設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Surround vs Atmos

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

轉載, AV Magazine 607期 P.34 :

Alan Lee said: "...假如閣下升級了Dolby Atmos 后, 發覺声音表現大幅提升, 閣下就要留意原有的環繞声設定是否有問題, ...."

各位師兄, 有何高見 ?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

alan無講錯,有好多人聽唔到頭頂四隻喇叭就會去set大db就會一開atmos後聲音大幅提升!
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

即是說筆者唔同轉用Atmos會對surround表現有太多既提升!?

以我理解其實轉Atmos係咪本應就係只將平面音場, 又或者如果有玩front high rear high 的高向音場, 再上一層樓加上正頂的音場?
咁其實我都只覺得如果得好的話係會加強左包圍感既, 但其他野其真係唔會點提升到.

以我個sofa貼牆廳仔為例, 我只有5.1加front high, surround 已經掛到high high! 試播隻Atmos demo, 其實我都聽到隻無腳既雀仔係好肯定咁o係我頭打飛左個圈既..... 相信用P記機定位會更立體準確!

調返轉頭我個廳正中有個吊燈係到, 我肯定無論我玩天花直射定反射都唔會點做得好, 反而多數會搞亂衣家個setting添!
所以鴨毛唔係我杯啡.
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

簽名被屏蔽

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

alanadc23 發表於 2014-11-22 00:39
我點試反射喇叭 都試唔到雀仔係頭頂

Pac 兄玩atmo 都有用front height{:6_1 ...

咁唔同, PAC大師技術高又齊晒喇叭, 咁咁梗好聲啦.

其實我唔明用front hight點atmos? 我係無知d既!
乜atmos唔係要好似官方議要天花直射或前後置加喇叭射上天花反射咩? 咁sofa貼牆又點分上空聲同surround呢?
咁玩front high的話前面音場咪拉高左囉, 又點會做到atmos既上空音場呢?
我又見有師兄裝原本既front / rear high改做atmos喇叭向上做反射, 咁就算做到天花聲, 前/後音場咪又無左拉高? 咁咪仲有損包圍感?  

有無專家可以賜教一下....
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sclendan 發表於 2014-11-22 02:18
咁唔同, PAC大師技術高又齊晒喇叭, 咁咁梗好聲啦.  

其實我唔明用front hight點atmo ...

我都唔識
個人理解如下
ATMOS是多了一度從上而下的聲道
而FH都是atmos嘅其中一種擺法(見圖)

其實香港家居環境,多數人梳化都會貼後牆,而天花FR喇叭標準擺法是頭頂後45至60度
如果好似師兄咁講,已經不是atmos了,但我就只會講這是標準Atmos

而之前嘅DOBLY制式,標準環繞喇叭擺位是人耳對上60至90cm,咁香港大部份人都是差不多掛到上天花頂,咁唔通就不是DOBLY?這當然不是吧,只是不是最佳擺法

有atmos嘅av amp(或以前制式嘅amp)在auto set up 時會同你量度喇叭擺位,大小,空間大小,距離,同反射之類嘅數據
而會因應每人唔同嘅器材,環境數據而做出你嘅聆聽空間,當然auto setup不一定做完就得,還要因應情況而再調較

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
itoy2008 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

atmos有兩個 trailer 有雀仔。我相信行雷閃電落大雨果個trailer, 雀仔係360水平飛,我隻atmos spker 無雀仔聲。

有錯請指正
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我睇doby公司網址,FH其實唔係atmos之一,FH只係把前置上面聲音,加大以出現的東西

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
chhanthony + 20 + 20

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Rakehell 發表於 2014-11-22 07:40
atmos有兩個 trailer 有雀仔。我相信行雷閃電落大雨果個trailer, 雀仔係360水平飛,我隻atmos spker 無雀仔 ...

我自己未有atmos
但這360度應該是個人耳水平7隻喇叭做環繞360效果,再加上天花喇叭嘅音壓,面令人覺得在頭上方
其實這雀仔只是給大家試聲效,試喇叭,是刻意放大的
正常有雀在頭頂飛唔可能會感到壓力囉
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

wadee 發表於 2014-11-22 07:47
我自己未有atmos
但這360度應該是個人耳水平7隻喇叭做環繞360效果,再加上天花喇叭嘅音壓,面令人覺得在 ...

有同無唔係爭十萬九千里, 可駛急, 慢慢睇定啲先大把新聲效格式唔係試驗性質就過眼雲煙

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
louis001 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分