設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[多機種] Winning Eleven 2015 感動登場

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

2014-11-14 19.39.27.jpg

前言
香港地,會打機的男孩,邊可能未玩過Konami的足球Game,而其中最為大家熟悉的,一定係Winning Eleven,以我自己為例,由超任玩到宜家,花得最多錢的遊戲,一定非Winning莫熟啦,最瘋狂的時候,即係N64年代,一年買兩隻,真係會買窮人,而PS2年代,去Game鋪抄Save Update球員轉會亦都係一種樂趣,不過最近呢幾年,即係進入PS3/XBOX360年代中期,普遍人都認為對家作品比較吸引,轉會的機迷著實不少,而我亦成為其中一個轉會人士,不過對Winning的愛是不滅的,頭幾年都仍會兩邊買,兩邊玩,但到了2012年,不知是不是海嘯問題,質量變差,我買了也好少玩,上年2014更因為無出係PS4/XBOX One,令我非常失望,買都無買,不過今年出的Winning Eleven 2015正式使用新的Fox Engine重新開發,又令我重拾興趣一試了!

評價
首先,如果大家玩過Demo覺得唔太對路,無進步的話,我可以話比大家知,忘記Demo吧,Demo是害死人的爛遊戲,正式發售的版本完全是另一回事,好玩好多,畫面亦靚好多

今集WE2015畫面改進了不少,正式進入PS4/XB1的世代,進場畫面、過場動畫,慢鏡重播,都非常細膩,唔再係以前PS3時代比人只係Bug Fix的感覺,係真正重新做過的一隻好Game

由於我玩的係XBOX One版本,而上網見人地講PS4係1080P畫面,而XB1則只有720P畫面,我初時都以為無咩大問題,因為其它Game係兩部機上的分別其實都不大,但玩落就好後悔當初無揀PS4版本啦,因為in-Game畫面真係有點強差人意,唔係唔靚,但係就明顯唔夠細膩,Frame數略有不足,不過正如之前所講,進場、過場、慢鏡重播都無影響,Keep到1080P水準,球場光源處理亦唔錯,畫面同對家比,可以話有過之而無不及!

操作方面,Konami講過,佢地比對家更清楚什麼是足球Game,今集WE2015係真係比得番我地機迷爽快的感覺,而呢種爽快,並無夾雜跑狗,老屈頭球,波子機等的問題,比到我真正打機的樂趣,打足球Game,真實的物理元素緊要定爽快緊要,比我揀,我會揀WE2015的爽快,所以我個人來講,認同今次Konami的設計

同以往一樣,因為版權問題,有唔少球隊都無實名真衫,由其香港最受歡迎的英超球隊大部份都只能用假名,呢點Konami真係仍需努力,不過球員實名化已經做好了,加上球鞋、球員外觀、有授權的球衣的真實化都做得比對家好,都算係一種安慰,而今年更加入了AFC Champions League,有不少亞洲球隊可用,感覺又有另一番親切感,由其我呢d年紀,揀番支J League球隊,加埋日語旁述,果種Winning情懷,入波之後大叫Goooooal,真係感動到喊,無得呃人!

線上對戰方面,非常流暢,無lag機問題,以前PS3上網對戰時,真係lag到想殺人,不過執筆之時開Server無耐就死Server,加上唔知係咪無咩人買XBOX One版,唔太容易找到對手,只係玩左幾鋪,希望日後有改善,又或我直情轉會去PS4好了

總結
Winning返來了,換上Fox Engine真係唔同晒,整體畫面進步巨大,但in-game畫面仍有待改善(XBOX One),版權問題亦需加倍努力,雖然我手上無PS4版作正式比較,但如果係雙機機主,你懂的,我就不多說了,而如果大家好似我咁,已經轉會幾年的話,我推薦大家比多次機會自己,比次機會Konami,可能係重返母會的時候了

試玩片段
以下係我自己用XBOX One的DVR功能錄影出來的in-Game片段,由於係內置App,唔係HDMI直接Capture,所以畫面比實機差少少,比大家感受下WE2015而已

[YoutubeHD]7a-oKYWokow[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]w0unQG0weQc[/YoutubeHD]
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 2威望 +1200 金錢 +1200 收起 理由
小瑟 + 1000 + 1000 精彩報告
@肥狗仔@ + 200 + 200 精彩報告

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

頂, 啱啱先開始玩FIFA......點呀.....應該玩邊隻呀......{:9_440:}

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

係重返母會的時候了{:9_428:}

銀級玩家

要治本必需重口味

今集明顯好過上一集,雖然d動作我覺得都未算好好,太硬
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

晝面人樣靚個fifa2015
但d 動作同都係無fifa 咁流暢

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2014-11-20 09:01
頂, 啱啱先開始玩FIFA......點呀.....應該玩邊隻呀......

更係FIFA 2015 啦
動作追求真實

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

晝面好靚

星級玩家

緊係揀FIFA啦, 今集WINNING好返啲但都係差太遠喇...
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

雖然已經冇打機好耐, 不過 WINNING 絕對係當年必玩之一呢~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

....
老實講我仲未習慣 FIFA 啲制~~~
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower