設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 如何改善音埸深度

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
要做深音場真係好講家居條件!

喇叭離後牆越遠當然越好!但我屋企冇咁嘅條件,就用咗D吸音綿幫助吓。
我用客廳聽歌,前後牆平衡,約9呎闊,主要問題係低頻駐波。越改善供電系統,中低頻越飽滿,樂器多,聲音大就會覺得炒耳。

要減少駐波可用試音碟(以低頻大鼓等音樂)平放喇叭續小前後移動喇叭至最清晰。是要最清晰,不是最大聲。我是跟著「皇帝位」做的。

之後坐位牆以吸音為主

喇叭牆做吸音+散射(吸音綿以尖形)

最後發現在電視平面前加吸音綿效果對音埸加深較明顯。可能因為前牆聲音返射延時增加了。

各CHing有其他方法請多分享,互相學習吓!

評分

參與人數 8威望 +80 金錢 +80 收起 理由
lamhokin + 10 + 10
komiya + 10 + 10 一定要加分
momolee + 10 + 10 用家心得
PhantomGTR + 10 + 10 用家心得
cheung123 + 10 + 10 用家心得
leo25 + 10 + 10 用家心得
ricoy288 + 10 + 10
jackt + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

dCS Bartok
YS Audio Real Pre-amp + Real 300B
Cambridge Audio Edge W
QB8 + 4xQV2
Wilson Benesch Arc

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

dinosaurat兄,真係很好的方法,不過太座一定 "say no"。   

銀級玩家

jackt 發表於 2014-11-28 23:58
dinosaurat兄,真係很好的方法,不過太座一定 "say no"。    ...

D海綿搬得㗎。唔聽歌可從收床下㡳!
dCS Bartok
YS Audio Real Pre-amp + Real 300B
QB8 + 4xQV2

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

精彩報告...

甘整, 我老細會殺左我...

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

咁攪老细肯定殺人!

星級玩家

試過用條大毛巾遮住個電視都有好正面效果。(可揀老細鐘意果的

黃金玩家

其實師兄可考慮擴散板
因為金字塔棉只會吸收而做唔到反射的

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
obee + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ching....你對  ARC 襯黑色的 Stand  
好靚仔.....

銀級玩家

darkfrank 發表於 2014-11-29 00:44
其實師兄可考慮擴散板
因為金字塔棉只會吸收而做唔到反射的

聽過好多人講擴散板,唔知邊度有得買,同大約咩價位?
因為金字塔棉 cheap,初時試就算唔好聲同老細反對都唔會好浪費。聽落D聲都唔錯!
試過用毛毯,人聲太入,好似有 D cut 高頻!
dCS Bartok
QB8 + 4xQV2

黃金玩家

dinosaurat 發表於 2014-11-29 01:09
聽過好多人講擴散板,唔知邊度有得買,同大約咩價位?
因為金字塔棉 cheap,初時試就算唔好聲同老細反對 ...

很好的分享~
不過小弟既睇法就同dinosaurat兄有點唔同啊
因為聽過超過一個前輩講,都係話喇叭牆其實唔應該多搞,例如搞到軟咗吸音太多個AMP會辛苦好多,而且過多既吸音亦會吸走好多高頻細節令聲音好唔生猛
不過聽師兄講太boom又無得移前就另計
係小弟既角度深度同闊度係唔係好同既嘢
闊度要多啲靠反射,而深度就其實唔多唔少響個錄音已經處理咗
對一般人嚟講,只要你既系統可以正確咁反映音色其實已經可以做出OK既深度出嚟,拉出可能只係為咗減少低頻對中高頻既影響

重有想問下你左牆有無處理過﹖可以的話其實放吸音或擴散版會有效啲,因為好似好近,重要係玻璃

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
oldappletree + 3 + 3 用家心得

查看全部評分