設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] Yamaha 3040 極度不專業的Atmos報告

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我終於都等到y記update啦 甘啱我今日放假 當然唔會放過呢個大好日子 雖然我的擺位係極度唔啱位的Atmos擺法 不過等唔切kef r50 好想用最唔影響現有擺法去試下呢個Atmos新制式 首先我將FH喇叭放到最高最角lok 再盡量向下射 希望模擬到個角度射落皇帝位 跟住再係setup個layout度較返FH 其實我試過將隻旦仔掉轉 再係layout度揀Dolby Enabled 不過完全唔好聲 可能係因為個反射角度完全射唔到落皇帝位or根本隻旦仔就反射唔到!! 之後再試下搞埋隻本身做SB旦仔 我將本身做SB旦仔 轉插左落去RP度 再將隻旦仔掉轉 試下當係反射又係係layout度搞返Dolby enabled 搞完一輪 auto setup一次 搞返好晒個setting 當然隊隻竊聽3落去試下個Atmos trailer 跟住係remote度先按straight之後再按sur decode去選返atmos 好興奮我部機終於出現Dolby Atmos字啦不過我都係懷著失敗的心情去試 因為我的擺法始終唔正確 開機試啦 點知我竟然都feel到雀仔同樹葉係我頭頂飛過的感覺 這是我預料不到 跟住我再調下RP旦仔個反射角度 點知效果再明顯啲!!好開心呀 r50未有都可以有頭頂有聲感覺 甘樣嘅效果我已經收貨啦! 跟住唔理甘多 隊隻老變4落去試下先 嘩 好很正 成個音場比Atmos呢個制式撐起曬 包圍感好好好強 喇叭分工亦明顯左 我甘嘅擺法同環境有甘嘅音效 我已經覺得賺左!!尤其有一part係女主角係條鋼索爬緊個段 咪突然有架戰機飛過 好明顯feel到架機係頭頂飛過!!好正呀!!
我而家就好期待r50再帶比我嘅表現 希望會更加明顯啦!!!
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 24威望 +731 金錢 +732 收起 理由
kevhui + 1 + 2 精彩報告
wadee + 10 + 10
guly + 10 + 10 一定要加分
aalun22 + 10 + 10
Krizzzz + 10 + 10 精彩報告
jackt + 10 + 10 精彩報告
edison133 + 10 + 10 用家心得
TYLEEDON + 10 + 10 超正!
taxiseven + 10 + 10
jeffmao + 10 + 10 CHING好靚既家居
fm31331 + 10 + 10 精彩報告
victor_wong + 10 + 10 精彩報告
momolee + 10 + 10 精彩報告
pac + 10 + 10 精彩報告
小瑟 + 500 + 500 精彩報告
fungl + 10 + 10
bigair + 10 + 10 精彩報告
qq1122yq + 10 + 10
stussywwy + 10 + 10 精彩報告
kairiip + 10 精彩報告

查看全部評分

LG 65 E6P
Marantz 8802a
Lexicon RX-7
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
Focal Diablo & CC1008be
KEF T301 E301
MA RX-FX
Velodyne DD12+

鑽石玩家

期待加上R50 更新報告

7萬

白鑽玩家

恭喜開始玩鴨毛我部CX-A 5000 有得up Firmware version 1.6 但冇Atmos

我問過R50今個月尾先有貨
LG65UC97004K,OPPO 205, Lexicon ZX7 x 2,Marantz 8802a,KEF Reference 207/2 (LR) 202/2c (C), R900 (SL/SR) R500 (SBL/SBR) CI2200RR-THX(TFL/TFR), R50(SDL/SDR), Velodyne DD 15 PLUS x 2, SONY WM1Z/JH Layla

星級玩家

The rear surround spk should be set a little higher than ears.(about 15 degree)

黑鑽玩家

roddick7011 發表於 2014-11-7 17:25
The rear surround spk should be set a little higher than ears.(about 15 degree)

知道ching 不過等r50到左先再搞 而家咩都唔定 自己又咩都唔識 廢事搞到幅牆幾廿個洞 我係度搞鑽牆時 我老婆已經依依哦哦 話搞到幅牆幾廿個洞!!已經想小我!!
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

黑鑽玩家

jason1969 發表於 2014-11-7 17:24
恭喜開始玩鴨毛我部CX-A 5000 有得up Firmware version 1.6 但冇Atmos

我問過R50今個 ...

無計啦如果5000係有得up上atmos 我一定揀5000前後級 唔會揀3040 而家唯有等5000繼後機!! 應該會超正我都好期待!!
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

白鑽玩家

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

jason1969 發表於 2014-11-7 17:24

我問過R50今個 ...

我訂左,24号左右到貨
ONKYO5530前级 REL S3  KRELL S300i. 後级 xpa5
Atmos JBL X  LEXICON DD8
SONY  HX750   BEN Q W1080ST+
Kef R500 R200c 後置  MK M55T
Madison e3Extreme 1 x3
  Cambridge  Audio751
PS3  Xbox360 Will U  P

黑鑽玩家

lawzelda 發表於 2014-11-7 17:54
我訂左,24号左右到貨

ching 可否pm我你買r50幾錢呀?
LG 65 E6P
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
MA RX-FX

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching 甘你依家係唔係7.1.4呀?