設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 想upgrade影音,但無從入手,請賜教!

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
原先約十年前,買咗p記av amp , 約五年前影音分家,半年前因為換咗4k電視,所以換咗av amp 及接駁埋nas ,現情況如下:

Av amp : p記 823k
2ch : Kt88(人工撘) 及 el84 (雅燃)

問題如下:

1,諗住廳細細,換部平平地,點知呢部av amp 感覺比以前差好遠,低音冇哂力,用pure direct 啲低音返哂嚟,但高音矇哂……  我係用5.0,個客廳得四百呎,計埋聽歌已經好多喇叭,唔想再加喇叭破壞環境,可以點做?

2,聽歌我用緊菲利蒲嘅dvd player ,用RCA 及同軸分別接去兩膽機,佢哋都係用獨立嘅喇叭,最近都好留意dac , 請問加咗dac係咪會靚聲好多?有冇dac係兩組輸出?或者要放棄一部膽?

响度睇咗三年,忍手忍咗兩年,依然仲想忍,唔想太破費,各ching 有咩高見?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

雖然小弟唔係太清楚p記 823k係邊部AV AMP, 不過通常一部AV AMP推5隻喇叭都算OK, 無咗active十仔幫手出低頻, AV AMP既力水會遇到好大不足問題, 聽樓主你所形容就好明顯係"唔夠力". 解決方法一係加十仔減輕AV AMP負擔, 一係加後級, 但AV系統無咗十仔既低頻效果係差好遠, 樓主你真係諗諗佢....

樓主你用菲利蒲嘅dvd player唔知咩形號唔清楚佢播放既能力, 不過聽歌最重要既就係源頭, 搵部好既CDP, 或者DAC玩NAS都會有好大改善. 當然選擇有好多, 視乎樓主你想用幾多budget去買喇~~!! {:9_423:}

星級玩家

四百呎廳 可玩到好多嘢了

進階玩家

ykluk 發表於 2014-9-11 10:05
雖然小弟唔係太清楚p記 823k係邊部AV AMP, 不過通常一部AV AMP推5隻喇叭都算OK, 無咗active十仔幫手出低頻, ...

謝謝CHING回覆,

我用的P記 VSX-823-K , 入門級別, 不能接後級,
睇碟通常都用PS3,
我對前置喇叭是老虎狗的座地喇叭, 重低音本來很強的,

前一部P記的 AV AMP 本來就推到好勁,
現在換呢部, 熄咗 EQ 低音都好勁, 但高頻就差返啲, 開返個EQ就低音冇力, 高中音好返哂,
我點諗都冇理由(數碼產品)新機會差過十年舊機.....

其實如果真係迫住加十仔, 又有咩推介?

------------------------------------------------------------------

至於聽歌用部DVD, 係雞嘢嚟, 約五六年前用1000元買嗰種, 乜型號我都唔記得喇.....
有得升頻到 88.2 / 176.4khz , 經過膽機我覺得OK, 可能我聽覺差啦

但同樣有個關於重低音問題, 就係升頻後, 重音係差啲, 但人聲同啲音樂會分離啲, 高中音會靚咗順滑咗,
所以我諗緊, 其實係咪加部DAC可以改善出嚟音色, 唔需要升頻, 直接交俾DAC分析就算?

因為我想搬部KT88返公司聽, 留部EL84响屋企, 但EL84出名細聲, 加部DAC會唔會聲底變厚咗?

如果想買部平平地藍光機, 聽埋歌, 有咩推介? (最好二千樓下)
如果買DAC, 大陸機又信唔信得過? (因為大陸機夠平) (最好二千樓下)

新手問題很多, 請CHING們不要介意

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄你4百尺廳不如加翻只sub woofer
個感覺好唔同架。你大概預幾多預算同鐘意邊類型既低頻?
買藍光機聽埋歌,哩個價位可能得p記,但詳細model我就唔清楚啦,等其他師兄答你啦
---------------------------------------------------------------------
其實只講力水,舊amp真系會好力過宜家既機(同級計)
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

HKP 發表於 2014-9-11 11:10
謝謝CHING回覆,

我用的P記 VSX-823-K , 入門級別, 不能接後級,

師兄:你隻先峰應該控制唔倒對前置喎

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
louis001 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

進階玩家

先謝謝CHING回覆,

因為屋企養咗寄生獸, 有雀有狗,
佢哋又鐘意長註响廳, 又成日撲嚟撲去.....
所以個廳真係想"清清地"

進階玩家

pac 發表於 2014-9-11 11:51
師兄:你隻先峰應該控制唔倒對前置喎

咁大鑊??
點睇出嚟?

我比較過舊嗰部,
新呢部輸出都有成150W
舊嗰部得120W....

究竟錯在哪裡? 請賜教

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

HKP 發表於 2014-9-11 11:10
謝謝CHING回覆,

小弟估你部AV AMP真係連本身5隻喇叭都推唔到...仲要係座地前置.......
其實喺你情況下加隻十仔係會減輕AV AMP負擔, 要求唔高其實2-3K都有, 去吓旺角睇吓有無啱用就OK~~!!

至於BDP, 其實你用PS3頂住先都得, 又可以慳錢; 大陸dac可以, 當然搵啲有人用過有報告既會信得過, 小弟以前都有玩過幾隻:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=122640

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
HKP + 3 + 3 一定要加分

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

HKP 發表於 2014-9-11 12:16
咁大鑊??
點睇出嚟?

你隻喇叭可承受340W/8 OHM,你個AMP得150W,要控制得好有D難度喎.相信現在不是低音勁而是肥喎!

即是低頻收唔緊

評分

參與人數 2威望 +13 金錢 +13 收起 理由
sharkpigyu + 10 + 10 絕對認同
HKP + 3 + 3 一定要加分

查看全部評分