設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wiselyshiu

[喇叭組合] LS50 雪白鋼琴烤漆版

黃金玩家

momolee 發表於 2014-10-29 21:26
新reference書架 ?
有無試聽過效果如何?

小弟試了Reference,已訂,不過都未知幾時有貨

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

HenryHou1 發表於 2014-10-30 09:57
小弟試了Reference,已訂,不過都未知幾時有貨

可否講下聽感如何?
對比ls50 同 R300 級別好出幾多呢

黃金玩家

momolee 發表於 2014-10-30 10:14
可否講下聽感如何?
對比ls50 同 R300 級別好出幾多呢

聽感呀....小弟文筆不太好,咁寫希望你睇得明喇

我喺cubus showroom試架,自己用緊R,但我無喺同一套系統上比較過呢幾對喇叭,所以講好幾多就無乜意義。但係客觀啲講,Reference 1=再大啲容量既R300+LS50既flexible bass port,所以低頻係400幾呎既showroom聽都好夠又完全無密度不足既情況出現(係short port, long port咁大地方就未必得)。
最深刻既係我聽到既大提琴比屋企聽到既真係飽同潛好多架。
如果無記錯R同Reference都係Jack Oclee-Brown既手筆,所以我估性格一樣。咁upgrade係一定唔會唔夾掛,咪唯有自我感覺良好咁同自己講無風險升級囉
重有一樣野,有睇開呢個網既人都應該知道大師啦,連佢都話要拎返屋企試,咁完全俾到我十足既信心啦(詳情請看舊post)

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kc275 + 10 + 10
momolee + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

HenryHou1 發表於 2014-10-30 11:18

我喺cubus showroom試架,自己用緊R,但我無喺同一套系 ...

但新reference 好鬼金屬feel,我自己比較喜歡之前隻model 個look

黃金玩家

momolee 發表於 2014-10-30 11:39
但新reference 好鬼金屬feel,我自己比較喜歡之前隻model 個look

呢個我又同意喎,舊201/2真係好鬼死靚
但係講聲我真係鍾意呢對多好多

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

HenryHou1 發表於 2014-10-30 11:53
呢個我又同意喎,舊201/2真係好鬼死靚
但係講聲我真係鍾意呢對多好多  ...

咁一定係聲行先

銀級玩家

HenryHou1 發表於 2014-10-30 11:18

我喺cubus showroom試架,自己用緊R,但我無喺同一套系 ...

我都有同 frd 喺 cubus 試 Reference 1.  個 frd 在毒氣室試完都毒發比$.  但喺個 frd 係從零開始.

我想問下你宜家用什麼 Amp 去推你對 R speaker. 參考下.

黃金玩家

talkandtalk 發表於 2014-10-30 15:10
我都有同 frd 喺 cubus 試 Reference 1.  個 frd 在毒氣室試完都毒發比$.  但喺個 frd 係從零開始.

我 ...

對R其實唔難推,我以前用50W合併機都推得有板有眼
LS50應該重難推(睇spec咁估),所以問其他師兄應該可以俾到多啲意見
上次sales都同我講reference 1用50W既合併機已經可以推得好好,我唔肯定係咪,但聽外國forum講試過比舊reference易推
你個朋友都好豪下,由頭開始就買一個牌子最高階既喇叭,如果佢鍾意showroom嗰套setup可以買返一樣既,咁就最安全
我都係玩開鍾意佢把聲先夠膽上咋

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HenryHou1 發表於 2014-10-30 15:42
對R其實唔難推,我以前用50W合併機都推得有板有眼
LS50應該重難推(睇spec咁估),所以問其他師兄應該可以 ...
LS50應該重難推(睇spec咁估),所以問其他師兄應該可以俾到多啲意見

不,只要唔好用膽機就得了,幾十都得,但不宜用大火力既 amp 推,咁就一定衰聲。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

黃金玩家

PhantomGTR 發表於 2014-10-30 15:45
不,只要唔好用膽機就得了,幾十都得,但不宜用大火力既 amp 推,咁就一定衰聲。 ...

真的嗎﹖我記得第一次KEF做LS50 show用Krell後級推喎
反而大電流我覺得係必需既,始終喇叭阻抗唔高,怕有啲amp會腳軟