設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[發燒碟] 那些碟是當年「反相」錄音,而在24K 周年金碟被較正了

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

那些碟是當年「反相」錄音?而在環球唱片24k 周年金碟被較正了,變回「正相」呢!

1.譚詠麟 霧之戀
2.譚詠麟 迷惑
3.李克勤 夏日之神話
4.鍾鎮濤 情有獨鍾
5.Beyond 秘密警察
6.鄧麗君 15周年 (雙CD版本)
7.鄧麗君 淡淡幽情
8.穌芮 搭錯車〈電影原聲大碟〉
9.關淑怡 Montage 2

10.鄺美雲 心聲(母帶衰聲不要入)

評分

參與人數 12威望 +108 金錢 +108 收起 理由
許諾 + 10 + 10 精彩報告
iklam + 5 + 5 精彩報告
ipodclass + 3 + 3 精彩報告
pork-bun + 10 + 10 精彩報告
Gentleho + 10 + 10 用家心得
熊心勃勃 + 10 + 10 用家心得
jack85 + 10 + 10 精彩報告
KENXYZ + 10 + 10 精彩報告
m600 + 10 + 10 超正!
jjjppp111 + 10 + 10 精彩報告
psb + 10 + 10 精彩報告
Paulchung1974 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

不論錄音是何相
聽歌一定要正相

銀級玩家

關淑怡那張金碟推出前已入左K2, 是否同樣正相返?

黃金玩家

許諾 發表於 2014-7-20 22:41
關淑怡那張金碟推出前已入左K2, 是否同樣正相返?

許諾兄,

可以答復你好不幸地,
關淑怡 Montage 2的K2HD版本仍然
無校正相位,跟原版一樣
是反相!只有24K周年金碟
是唯一正相版本!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

不論錄音是何相
聽歌一定要正相

銀級玩家

相位王 發表於 2014-7-20 22:45
許諾兄,

可以答復你好不幸地,

哈哈,慶幸的是我雖不是麟李既迷,但迷惑同夏日之神話加埋超like 既beyond 秘密警察讀書時常常在煲,買返這3張而且好聲左已很驚喜!

加咀問句,beyond猶豫我已有舊日本版同復黑王,金碟是否可以不買呢?

黃金玩家

許諾 發表於 2014-7-20 22:57
哈哈,慶幸的是我雖不是麟李既迷,但迷惑同夏日之神話加埋超like 既beyond 秘密警察讀書時常常在煲,買返 ...

許諾兄,

Beyond 猶豫 Deliberate如果你已經有舊日本Funhouse SONY版同復黑王,金碟肯定是可以不買!

因為Beyond 猶豫
(本身正相,但不夠日本國內Funhouse SONY 版本好聲,24K不論高中低頻也輸!)
不論錄音是何相
聽歌一定要正相

高級玩家

相位王 發表於 2014-7-20 22:45
許諾兄,

可以答復你好不幸地,

師兄晚安:
請問那些24K周年CD,仍是反相?
iklam

黃金玩家

iklam 發表於 2014-7-21 00:33
師兄晚安:
請問那些24K周年CD,仍是反相?

其實也有一些,由(2010更正)銀色號碼第一批開始至2012年的也有不小無校相位仍然反相!

例如:

譚詠麟 愛情陷阱
精裝鄺美雲
許冠傑情歌篇

Beyond大地(國語)有正有反
劉德華 一起走過的日子 有正有反
不論錄音是何相
聽歌一定要正相

進階玩家

相位王 發表於 2014-7-21 01:45
其實也有一些,由2009銀色號碼第一批開始至2012年的也有不小無校相位仍然反相!

例如:

師兄,環球第一批週年金碟乃在2010年推出的,並非2009年呢。  

黃金玩家

lovingmusic2014 發表於 2014-7-21 02:17
師兄,環球第一批週年金碟乃在2010年推出的,並非2009年呢。

Loving music兄,

對不起!謝謝提醒!你的答案是對的
2010才是第一批周年金碟!
不論錄音是何相
聽歌一定要正相

銀級玩家

各位師兄!由於小弟是新手,請問正相和反相會有什麼分別呢!及為何當年會出現反相錄音呢!Thanks