設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 走了又想起你,於是回頭帶走你……AK240入手。

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今次可以話係重投AK的懷抱,當初係日本旅行,遇上AK100MK2,一試便愛上。用左一段時日,後來屎忽痕轉左DX90 MOD,然後耳機都轉左一大輪唔同野,到最後依家用緊加左半模矽膠耳塞的IE800(我喜歡動圈的聲音),用DX90 MOD聽左半個月,然後我覺得——

悶。

無錯,DX90 MOD分析力係好高,分離度,音場同細節表現都不錯,低頻亦控制得好,但佢冇咩味道,係一杯水。而ie800呢?

都係一杯水。佢地起埋一齊,冇咩火花可言。

於是我係一班師兄的推介下,試完一部又一部AMP,一部又一部PLAYER,幾乎市面上買的都聽過哂,試到耳仔都攰,但都冇一部野令我完全滿意,講下其中幾部較突出的︰

HIFI ET MA9 ——我起初差D就買左佢,因為佢同IE800的確幾搭,有股模擬味,人聲毒,但無耐佢太大舊,我接受唔到放唔到係牛仔褲袋。

D100 —— 聲音質素好高,推IE800夠力,聽交響古典係一流,但同DX90一樣,冇咩味道,聽流行人聲太直白,而且都係放唔到係褲袋。

CALYX M —— JASON版主借左比我試左一陣之後,成為左除MA9外的另一個考慮,音樂感同包圍感好,甜暖,最緊要放到入褲袋,但音場不是很大。可是後來到某店中再聽久了之後,發覺味道對我來說重了一點,我想找杯果茶,但CALYX M係一杯LATTE。

我係冇用AK100MK2之後就覺得AK D新野價格太進取,冇咩點再理。後來係點解會試AK D野嘅呢? 因為試到冇野好試了~_~

最初係試AK120II,一開聲,我就回憶起我係日本試AK100MK2果時的感覺,我只係講個調音,AK調出黎的味道。

我覺得我又搵番果杯茶。

正所謂念念不忘,必有回響,我第日又走去再試,

今次就試AK240,聲底基本上是一致的,質素略有提升,主要係聲音密度更高更滑,音場表現更好。考慮到我有唔少DSD檔而硬解的效果確實好不少,同埋AK240更靚仔(個人認為啦,AK120II個額頭太高LOL)推力亦再好一點,我就分期左佢了。

我喜歡AK240表達出的果種鮮活的音樂感,佢嘅聲音好有層次,比CALYX M更有臨場感。我亦喜歡佢表達果種弦類樂器的震動感同泛音,下潛深,量足的低頻,微暖而甜的女聲——同埋輕鬆放到入褲袋:P

好啦講住咁多先,繼續嘆茶:)

BTW,玩AK240一定要用平衡,我覺得根本2個世界黎LOL

PS:總覺得我睇得太多甜師兄的文章寫野有影響~_~

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟其實係睇緊d行native DSD既DAC同DAP, 唔想玩DoP過渡嘢. 不過AK240出價實在太進取 ..... 小弟一直忍手等DSD native個市場成熟d先出手 .....

星級玩家

ghhf 發表於 2014-7-24 23:18
小弟其實係睇緊d行native DSD既DAC同DAP, 唔想玩DoP過渡嘢. 不過AK240出價實在太進取 ..... 小弟一直忍手等 ...

早買早享受,聽住依家有嘅DSD先XD

星級玩家

C兄240直推800係咪唔多掂?! 小弟都想轉800

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

windwolf447 發表於 2014-7-24 23:26
早買早享受,聽住依家有嘅DSD先XD

AK240就簡單靚仔又可帶出街, 但都唔可以咁無道搶錢法, AK240個價可以入成套小弟心儀DAC行Native DSD, 加升級USB Cable同行純電池組, 一定正痺 ....   

星級玩家

antony1104 發表於 2014-7-24 23:27
C兄240直推800係咪唔多掂?! 小弟都想轉800

意外地我覺得幾掂喎,推得好好聽,當然加擴可以再好d,但我一部過都收貨了(起碼推得好過dx90先)。

其實用平衡插位力水會好好多,我整左個轉插黎試,整體都有不少提升,只係平衡插位的聲音偏冷,我會選擇係屋企插暖聲amp聽

星級玩家

ghhf 發表於 2014-7-24 23:42
AK240就簡單靚仔又可帶出街, 但都唔可以咁無道搶錢法, AK240個價可以入成套小弟心儀DAC行Native DSD, 加 ...

又係嘅~

個人的話己經有套頗滿意的家用了(LKS AUDIO 9018X2 MOD版 + ifi iusbpower + labkable 金銀雙頭USB線 + 靜電AMP & 耳機),暫時都不想再煩換野,所以放錢去隨身度。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ghhf 發表於 2014-7-24 23:18
小弟其實係睇緊d行native DSD既DAC同DAP, 唔想玩DoP過渡嘢. 不過AK240出價實在太進取 ..... 小弟一直忍手等 ...

Ching 可以試下QA360 或 Paw Gold, 兩部都可以硬解DSD files.
Earphone: SE5way,10A, 8A, 1+2, ASG2, & Er4b
Amp: 385 & minibox (mod.), Recorder/Player: AK240,  QA360 & E8, IPC

鑽石玩家

窮鬼

精彩報告

星級玩家

SCLEE 發表於 2014-7-25 07:43
Ching 可以試下QA360 或 Paw Gold, 兩部都可以硬解DSD files.

qa360的聲音我不太對味
另一部我就未試過