A-S2000,想配對書架喇叭,用o黎聽人聲、絃樂、jazz 之類,心目中有以下幾個 options:

1. KEF LS50
2. ATC SCM7
3. Sonus Faber Toy-One
4. Dali Mentor Menuet

希望聲底唔好太暗,人聲濕潤甜美d...

有冇師兄可以指教下? 唔知邊度有得試聽呢?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

5.Soavo 2

買返套西裝啦
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果得呢4隻揀我一定係揀ATC~~!!! {:9_407:} 聽過用過ATC既都好難返轉頭, 甚至轉其他牌子....小弟係其中之一.......{:9_440:}

不過ATC真係好難好難好難好難好難好難好難好難推得佢好, Yamaha A-S2000....唔知得唔得......

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2014-5-29 10:08
如果得呢4隻揀我一定係揀ATC~~!!!  聽過用過ATC既都好難返轉頭, 甚至轉其他牌子....小弟係其中之 ...

一定推唔得好囉
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

黃金玩家

terryc 發表於 2014-5-29 12:26
一定推唔得好囉

黃金玩家

如果足百零火一邊,推七仔應沒問題的。

黃金玩家

hksarac 發表於 2014-5-29 23:29
如果足百零火一邊,推七仔應沒問題的。

唔知要打幾多折...

A-S2000:

Maximum Power
(8 ohms, 1 kHz, 10% THD) 120 W + 120 W / (4 ohms, 1 kHz, 10% THD) 190 W + 190 W

Minimum RMS Output Power
(8 ohms, 20 Hz-20 kHz, 0.02% THD) 90 W + 90 W / (4 ohms, 20 Hz-20 kHz, 0.02% THD) 150 W + 150 W

Dynamic Power/Channel
(8 / 6 / 4 / 2 ohms) 105 / 135 / 190 / 220 W

進階玩家

ching 用緊咩喇叭 同source?
日系石機多數通清直白 好少話出到人聲濕潤甜美喎
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

rayhei 發表於 2014-5-30 01:22
ching 用緊咩喇叭 同source?
日系石機多數通清直白 好少話出到人聲濕潤甜美喎
(Post76 Android 手機版送出 ...

其實只係唔想太暗太乾姐...

喇叭用緊 Kenwood LS-990A

http://audio-heritage.jp/TRIO-KENWOOD/speaker/ls-990a.html

Source 係 Philips 9700 Blu-ray + 大陸 Musical Paradise DAC (MK I)

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... amp;highlight=mp-d1

進階玩家

getter 發表於 2014-5-30 02:37
其實只係唔想太暗太乾姐...  

喇叭用緊 Kenwood LS-990A

MP-D1用咩膽 我玩過MP-D1 用喜萬年金腳可以全面提升唔少
你宜家對kenwood應該係三路 如果換都係建議你換返三路既喇叭 你聽慣三路好難搵到對二路收貨架喎 聆聽環境幾大?

(Post76 Android 手機版送出)