設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《亡命救參》A Walk Among the Tombstones 觀後感【無劇透!!】

禁止發言

電影版揸fit人

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今朝小弟有幸同「電影資料達人」"day2013"兄一齊睇《亡命救參》(A Walk Among the Tombstones) ,啱啱睇完,依家同大家分享吓。

不過講《亡命救參》之前,我諗我有必要先講吓Liam Neeson近年嘅票房成積。

自從Liam Neeson憑嗰套耗資只係2千5百萬美元、喺全球爆冷收左2億2千6百萬美元嘅《救參96小時》(Taken) 咸魚番生之後,電影公司係咁揾佢拍戲,拍嚫嗰啲都係低成本嘅動作大片。話就話係低成本,但係套套票房成積都非常理想,從來都冇失過手,等我舉幾個例子: 《無名殺機》(Unknown) 耗資僅3千萬美元,2011年上畫,全球收左1億3千4百萬美元;《救參96小時2》(Taken 2) 耗資僅5千萬美元、《極地戰狼》(The Grey) 僅耗資2千5百萬美元,兩者都係喺2012年上畫,前者全球收左3億7千6百萬美元,後者全球收左7千7百萬美元;《直航殺機》(Non-Stop) 僅耗費5千萬美元,2014年上畫全球收左2億2百萬美元。

喺2012年Liam Neeson仲威水,佢嗰套《救參96小時2》(Taken 2) 票房成績遠超Stallone同一大班老牌動作巨星孭飛嘅《轟天猛將2》(The Expendables 2) 、Bruce Willis做男主角嘅《時凶獵殺》(Looper) !!

冇錯,Liam Neeson近年嘅票房成積都超遠Stallone、Bruce Willis等年紀相若嘅老牌演員;原因係Liam Neeson一向畀到觀眾嘅形象都係頭腦冷靜,加上佢喺《救參96小時》系列飾演慈父嘅角色,都可以話係深入民心,所以有較多觀眾討好、觀眾緣佳。相反只係得鋪牛力嘅Stallone、Arnold 同Bruce Willis反而偏離觀眾嘅需求,因為依家觀眾鍾意睇嘅都係較食腦嘅動作片,齋打冇腦嘅動作片已經同現今時代嚴重脫節。

言歸正傳,依家入番正題,講番《亡命救參》。今次係繼《直航殺機》之後、Liam Neeson第二次同英國電視劇《唐頓莊園》(Downton Abbey) 演員合作。上次《直航殺機》,Liam Neeson同《唐頓莊園》女主角Michelle Dockery;今次同《唐頓莊園》頭三季男主角Dan Stevens合作。好可惜,Dan Stevens雖然喺本片嘅演員名單排第二,但係佢啲戲份認真唔多,根本冇乜空間畀佢發揮。

由於Liam Neeson嘅演技已經達到神級,我認為冇必要評論佢嘅演技;要講嘅,反而係第二男主角Dan Stevens。

Dan Stevens其實冇乜拍電影嘅經驗,因此觀眾緣較薄弱,如果你從來都冇睇過《唐頓莊園》,可能你會對佢比較陌生,不過唔緊要,最重要係Dan Stevens喺《亡命救參》演技爆seed,佢喺本片飾演嘅角色係大毒梟Kenny Kristo,同佢之前喺《唐頓莊園》飾演嘅大律師Matthew Crawley截然不同;你睇吓佢喺《亡命救參》兇神惡煞嘅樣、講嘅每一句對白,嘩!! 完全係高水準、大師級,無奈導演冇畀足夠嘅戲份畀佢。

對我嚟講,Dan Stevens喺《亡命救參》嘅表現唔算好surprise,事關佢拍《唐頓莊園》嗰陣演技已經達到大師級,只係戥佢未有機會拍大片而感到可惜;好釆佢依家都有電影公司賞識佢,嚟緊12月上畫嗰套《番生侏羅館3:古墓的祕密》(Night at Museum: Secret of the Tomb) 又有佢份,果然前途無可限量。

《亡命救參》嘅劇本係取材於1992年Lawerence Block寫嘅偵探小說《A Walk Among the Tombstones》,本片之所以咁成功,係因為電影係根據於小說情節,負責撰寫劇本兼做導演嘅Scott Frank唔駛再重新度過故事,省卻左唔少寫劇本嘅時間,可以專心調節演員嘅演出時間,最重要係導演係選角方面懂得揾適當嘅演員,尤其是揾啱Liam Neeson做神探Matthew Scudder; Liam Neeson確實係飾演Matthew Scudder嘅最佳人選因為Liam Neeson擁有所有做神探嘅特質;不過,如果導演揾左Stallone或者Arnold做Matthew Scudd
er,我有理由相信本片一定會票房仆直。

個人認為《亡命救參》嘅故事好黑暗、好令人心寒,有不少出乎意料嘅情節,成套戲充滿驚慄感,唔合理嘅情節可以略過算數,而且絕大部分嘅演員都表現唔錯,尤其是只得十幾歲嘅黑人童星Brian Bradley,佢能夠好自然咁演繹佢嘅角色、完全冇唔成熟嘅地方,比起TVB嘅「演員」完全超班; 雖然打鬥場面非常之少,但係成套戲非常緊張、驚慄位奇多,我睇到心跳加速、熱血沸騰;不過我最驚喜嘅就係一套咁緊張嘅驚慄動作片都竟然會有笑料,唔知導演係咪想舒緩觀眾嘅情緒呢?
導演Scott Frank其實之前都寫過《狼人:武士激戰》(The Wolverine) 嘅劇本,不過確實寫得麻麻,今次《亡命救參》都可以話係幫佢重新洗底啦。

可能因為本片係「R」級電影,打鬥場面都graphic、血腥,令到觀眾承受嘅壓力比較大。如果你身體受唔到咁大壓力或心臟比較弱,為左你嘅健康着想,我勸你千祈唔好睇《亡命救參》;不過如果你身體一向都好fit又受得睇驚慄電影,我極力推介你去睇!!

順帶一提,《救參96小時3》(Taken 3) 會喺下年1月9號上畫,而Liam Neeson另一套新作《Run All Night》亦會喺下年4月17號上畫,導演係Jaume Collet-Serra,計埋《無名殺機》同《直航殺機》,導演已經係第三次Liam Neeson合作, 執行力絕對可以信賴!!

評分:80/100

[YoutubeHD]aTKBowDjMQg[/YoutubeHD]

評分

參與人數 21威望 +690 金錢 +670 收起 理由
Nolan + 10 + 10 精彩報告
mancarmen + 10 + 10 精彩報告
SonSon + 20
kenlaw1228 + 10 + 10
sevenyeung + 10 + 10 精彩報告
jc2ssych + 10 + 10 精彩報告
wil-wil + 200 + 200 精彩報告
小龍 + 10 + 10 絕對認同
keke323 + 10 + 10 精彩報告
alexming0101 + 10 + 10 精彩報告
粗人敵卡 + 10 + 10
bigair + 10 + 10 精彩報告
小瑟 + 200 + 200 精彩報告
Ken704 + 100 + 100 精彩報告
lkljason + 10 + 10 精彩報告
day2013 + 10 + 10 精彩報告
scott0208 + 10 + 10 精彩報告
ctmk + 10 + 10 精彩報告
kc275 + 10 + 10 精彩報告
lamwaikit007 + 10 精彩報告

查看全部評分

簽名被屏蔽

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

期待出碟

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

咁快睇左既,仲未有得中戲飛就等多陣先啦!

評分

參與人數 1威望 +30 金錢 +50 收起 理由
jayjay + 30 + 50 絕對認同

查看全部評分

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

禁止發言

電影版揸fit人

alleelarry 發表於 2014-9-18 16:15

先睹為快嘛

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Nolan + 10 + 10
lamwaikit007 + 10 + 10

查看全部評分

簽名被屏蔽

禁止發言

電影版揸fit人

alleelarry 發表於 2014-9-18 16:15

多謝加分

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
alleelarry + 50 + 50

查看全部評分

簽名被屏蔽

禁止發言

電影版揸fit人

lawzelda 發表於 2014-9-18 16:11
期待出碟

Me too

評分

參與人數 3威望 +170 金錢 +170 收起 理由
alleelarry + 150 + 150

查看全部評分

簽名被屏蔽

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

jayjay 發表於 2014-9-18 16:25
先睹為快嘛

查實手上還有兩張自選換票證,好彩的話會有多兩張添,可以考慮看這一套的!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

禁止發言

電影版揸fit人

alleelarry 發表於 2014-9-18 16:31
查實手上還有兩張自選換票證,好彩的話會有多兩張添,可以考慮看這一套的! ...

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

簽名被屏蔽

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

... 問下太座有無興趣先... 唔係 3D 有 buy 1 get 1 free 嘅 AE 優惠

評分

jayjay + 30 + 50 一定要加分

查看全部評分

Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

鉑金玩家

評分

jayjay + 30 + 50 超正!

查看全部評分