設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 2014 廣州國際音響唱片展一日遊小分享~

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

由於之前買左第一批IFI iDSD micro 嘅關係,做左佢地iClub 嘅Member,正好呢個月廣州音響唱片展佢地有iClub
聚餐活動同大抽獎,大學又剛剛完sem,於是今日我就膽粗粗一個人走左上廣州睇show了! (好彩過到關姐,個職員望我回鄉證望左好耐……你懂的……)

呢個展係東方飯店舉行,為期3日。我去主要都係睇HEAD FI相關嘅野多,只係睇今日,即日晚上就走。

同香港個音響展一樣,都有送碟呢~

係2號樓度見到內地品牌xDuoo嘅展區,佢地都推出左自己的播放器,但我覺得個樣有幾分似ZX1……

睇過下2號樓展聽的唱片之後,我就走左去ifi的展聽了。我一直都對佢地新出的Retro 50 音響組合好有興趣,
首先梗係因為佢個復古靚仔look啦哈哈,而實物就仲加靚,個竹製外殼感覺好好。IFI依家愈來愈向多功能集於一身嘅產品嘅方向發展,呢點好唔好就見人見智啦,個人其實傾向想功能專一少少的……不過都詳細講下呢部產品吧,佢係一台可解DSD的DAC,亦係膽機,可以出耳機同做喇叭amp,有每邊25W的輸出功效,耳機口就係7W輸出,佢同時又可以做MM/MC
Phono Pre amp,連接方式有Rca, 3.5mm,USB,
COAXIAL,光纖,仲有藍牙,可以調高音低音eq,亦有3D音埸同Bass增強功能,真係你講得出嘅功能佢都有~_~
usb解碼出耳機的聲音效果方面嘛,如果同idsd micro黎比的話,佢要比idsd更開揚立體,亦都因為用膽嘅關係更有暖潤感,推力幾好,駁LCD 2都叫推得有板有眼,另一面的AKG K1000(但又好似唔係K1000?我見頭帶係黑色……)就吃力左d,但都尚可接受。

呢套其實係搭埋喇叭賣的,係show room我用ak240藍牙輸出去Retro 50度用喇叭播,感覺不錯,但我喇叭聽得少,不作詳細評論了。成套好似要
$14000

呢一台係佢地嘅新系列iDSD mini DAC,但因為電腦有問題的關係我沒有試到。

雙木三林的DSD dac同耳擴,部DAC好像只要1000蚊左右呢,解dsd的效果還可以,幾抵玩。

Opera 牌的播放器,支援到PCM 384K,
DSD128,聽落分析力好好,聲底比較直白,但音場不算大,推力以隨身黎講可以話好大,佢demo夠膽死用HD800,但原來推得都聽入得耳架!
價格$3900人仔左右,唯獨有一點令我點都唔會買佢嘅就係佢嘅操作體驗實在太糟糕,UI嘅字都太大。

場中一套我非常喜歡的黑膠系統,但我完全唔知所有野嘅型號,如果有師兄知道可以回一回我!

景豐既多媒體播放器,聲音感覺幾温潤柔順。

行行下見到LABKABLE的展攤於是行左入去同佢地吹下水,一傾先知佢地出左JH AUDIO ROXANNE用的TAKUMI線,馬上就借來試了。

TAKUMI線一向比我既感覺係會對耳機的聲底有幾大既改變,而用係roxanne上的亦不例外,換上takumi後感覺聲音變中性了一點,整體結象都拉後了一點,增加了音場的深度感,人聲樂器聲的分離度亦增加了,背景比以前更黑。但因為佢冇用到roxanne個低頻控制電阻的關係,低音似乎等同平時開到最盡咁,聽落幾過癮,但長時間聽我自已有少少頂唔順(我平時低頻只會開到2點鐘位置)。

呢d係台灣一個小作坊式的器牌德川的全顔喇叭,亦係我今次來的其中一個目標呢~我很喜歡它清新簡潔的樺木外觀,雖然用來聽大編制音樂不是很適合,但聽小品音樂一把結他一把人聲真的別有一番風味! w3-1878型號聲音温潤得黎幾有層次,低音表現都尚可,I LIKE IT~

Questyle cas192!

最後睇到冇野好睇走左去ECT個攤度玩fostex th500rp,聲音很細緻呢!

最後附上唱片同黑膠小斬獲:

以上。

評分

參與人數 5威望 +140 金錢 +140 收起 理由
jasone_ti + 100 + 100 精彩報告
粗人敵卡 + 10 + 10
oldtype + 10 + 10 絕對認同
斯路 + 10 + 10 精彩報告
fm31331 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

見到你話會出 Show Report,唔訓都等埋你啦!

一個人行 Show  + 影相 + 寫 report 其實好唔簡單,要撐啦!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

Andykong 發表於 2014-11-29 01:04
見到你話會出 Show Report,唔訓都等埋你啦!

一個人行 Show  + 影相 + 寫 report 其實好唔簡單,要撐啦! ...

多謝支持! 內容不多,還請見諒! 希望大家睇得開心,哈哈~

星級玩家

但我覺得冇香港8月果個咁好睇,或者可能只係我感興趣既野係呢個SHOW比較少

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

windwolf447 發表於 2014-11-29 01:07
多謝支持! 內容不多,還請見諒! 希望大家睇得開心,哈哈~

嘩,邊個咁老奉嫌小野?76 唔會有人咁無品吧?

幾個問題, iDSD Retro 50 係 14K 全套連喇叭?是人仔嗎?有 SD card 或可接手指或 HDD 的 USB 頭嗎?  有的話就真係 Total System 了!

Opera 部 Suzanna 用 HD800 demo, 咁有無 6.3mm 頭?Opera 做工唔錯的,呢部靚仔嗎?

ECT 用什麼 amp/source 推 Fostex th500rp?易推嗎?同 Oppo 有得 Fight?
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

Andykong 發表於 2014-11-29 01:27
嘩,邊個咁老奉嫌小野?76 唔會有人咁無品吧?

幾個問題, iDSD Retro 50 係 14K 全套連喇叭?是人仔嗎 ...

1)是人仔,沒有USB OR SD。不過一套咩都基本上齊,算抵玩既

2)沒有6.3MM,造工是幾好的,金屬身好實淨,不過有D厚重,個人覺得國磚黎講算靚仔了

3)不知道型號,但調音量的部分是一級一級的,不過肯定不是BURSON

星級玩家

我個人鐘意TH500RP個音色多D,但感覺不易推,果時我音量都扭幾多下先夠

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好專業報導!

星級玩家

新仔玩家

師兄就好可以去參與呢個展,本身都想去但無法抽時間出席。今年果然係DAP年,年底都重彈多左部xDuoo新機出黎。Opera個部都有留意下,但原來係走大力路線。未知師兄有無試Questyle CMA800i? 我對呢部相當有興趣。

星級玩家

斯路 發表於 2014-11-29 10:47
師兄就好可以去參與呢個展,本身都想去但無法抽時間出席。今年果然係DAP年,年底都重彈多左部xDuoo新機出黎 ...

冇試到呢,可惜