設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 【會後分享贏禮品】KEF 全新旗艦 Reference 體驗分享贏畫冊

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

新舊 KEF Reference 無論音箱外觀、技術層面與音色取向都唔同,相信大家都試過後都一定有所領會。係到歡迎大家隨意分享體驗後喜好,最終 KEF 會揀選一個最有體會嘅分享,並送出一本 "KEF 限量版品牌典顧畫冊"

呢個分享不限於一定要參加過今次「Post76 x KEF 全新旗艦 Reference 體驗全接觸」,只要有試過全新 Reference,並回應此帖便可以。遊戲於 2014 年 8 月  24 日 (星期日) 23:59  截止。KEF 於日內通知我們後並於此帖公佈。
分享 Reference 贏 KEF 限量版品牌典顧畫冊.jpg
--------------------------------------------------------------------------------------------
注意事項:
01. Post76 與 KEF 職員及其家屬不可參予此網上遊戲;
02. Post76 義務版主或其家屬均可報名參加是次遊戲;
03. 所有會員回應全新 KEF Reference 喇叭的個人感覺將被視為遊戲參加者,回覆次數不限;
04. 最後經 KEF 方面選出 1 位得獎者,並經 Post76 於此帖內截止後公佈;
05. 會員必須於  2014 年 8 月  24 日 (星期日) 23:59 或以前回覆此帖;
06. 活動由 KEF 全權策劃、安排及評審,Post76 只作網上協辦媒體的工作;如有任何爭議,KEF 保留最終決議權;
07. KEF 將擁有參賽者所提交分享的使用權利, 其文字及圖片將有機會用作市場推廣用途而不作另行通知;
08. Post76 及 KEF 有權按情況需要,更改相關內容及取消參加資格,並不作任何通知或解釋。
--------------------------------------------------------------------------------------------
有你既支持,就係我地最好既推動力,齊齊參與
、有 FUN ... Post76.com

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝Post76的師兄安排這個event。很少有機會聽到同廠兩代比併。今代與上一代完全不同取向,個人覺得上一代較有音樂味,今代較為精爽。但是今代有較多變化可按個人口味而自行調教。最適合每個人的進步是箱體較細,更容易擺放。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
fungl + 10 + 10
ykluk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Esoteric K-01X, Tidal Presencio LS, Tidal Impulse Stereo x2, Tidal Contriva G2, Pioneer S-1 EX, Pioneer S-7 EX, Velodyne DD12, Focal Micro Utopia, Purepower 1050, Oppo BDP 103, Marantz AV8801, Anthem

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢個POST先係真, 因為 WIL總呢個POST先有野送呢~~~

COPY FROM: HenryYuan

$2 fall down when I try it on my speaker

KEF is a SUPER speaker

COPY FROM: PAC
同舊款完全不同。走高清路缐,各有各好,但分析力明顯提高。祗可惜當日坐的位置不佳,未能聽真。盼望有機會再試試
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

非常多謝76各位大佬攪是次活動,好過去AV展聽啦,小弟也是用REFERENCE 205/2,但當日所坐位置不佳,根本未能作全面品評新款reference的取向。但從數據上可以看得出KEF發展新款肯定付出了很多"心"。這點是所有開發者應該存在的必須要求。
他日有機會定必再次往真實的聽一次新款REFERENCE的威力。
這些文字就算沒有獎品推動,小弟也會寫出的,向KEF及76各位打氣

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
wil-wil + 80 + 80 用家心得

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝76攪這次聚會, 我絶對明白一眾攪手的心血, 因為攪免費show, 特別有要求的聽眾. 是吃力不討好......好啦, 讓我發表一下我這個76 cdrom新仔參加這次的意見....

首先, 要一讚代理, 肯做a&b比較, 係一個非常有勇氣的表現, 因為結果是非常個人, 而且不少大廠因成本關係, 一代衰過一代可以話我見過不少的實例...... 無論大家心底有甚麼看法, 這份勇氣係其他代理都應該學習.....

好啦, 我諗係時候俾下意見, 當然我肯定會俾人插爆

1. 代理多次講出, 這一代如何低失真及高性能表現, 但問題是當播出歌曲前, 代理並没有充份提及各位ching應該留意歌曲那一部份, 去體現如何high peak同low bass如何冇distortion, 又或者如果當distortion時大家聽到是甚麼, 我諗代理拿隻low end speaker播一段大家自然明白, 數據同現場實體的correlation係demo的一個重要原素, 例如我買ferrari我都想知, 這部車俾到乜野我, 如何從現場體會去明白當中的數據係好重要

2. 缺乏器材介紹, 我諗這個可以話基本的動作, 當然各大ching金耳朵一聽就知用乜野機去推, 但我諗代理可以係表演前提及你們用甚麼前後級去推動這對speaker, 作為potential customer (我絕對唔係, 因為我放落屋企, 肯定連tiolet都震爆埋), 最少代理要話各位ching聽用幾多watt先可以餵得起這對speaker! 而且好似我這個冇準備的人, 我連spec - frequency range/sensitivity 都未睇, 我諗講spec是基本的一環, 這比起講narrow signal-to-noise ratio sound tuning 同樣重要.

3. 結他低泣時可以話每個demo都聽到的歌曲, 因為實在太多ching非常熟悉, 這是做對! 但我諗每個speaker demo, 有三類歌目: 人聲, 大棚同弦樂(是否古典是不重要), 但最少我諗應該有一首係大棚同時聽到high/medium/low frequency range表現, 這是十分十分重要! 但問題, 我這次聽到人聲比較多, 大棚只係鼓, 但好似交響樂果種high frequency同low bass同時的大棚表現, speaker的performance, 今次demo, 我聽不到, 這係我比較失望, 因為我諗實在很多人係聽交響樂/classic

4. 我都喜愛張學友, 但香港演唱會衰聲係多年都改善不到, 而這張blue ray, 我可以話佢cd 版都比起這隻blue ray人聲好幾倍! 而這張blue ray的賣點是畫面比起其他香港演唱會乾淨, 但係問題係我地今年係speaker hifi speaker demo其實真係冇需要用佢去做demo, 當然我唔知代理係咪係選歌時有俾壓力攪手........ 但我見你地有oppo + macbook, 為何不播一首cas uncompressed file..... 這比起這首張學友真係好十萬倍!

5. 時間真係唔夠, 我完全冇諗到廣告時間及吹水時間係咁大proportion, 如果是這麼沉長, 我諗攪手應該把session time加長, 而且presentation真係有d亂, 如果我作為代理的marketing strategy, 我會播多幾首能夠充份表現這對speaker的cutting edge, 比起講speaker數據同埋幾多年warranty更重要, 因為potential customer最重要係speaker的performance, 如果衰聲唔掂,個spec係幾神級無敵同埋 life warranty都肯定sales得唔好

Anyway, 得罪講咁多個人意見同埋感受, 我絕對唔係為gift....因為對我不完全唔重要, 給我一個discount反而更好 (說笑). 點都好, 實在要多謝76攪手, 小瑟係小弟第一次親身見, 下次有機會再打招呼......無奈demo之後有事要辦, 不能留下再聽多一陣.......

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +110 收起 理由
wil-wil + 100 + 100 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2014-8-17 19:37
非常多謝76各位大佬攪是次活動,好過去AV展聽啦,小弟也是用REFERENCE 205/2,但當日所坐位置不佳,根本未能 ...

大家都系K友,曾經擁有IQ10,IQ30

之前Q100,Q500,Q200c,Q800DS
現在R500,R200C,Q800DS,Q100
每—代都聽住佢改变,
來緊有彭嘉麗簽名會,可以—試新喇叭

ONKYO5530前级 REL S3  KRELL S300i. 後级 xpa5
Atmos JBL X  LEXICON DD8
SONY  HX750   BEN Q W1080ST+
Kef R500 R200c 後置  MK M55T
Madison e3Extreme 1 x3
  Cambridge  Audio751
PS3  Xbox360 Will U  P

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

lawzelda 發表於 2014-8-18 01:54
大家都系K友,曾經擁有IQ10,IQ30

之前Q100,Q500,Q200c,Q800DS

多謝提點。已報名。希望今次可以坐倒靚位啦

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

銀級玩家

好慘當日要開工

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

littleap 發表於 2014-8-18 01:44
多謝76攪這次聚會, 我絶對明白一眾攪手的心血, 因為攪免費show, 特別有要求的聽眾. 是吃力不討好......好啦 ...

師兄寫得非常好~~!! {:9_426:}

其實通常做試聽活動時多數都會講吓介紹吓啲器材係用緊咩, 而wil總通常都會喺活動POST寫咗係用咩, 不過當日可能唔記得咗提一提KEF介紹其他器材, 作為"remote"人, 小弟都唔記得咗提一提, 唔好意思~~!!

今次KEF reference系列新出場, KEF方面想用多啲時間去介紹佢既技術, 因為平時去毒氣室試機都好少會接觸呢樣嘢, 雖然可能係悶咗少少(小弟都見有啲師兄喺好舒服既冷氣之下釣緊魚~~!! ), 不過以前既試聽活動真係比較少講得咁詳細, 都係聽歌多. 變相今次個活動就變咗50:50解說同聽歌, 可能會令一部分師兄想聽歌既有啲失望.....

小弟當日早少少去同KEF同大王一齊去揀歌, 其實本身都有諗過多少少唔同既人聲, 大掤嘢甚至電子嘢等等, 但係一來時間所限(要留多啲時間去解說), 二來又要做2次A/B test(同上代比較, 同加長短筒比較), 結果雖然over-run咗好多但都只係聽咗幾首歌, 而所揀既歌當然係好難cover到咁多位師兄喜好.... 至於揀一啲歌去表現新reference, 其實除咗第一首既快鼓之外係KEF推介, 其他既都係小弟同大王因應當日所聽到既去揀(我哋都只係接觸過新reference大約1粒鐘, 因大王之前仲要調教喇叭中).

不過咁, 各位師兄如果想親身體驗KEF全新旗艦 Reference, 絕對可以聯絡KEF約時間帶埋自己既碟去試, 小弟相信KEF絕對會歡迎大家, 不過記住銅鑼灣既Reference比較煲耐少少, 去尖沙咀既朋友要諗諗個分別喇~~!! {:9_407:}

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
fungl + 10 + 10 一定要加分
pac + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

其實呢,小弟是是好少參與76的活動
喇叭試聽分享更加可以講是首次
咁點解今次又參加呢?
主要是因為KEF的中高音一向是小弟的心頭好
加上是旗艦型號,點都好吸引......所以就報了名
(當然更重要的是當日時間夾到!)

對喇叭我之前真是完全未聽過
故此我有個少少心願,希望可以播番的自己熟識的碟
所以來之前問過可不可以帶碟來
獲得的回覆是無問題
咁我就帶咗隻自己幾喜歡的BD去
揀呢隻碟原因有三個:
一)隻BD無區碼鎖
二)隻碟是真正高清音効
三)我真是聽過她們真人唱歌把聲
不過最重要應該是第二點,音効不得就乜都假.....

隻BD是SME(Sony Music Entertainment)出品,
由錄音至到後製都非常認真
雖然只是24/48格式,
但如果你放過入電腦check過,
它的內容量高達45Gb,佔去雙層BD 50Gb容量的九成
以一隻兩個多小時的碟來說
可以想像到它的聲音file有多大
所以我稱為真正高清音効
(尤其相對於果的又5.1,又24/96的所謂"數字"高清而言)

當然口味既野各有所好
不過當日聽過的ching,相信都會感受到一點,
就是隻碟的聲音同平時聽開的完全不同
聲底好厚之餘,個聲場是好闊.......
整體來講就是能量感十足,好有power
不過問題來喇
因為音量維持在之前隻碟的位置
所以當日的輸出其實是完全over曬!
坐在後排的ching可能會好的
比較可以聽到一的正常的聲音
但中前排的師兄會幾不舒服下
在此小弟要講聲sorry....
(但我之前好多嘢未接觸過,估計不到!)

不過錯有錯著,在呢個情況下,反而可以聽真對喇叭的實力
如果是次一等的貨色,相信不是聲音拆曬
就是根本爆不起.....
而對Reference在咁高輸出的環境下
竟然重能夠完全正常運作,簡直神奇!
或者正如廠方所講,對喇叭完全是為高清音効而設
所以小弟完全欣然接受,無投訴......真心的!
隻碟我鐘意幾時聴都得,
但咁推對Reference的體驗真是無乜機會.....
唯一可惜是無機會聽到的弱音會係點?
(其實我認為當日的一半以至三分二音量已經好足夠)

日系軟件在推高清音効方面,好像比外國其他地方慢
但聽過一些出品之後,感覺又的確不錯
所以或者可以咁理解:雖然慢但有部份是堅的
尤其像sony這類握有豐富技術基礎的公司而言
如果大家多年前在戲院聽過sony的SRRS,
這碟的聲音取向有少許似曾相識的感覺.......
有無用到類似的技術我不知,因為人地無講
但隻碟肯定是用咗新的編碼技術
因為之前好多人話吸碟吸不到
係咪sony獨家的技術我不知,因為人地無講
(隻碟是舊年出的,算新)
講咗咁多嘢,小弟只是想話:
對待最新的"真"高清音効,
是不可以用"數字"式的果套照搬
硬件一定要因應番軟件作出調整
而24/48會弱過24/96呢種數字遊戲更加是錯

口講無憑,
正常的聲音會係咁,我估
有興趣可以入去參考下

anyway我拎隻碟來是因為它的高清音効
果三個是乜水根本不重要
否則我不如拎隻CD算.......

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
ykluk + 10 + 10 用家心得

查看全部評分