設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Ching們 我可唔可以玩座地?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位ching 我嘅聆聽範圍係65呎左右 我好唔好玩座地? 我好想玩kef r700 但又驚適得其反! 定係玩番我隻ls50算呢?
煩請各位ching賜教!
LG 65 E6P
Marantz 8802a
Lexicon RX-7
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
Focal Diablo & CC1008be
KEF T301 E301
MA RX-FX
Velodyne DD12+

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

r500好啦,我都系七十呎

銀級玩家

井底蛙底音fans

76-FC 藍寶石勲章

lawzelda 發表於 2014-8-24 17:19

r500 見奧海成 有 av生命 放係門口播演唱會~好正~
本人新手,有錯請插 :P
Pioneer VSX-923, JL 112 x QED reference
Energy CF30+CC5

黑鑽玩家

lawzelda 發表於 2014-8-24 17:19

多謝ching提點 因為我見r500同r700價錢差好少!所以心思思想r700
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

我會建議你玩R700.其實R700的低頻也不算太多。玩座地可以同拾仔夾些。R系聽歌也會比LS50好

黑鑽玩家

pac 發表於 2014-8-24 19:06
我會建議你玩R700.其實R700的低頻也不算太多。玩座地可以同拾仔夾些。R系聽歌也會比LS50好 ...

真的可以? 我揀r700其中一個原因係個單元大啲 好鬼十五十六 我問個兩個朋友 一個話r500 一個話r700 所以好想係度問下甘多位德高望重ching有咩意見比小弟!
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

sharkpigyu 發表於 2014-8-24 19:21
真的可以? 我揀r700其中一個原因係個單元大啲 好鬼十五十六 我問個兩個朋友 一個話r500 一個話r ...

我聽過R700也用過R900,當然師兄是不適合R900的,因R900的低頻很勁,而R700則少很多,相睇R500會更少低頻。而師兄是睇戲為主吧,若不是也不會玩雙拾啦,而拾仔必須要和前置夾聲,一般來說拾仔跟書架喇叭很難夾得好聲。小弟相信R700會比R500夾拾仔多些。祗要推R700的後級控力夠的話,我覺得R700話比R500更適合師兄。

黑鑽玩家

pac 發表於 2014-8-24 19:38
我聽過R700也用過R900,當然師兄是不適合R900的,因R900的低頻很勁,而R700則少很多,相睇R500會更少低頻 ...

多謝 pac ching中肯意見 如我買了r700 我會用ca 851a黎推 pac ching你覺得夠推嗎? 不過我將會買y記3040! 而家得到pac ching見解 令我更想換r700
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

白鑽玩家

sharkpigyu 發表於 2014-8-24 19:50
多謝 pac ching中肯意見 如我買了r700 我會用ca 851a黎推 pac ching你覺得夠推嗎? 不過我將會買y記3040!  ...

R700的承受力是200W,而CA 851a是合拼機120W。right?我l覺得可以用大功率些的後級吧

黃金玩家

sharkpigyu 發表於 2014-8-24 19:21
真的可以? 我揀r700其中一個原因係個單元大啲 好鬼十五十六 我問個兩個朋友 一個話r500 一個話r ...

我也是R700用家,之前试听了R300, 500和700才决定R700.  R500的bass下沉力比R700和R300都所不及,够位的话还是建议R700。6.5吋的bass单元听歌基本不用开十仔。
(Post76 Android 手機版送出)