設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] Sonus Faber Toy OnE & CREEK 50A

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好,我係新手入門 ,請問Sonus Faber Toy OnE & CREEK 50A呢個組合是否可行?
我主要是睇中Toy OnE,但買toy one 的店無CREEK 50A,所以唔知效果點.....
還是各兄有其他平價amp可以推介一下小弟....謝謝

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我見識唔多
Sonus Faber Toy One sensitivity 87 dB, 用 Creek 50 A 未必推得好
Pre: Nuforce P9    Power: Manley 100/240W Monoblock   Speaker: Tannoy Revolution XT 8F
Turntable: Dual 1219   CD: Onkyo C-7030
AC Regenerator: LITE P100

新仔玩家

percyt156 發表於 2015-2-11 16:13
我見識唔多
Sonus Faber Toy One sensitivity 87 dB, 用 Creek 50 A 未必推得好

多謝師兄意見,咁請問有沒有比較抵用的amp適合推 toy one?

新仔玩家

我又上網下功課,好似REGA幾大力,唔知旺角有無買,配TOY ONE 得唔得?
本人財力有限,唔想過萬.......

黃金玩家

ksmo 發表於 2015-2-11 17:42
多謝師兄意見,咁請問有沒有比較抵用的amp適合推 toy one?

Creek 100A
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

一定要玩Sonus Faber?
個人認為平價Amp唔太啱佢用!
Pre: Nuforce P9    Power: Manley 100/240W Monoblock   Speaker: Tannoy Revolution XT 8F
Turntable: Dual 1219   CD: Onkyo C-7030

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Toy one早排放左,我估最少要三皮以上amp先玩得掂
雞雞音響組合

新仔玩家

percyt156 發表於 2015-2-11 23:10
一定要玩Sonus Faber?
個人認為平價Amp唔太啱佢用!

期實唔一定要toy one,只係自己目標萬五喇叭加amp,上過鋪頭睇過,ls50.cm1都有,但聽落toy one 好似厚d,另外果兩隻好似重難推…………(當時鋪頭都係用marantz的600x amp推 ),所以至想以toy one 為中心去搵amp
請問各位師兄如以萬五蚊喇叭加amp可以有乜選擇?
我多聽女聲,和石久讓…………請各師兄指點迷津,謝謝

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ksmo 發表於 2015-2-12 00:39
期實唔一定要toy one,只係自己目標萬五喇叭加amp,上過鋪頭睇過,ls50.cm1都有,但聽落toy one 好似厚d, ...

其實你識楝 Toy One 實在唔錯, Sonus Faber 的確唔錯的 ...

但無論 LS50, Toy One 同 CM1 都難推到你驚 .... CM1 最不推薦 ... 最難推出它應有水準 ...

小弟又出來叫人買 Class D Amp ... 其實要平又夠力就是入門 Class D ... 平平地就可以試 Teac, NAD 等等 ... 泄致祖國 T-Amp ..

唔好覺得失禮 ... 因為要推書架又要睇 Budget 就一定夠力先講 ... 下一樣要講會唔會粗聲 ... 之後先慢慢儲錢買貴 amp 推出細節, 分析力 ...

外國好多科林都話 NAD D3020 + LS50 非常夾同好聲 ... 小弟未聽過 ... 但 15K 買一手都一定落到樓 ... 二手就 10K 應該冇問題 ... 你可以自己 Search 下 ...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實budget有限可以向二手進發,新入門嘅,試下唔同嘢,睇下自己喜好