設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] KEF Reference 1 開箱 (加少少相同大合照,report仔在p.10)

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

久等了,終於攞到返屋企,一隻喇叭一個箱所以有兩箱,around 20KG一箱所以搵朋友一齊幫手

由於等唔切開了,所以只餘盒

個短筒收得咁密差啲唔記得咗拎出嚟!

放好上腳架上,可以開聲lu

兩代比較,REF真係大好多架,upgrade前要度一度會唔會入唔到屋好啲

嚟個大合照,總括嚟講今年既大upgrade plan已經完咗,未試過買咁多嘢,銀包亦乾塘了

初部開聲,我啲器材係推到既,但係要大聲啲,感覺良好中

評分

參與人數 36威望 +379 金錢 +379 收起 理由
homealone + 10 + 10 正到無朋友
HD_2 + 10 + 10
BillBill + 10 + 10 超正!
melonfrog + 10 + 10 超正!
bigair + 10 + 10 超正!
Samson2011 + 10 + 10
xerxeshowie + 9 + 9 精彩報告
chuwing + 10 + 10 超正!
ilavbnm + 10 + 10
lamhokin + 10 + 10
sharkpigyu + 10 + 10 超正!
keke323 + 20 + 20 超正!
roychong + 10 + 10 超正!
Krizzzz + 10 + 10 超正!
que + 10 + 10 一定要加分
billy829 + 10 + 10
steve6272003 + 10 + 10 精彩報告
pclai2000 + 10 + 10 用家心得
blackcolor + 10 + 10 正!
leemanho + 10 超正!

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

可能係香港首隻KEF REFERENCE 1開箱, 到勒到勒
弓喜哂

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

可否打多幾隻字包膠下
分析力人聲如何?  離箱感強烈嗎?

黃金玩家

momolee 發表於 2014-11-23 15:40
可能係香港首隻KEF REFERENCE 1開箱, 到勒到勒
弓喜哂

唔知呢,其實第一lot貨已到了兩個星期到,應該有人比我早enjoy的
不過我去咗旅行無得玩,但係叫鋪頭幫手煲所以攞返嚟已經少咗一段衰聲期,有好有壞啦
用返原本既嘢再試多少少擺位已經無乜嘢投訴,但係當然重有排煲啦
再詳細既聽感容後再寫,唔得閒~~~要enjoy

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

HenryHou1 發表於 2014-11-23 15:48
唔知呢,其實第一lot貨已到了兩個星期到,應該有人比我早enjoy的
不過我去咗旅行無得玩,但係叫鋪頭幫手 ...

吊引

大大拿4, 5 皮野, "感覺良好" 交代完畢

黃金玩家

momolee 發表於 2014-11-23 15:58
吊引

大大拿4, 5 皮野, "感覺良好" 交 ...

咁答咗你個問題先啦
如果我話你我對新喇叭10秒鐘就可以出到天下無敵既聲你都唔好信啦,音響嘢係要時間去調校架嘛
分析力暫時未係聽多好多嘢,但係密度同清晰度就嬴晒
講離箱感,暫時話唔會嬴R300好多,可能還有得調校,但我之前對R300要做出離箱2-3尺都唔係難,而我又只要求一個合理既音場又無箱聲就足夠架喇(200尺廳無理由出到個1:1 full orchestra掛?)
再有發現就即時滙報,ok?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
pinkspider + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

HenryHou1 發表於 2014-11-23 16:12
咁答咗你個問題先啦
如果我話你我對新喇叭10秒鐘就可以出到天下無敵既聲你都唔好信啦,音響嘢 ...

謝謝分享

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好正呀

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

keep住 made in UK, very good.

唔知新reference係咪同以前reference取向完全唔同?

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章