設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[音響配件] 初試 3M EMI Absorber AB5050S

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

早排係友台團購了呢樣嘢,今日拎返屋企試下,又真係 work 喎!

第一步梗係放入部DAC 到試。我係成張痴係 DAC 既頂篕底,對住 PBC 個位。我同我老細反覆用將個篕反嚟反去,肯定 absorber 的效果係好明顯,呢聲粒粒都清楚,detail 同尾音清楚咗,大細聲變化很清楚,呢聲 solid 好多,focus 清好多,口形細好多,動態大咗,感情多好多,punch 好到肉,立體咗好多。除咗可以之前開大聲都接受到,細細聲聽都好 solid。

然後打開個 preamp 嚟試,我成張 cum 上去,同成張拎開,除了都有以上的改變,仲會大聲咗,都幾奇。反覆又 cum 又拎開後,我剪開痴好後,又係將個篕反嚟反去,老細坐定定嚟聽,佢睇唔到我幾時反邊面,但最後的確肯定 absorber 係有 effect,同埋唔係 AB 都係聽得出的。

跟住我攪 power amp,發覺呢聲死咗好多,結果拆返張 absorber 出嚟,痴入部 i5 fanless (mpd player),都有改善,不過遠不及 DAC 同 preamp。

現在只係試了一小時,呢聲又滑又 solid 又多咗感情,presentation 改善很大,低音出咗。看看日後如何,如果各位買咗既師兄,看看係咪又係痴 DAC 同 pre-amp 最大效果?

評分

參與人數 7威望 +100 金錢 +100 收起 理由
sunboy + 20 + 20 用家心得
ykluk + 20 + 20 精彩報告
edison133 + 10 + 10 用家心得
chhanthony + 20 + 20
oldtype + 10 + 10 絕對認同
HenryHou1 + 10 + 10 超正!
momolee + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

黃金玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

請問 每平方米幾錢  ???

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

keytai214 發表於 2015-1-24 09:24
請問 每平方米幾錢  ???

團購時買,大約 A4 大小,約 hk140 一張。
(Post76 Android 手機版送出)
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2015-1-24 09:36
團購時買,大約 A4 大小,約 hk140 一張。

師有冇試埋貼 LPS 呢

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

watashiha 發表於 2015-1-24 13:57
師有冇試埋貼 LPS 呢

師兄,我有諗過,不過未試住。
因為按昨晚初試,呢塊 absorber 對 analogue 的影響遠大過 digital 的,而 DAC 係 the source of analogue,所以最見效。而係 fanless PC 到效果唔多明顯 (以昨晚個一個鐘來說)。所以我未打算放入 LPS 住。
如果你試咗,不如分享一下。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2015-1-24 14:29
師兄,我有諗過,不過未試住。
因為按昨晚初試,呢塊 absorber 對 analogue 的影響遠大過 digital 的,而 ...

師兄
我仲砌緊隻 LPS, 因料未整 所以未試到住
反而諗緊貼機殼好 定係用黎圍住火牛好

到底哩隻貼係真正夠火力去吸 EMI, 可以阻止/減輕各 components 之間既干擾 定係只可以吸到打到埋佢身既 EMI 呢

如果
1. 夠火力吸, 咁貼殼係理想既做法, 可以主動去吸 EMI
2. 只係被動去吸打到埋身既 EMI, 咁應該盡量用佢去隔開各 components, 包括火牛 較為理想

因為我機殼已接地盒 所以要考慮貼殼既成效有幾高
當然, 可能一切都係我自己想太多

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

watashiha 發表於 2015-1-24 15:41
師兄
我仲砌緊隻 LPS, 因料未整 所以未試到住
反而諗緊貼機殼好 定係用黎圍住火牛好

i c i c, 咁真係要靠你們行內人指點指點了。

我今晚返去同部 DAC 再加碼先。

黃金玩家

PhantomGTR 發表於 2015-1-24 17:48
i c i c, 咁真係要靠你們行內人指點指點了。

我今晚返去同部 DAC 再加碼先。 ...

恭喜上咗精選

星級玩家

呢聲  是什麼

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜上咗精選  X 2